Környezetvédelem

2024.04.15. 17:05

Mátraballán a helyi iskolába költözik az Iskolában az erdő program

Az Iskolában az Erdő Program résztvevői hétfőn Mátraballán ismerkedhetnek játékos formában az erdők életével. Az Országos Erdészeti Egyesület által minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai látogatnak el a regisztrálókhoz.

Barta Katalin

Mátraballán a helyi kis iskolába április 15-én délelőtt érkeznek a minősített erdőpedagógusok a mátrafüredi Erdészeti iskolából. Az erdők és a fenntarthatóság témakörében tartanak tematikus napot a gyerekeknek. Ez egy remek lehetőség, hogy a diákok új ismereteket szerezzenek, megértsék milyen fontosak az erdeinkben lejátszódó folyamatok - tudtuk meg Kövesdy Katalin, szülőtől, aki maga is pedagógus. 

Az „Iskolában az erdő” elnevezésű program az Energiaügyi Minisztérium és az Agrárminisztérium közreműködésével az Országos Erdészeti Egyesület lebonyolításával történik. 

Az erdészek ajándékot is visznek a regisztráló intézményeknek. Az Erdőpedagógiai Csomag az iskolákban marad, s megteremti a lehetőséget a témakörben való további elmélyülésre is. A nap során játékos ismeret- és tapasztalatszerzésre lesz lehetőség, a fenntarthatóság témakörében a 6-14 éves korosztálynak. Ehhez egy olyan csomagot állítottak össze, amelyben megtalálható a Fedezd fel velünk a hazai erdőket! – Magyarország puzzle, A kutyafáját! – Erdőgazdálkodj okosan! kártyajáték, ismertető és szakmai anyagok, Szaktudás Füzetek, összeszerelhető rovarhotel, valamint mesekönyv.

A programba bekapcsolódó iskolák diákjai, pedagógusai számos kérdésre kaphatnak választ. Miért mohos a fák törzse? Mi történik a lehullott ágakkal, s milyen állatok élnek az erdőkben? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Mit csinál egy erdész? Mit tehetünk az erdőkért? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők.

Az Iskolában az Erdő Program célja a környezeti nevelés segítése a köznevelésben. A programban részt vevő intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület által minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai látogatnak el, ahol egy tanítási napon, három külön csoportnak tartanak interaktív foglalkozást az erdő és a fenntarthatóság témakörében, illetve ellátják az iskolát a témakörhöz kapcsolódó játékokkal, eszközökkel, segédanyagokkal.

Míg az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára, addig az iskolákban maradó eszközök segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való mélyebb ismeretszerzésre is.

Az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges. A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért. Az Iskolában az Erdő Program koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület, mely az általa minősített több mint 30 Erdészeti Erdei Iskolák bevonásával valósítja meg a foglalkozásokat.

Aki szeretne regisztrálni a programra, az Iskolabanazerdo.hu oldalon regisztrálhat, illetve tudhat meg többet a kezdeményezésről. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában