LEGEK: Lotussal döntöttek csúcsot az M3-ason

2015. december 30. 16:34 Szalay Zoltán
Heves megye | Baleseti szempontból továbbra is a 25-ös számú főút Eger és Kerecsend közötti szakasza számít a LEGveszélyeztetettebb szakasznak szűkebb hazánkban. Lotus márkájú személyautóval száguldottak a legsebesebben a 2015-ös esztendőben az M3-as autópálya megyéhez tartozó részén. Egyebek között ezek az esetek is szerepelnek szokásos év végi összeállításunkban, amelyben közlekedési és baleseti különlegességekről esik szó.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A közúti, vasúti és légi forgalomban 2015-ben megtörtént érdekes, olykor riasztó esetek felsorakoztatásában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának – s egyúttal a megyei baleset-megelőzési bizottság – tisztségviselői, munkatársai, köztük Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, osztályvezető, Erdélyi Róbert r. alezredes, kiemelt baleset-megelőzési főmunkatárs és Erdődi Zoltán c. r. alezredes segítettek a Hírlap kérdései alapján. Lássuk hát, milyen izgalmakról, furcsaságokról számoltak be olvasóinknak!

Három személygépkocsi karambolozott szeptember elején a 25-ös számú főúton, az Eger és Kerecsend közötti szakaszon. Ez a rész továbbra is a leginkább veszélyeztetett a közúti forgalomban résztvevők számára. Fotó: Benke Péter Három személygépkocsi karambolozott szeptember elején a 25-ös számú főúton, az Eger és Kerecsend közötti szakaszon. Ez a rész továbbra is a leginkább veszélyeztetett a közúti forgalomban résztvevők számára. Fotó: Benke Péter

– Kimondható-e az adatok alapján, hogy az Eger–Kerecsend közötti főút már a korábbiakban is sokat emlegetett szakasza a LEGveszélyesebb megyénkben? Milyen esetek bizonyítják ezt? Van-e más hasonlóan veszélyes rész szűkebb hazánkban, amire ugyanúgy nagy figyelmet kell fordítaniuk a balesetek megelőzéséért felelős szakembereknek?

– Kétségtelen, hogy Heves megyében a 25-ös számú főút Eger és Kerecsend között húzódó szakasza tekinthető baleseti szempontból a legveszélyeztetettebbnek. Az összeütközések, felborulások, kicsúszások túlnyomó része egyébként ezen a részen a sebesség hibás megválasztása miatt következik be. Hozzá kell tenni: sajnálatos, hogy a megelőzésben érintett hatóságok által elvégzett beavatkozások – a figyelem-felhívó táblák, a burkolatba épített prizmák, úgynevezett „grooving” vágások, továbbá a rendszeres rendőri jelenlét, valamint a folyamatos sebességmérések ellenére a 2015-ös évben is már három halálos közlekedési baleset történt ezen a szakaszon.

A baleset-megelőzés szakemberei rengeteg módszert alkalmaztak, hogy elejét vegyék a nem kívánt közúti eseményeknek. A Mikulást is igazoltatták. Fotó: Szőke Péter A baleset-megelőzés szakemberei rengeteg módszert alkalmaztak, hogy elejét vegyék a nem kívánt közúti eseményeknek. A Mikulást is igazoltatták. Fotó: Szőke Péter

– A közlekedés-rendészet munkatársai szerint melyek bizonyultak az esztendő LEGsúlyosabb, tragédiával együtt járó közúti baleseteinek, mik voltak ezek előidézői: műszaki hiba, járművezetői tévedés, illetve szabályszegés?
– Egyértelműen arra a szomorú esetre kell visszagondolnunk, ami november 26-án este fél tíz óra tájban következett be a 3204-es számú úton. A későbbi vizsgálat arra derített fényt, hogy Karácsond felől a 3-as számú főközlekedési út irányába haladt egy személygépkocsi, amelyet egy hevesi polgár vezetett. Az említett út 155. kilométerszelvényében ismeretlen okból áttért egy jobbra ívelésű kanyarban a menetirány szerinti baloldalra. Ott frontálisan karambolozott a 3-as főút felől éppen érkező, s a község felé tartó személyautóval. Az ütközés olyan erejű volt, hogy annak következtében egy ember a helyszínen meghalt. Egy másik személy az orvosi ellátása során a kórházban vesztette az életét. Egy harmadik utas pedig december 16-án halt bele a sérüléseibe. További autóban tartózkodó polgár nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett el. A balesetet okozó sofőr és két utasa nyolc napon belül gyógyulóan, azaz könnyebben sebesült meg. A vizsgálatot végzők azt is megállapították: a karambol megtörténtében vétkes járművezető úgy merészkedett a közúti forgalomba, hogy előzőleg kábítószert fogyasztott. A vele szemben alkalmazott gyorsteszt pozitív eredményt hozott.

Az egri színház előtt sokszor nagy veszélyben vannak a zebrán átkelők Az egri színház előtt sokszor nagy veszélyben vannak a zebrán átkelők

– A gyorshajtás szerepel a statisztikákban az élen minden évben, mint a legfőbb baleseteket kiváltó ok. Érdekes lehet tehát, hogy hol, mikor kellett a megye közlekedésrendészeinek intézkedni, illetve eljárást indítani a LEGnagyobb sebességgel száguldozó motorosok, gépkocsivezetők ellen?
– Érdemes kettébontani a választ erre a kérdésre. Lakott területen belül november elején Boconád belterületén kellett megállítani egy személyautót és a vezetőjét, ugyanis az illető a megengedett 50 helyett éppen 133 kilométer/órás sebességgel közlekedett. A lakott területen kívül mért legnagyobb sebesség viszont már egy Forma 1-es autónak is a javára válna. Talán nem véletlen, hogy éppen egy Lotus márkájú személygépkocsi rohant 256 kilométer/órával október 4-én az M3-as autópálya 75-ös kilométerszelvényénél. Az autó szlovák hatósági jelzéssel haladt a forgalomban, éppen 126 kilométer/órával meghaladva a sztrádán előírt 130-as sebességet.

Meggyesfalvi Tamás r. alezredes Meggyesfalvi Tamás r. alezredes

– Mivel évről évre egyre többen vesznek részt a közúti közlekedésben, ezért érdeklődésre tarthat számot az is, vajon mennyi idős 2015-ben Heves megye közútjain a KRESZ előírásait megszegő, illetve baleset is előidéző LEGfiatalabb közlekedő?
– Ugyan ő maga nem vett részt ténylegesen a forgalomban, de jócskán veszélyeztette cselekedeteivel a vonatokon utazók életét, testi épségét. A 11 esztendős gyermek ugyanis azt a szórakozást eszelte ki, hogy a síneken az egyik váltóba kavicsokat pakol. Ezt huszonöt percen át tette folyamatosan, majd távozott a helyszínről. A térfigyelő kamera azonban rögzítette az ügyködését. Emiatt bukott le tulajdonképpen. Hozzátartozik az esethez, hogy amikor megjelentek ott a vasúti társaság szakemberei, hogy kitakarítsák a váltót, a gyermek visszament oda kerékpárral, s érdeklődve este őket, vajon mit csinálnak...

Bírság lerovása után övé a bilincs?

A LEGrafináltabb szabályszegők közül is kiemelkedőnek mondták a közlekedés-rendészet megyei munkatársai azt a Heves megyei lakost, aki áprilisban Budapesten járt a járművével, s mivel a nem megfelelő helyen parkolt, ezért kerékbilincset tettek a kocsijára. Ő azonban azt levágta és elsietett a helyszínről. Bizonyára eltöprenghetett a cselekedete helyességén, mert kisvártatva visszatért oda, s a közterület-felügyelőknek átadta az előzőleg magával vitt gátoló eszközt. Ezután a bírságot is kifizette ott helyben, majd közölte a felügyelőkkel, hogy igényt tart a levágott kerékbilincsre, hiszen az most már valójában őt illeti meg. Ki is fizette...

– S hány esztendős volt a LEGidősebb bajt okozó?
– Ezt a nem éppen büszke címet egy 84 éves ember érdemelheti ki. Október 31-én a személyautóján közlekedett Heves városában. Figyelmetlenül hajtott, emiatt nem vette észre, hogy egy gyalogos balról az úttestre lépked, s elgázolta őt. Az elütött személy ennek következtében súlyos sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor a szépkorú sofőr nem ismerte el, hogy részese lett volna a balesetnek, annak ellenére sem, hogy a bizonyítékok egyértelműen ellene szóltak. Meg kell jegyezni még, hogy a férfi nem is vehetett volna részt a forgalomban, mivel másfél évvel korábban őt véglegesen eltiltották a járművezetéstől.

Csupán 350 kilométert tévedett az autós

Arra a kérdésre, hogy ki érdemelheti ki a közlekedés-rendészet megyei embereitől a LEGhumorosabb eset címet, egy Heves városában közlekedőt jelöltek meg az összeállításunk elkészítésében segédkezők. November közepének egyik éjszakáján állítottak meg a Hevesi Rendőrkapitányság járőrei egy ködlámpával haladó, orosz felsőkategóriás járművet. Az tűnt fel nekik, hogy a kocsi nagyon lassan gurul. Igazoltatták, s ellenőrzés alá vonták az autót, s az utasait egyaránt. Két idős, jól szituált úr utazott benne. Megvizsgálták mind a jármű, mind pedig a benne tartózkodók iratait, s azokat rendben lévőnek találták. Közben azonban az is kiderült, hogy a sofőr a GPS-készülékbe Heves nevét rögzítette, holott valójában Hévízre szerettek volna menni. Nagyon megdöbbentek, amikor kiderült számukra is, hogy 350 kilométerre vannak az úti céljuktól.

– Találkoztak-e a közlekedés-rendészet megyei munkatársai a LEGügyefogyottabb járművezetővel? Ki volt az, s miért vonták őt intézkedés alá?
– Elfelejtett kanyarodni – legalábbis ezt mondta az őt elszámoltató rendőröknek egy férfi novemberben. Az illető a személyautóján Tarnaszentmiklóson furikázott, s egy balra vezető útkanyart kiegyenesített, ennem következtében viszont nem az úton maradt, hanem arról letért, s az ott álló lakóház kerítését átszakítva végül a porta udvarán fejezte be a haladását. Jelentős anyagi kárt okozott.

Magasfeszültségű vezetéknek ütközött

Arra is kíváncsi volt a Hírlap, hogy a közlekedés rendjéért, a balesetek megelőzéséért nap mint nap dolgozók kit tekintenek a 2015-ös esztendőben a LEGfelelőtlenebb légi, illetve vízi jármű vezetőjének? Nos, a válaszuk szerint az a férfi érdemli meg ezt az egyáltalán nem dicsérő jelzőt, aki a hatvani térségben úgy akart repülni a motoros siklóernyőjével éjjel, hogy mindössze egy fejlámpa világított előtte. A szárnyalása azután nem is tartott sokáig, mivel beleütközött egy 20 kilovoltos magasfeszültségű vezetékbe, lezuhant és súlyos sérülésekkel vitték a kórházba a kezelésre.

– Hogyan hangzott a LEGravaszabbnak vélt érvelés a közlekedési szabályokat megsértő és gondot is okozó járművezetőtől?
– Ha az egész éves eseteket vesszük számba, ebből a szempontból kétségtelenül a legfigyelemre méltóbb – persze, korántsem elfogadható – mentegetőzést egy hatvani polgártól hallottuk. A rendőrségi kihallgatásán ugyanis azzal védekezett, hogy amikor ráült a motorkerékpárjára, az indítókulcs elfordítását követően a sebességváltója azonnal egyes fokozatba ugrott. Ennek lett a következménye szerinte, hogy egy tíz méterrel távolabb lévő betonkerítésnek ütközött neki. A vizsgálat során ugyanakkor megállapítottuk, hogy nem viselt bukósisakot a férfi, ráadásul ittasnak látszott, s ezt a későbbi teszt igazolta is. Roppant ravasznak gondolta magát, talán nem véletlen, hogy a környezetében az illetőt „róka” gúnynéven is ismerik...

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
LEGEK: Lotussal döntöttek csúcsot az M3-ason

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Orbánt megalázták, bosszúból dupla vagy semmit játszik

nol.hu Clintonnal már úgysem lehetne rosszabb a viszony – így magyarázzák a kormányoldalon a miniszterelnök Trump melletti kiállását.

Eltévedt a Szombathely-Budapest Intercity-vonat

nol.hu Répcelak helyett Sárvárra futott be, a GySEV vizsgálatot indított.

Kínából jöhet a következő Banksy

Kínából jöhet a következő Banksy

A Graffiti Man néven alkotó férfi 3D-s alkotásaival hívta fel magára a figyelmet Pekingben.

Hogy jön össze Mozart és a kalligráfia?

Seb Lester segítségével. A művész ezúttal egy kis zenei aláfestéssel az ABC néhány betűjét rajzolta le.

Trumpot is jó messzire küldi az amerikai zenészvilág

Sok politikus engedély nélkül használt dalokat kampányában, ebből lett elege többek között Ushernek és Cindy Laupernek.

Visszatért a Bayern levetett Götze? Szerintünk nem az!

Visszatért a Bayern levetett Götze? Szerintünk nem az!

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2016. Egyre nagyobbakat dob a Dortmund, amely egyedül lehet képes a Bayern megszorongatására.

Barca: A legjobb csapatot választottam – véli a Realt kikosarazó Gomes

„Minden csapatnak megvan a saját stílusa, és az enyémhez a Barcelonáé illik a legjobban.”

BL: Jó, de veszélyes eredmény az egy–nulla – Nikolics

A Legia légiósa szerint közel vannak az El-csoportkörhöz, nekik azonban ennél nagyobb terveik vannak.

Topligák: eddig csekély 1.1 milliárd eurót költöttek el a csapatok

A ligákat tekintve a PL viszi a prímet, de a Dortmund 113 milliós kiadása sem bakfitty.

Bajnokok Kupája: Ancelottit megtréfálta a Milan; kikapott a Real

Zinédine Zidane csapata már a második percben komikus gólt kapott.

A válogatott edzője, aki szerint mosoly nélkül semmit sem ér a gyakorlat

„Túl komor az élet ahhoz, hogy ne legyünk játékosak” • „Az ingyen mosolyoknak nagy az ereje.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér