Megdöbbentő: így nem fizettek be ötmilliárdot

2016. március 3. 11:17 Tóth Balázs
eger | Megkezdődött a nyolcszáz oldalas vádirat ismertetése a 132 vádlottat felvonultató munkaerő-kölcsönzős perben. Kiderült, az utódok egy új hálózatot építettek volna ki, mikor lecsapott a hatóság.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Vöröskereszt biztosan örült volna neki, de nem a tegnapra, ugyanoda meghirdetett véradásra gyülekeztek rengetegen a Bartakovics Béla Közösségi Ház emeletén. Szerdán délelőtt kilenc óra körül haladtak át az utolsó, aznapra beidézett vádlottak a munkaerő-kölcsönzős ügyben, majd tízesével szólították őket a színházterembe, ügyvédjeikkel (itt volt dr. Zamecsnik Péter is) együtt.

Elsőként az elbarikádozott, s függönnyel is kettéválasztott folyosóról kísérték be D. Miklós első- és Sz. Szabolcs másodrendű vádlottat, bilincsben. Mivel nem idézték be az összes vádlottat, s védőiket, ezért a terem hátsó fele üres maradt. Mint körülbelül háromnegyed tízkor kiderült, csak ketten hiányoztak a negyvenhat beidézett vádlott közül. A bűnszervezet 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az államnak, ennek egy jó része megtérült.

Mielőtt Dr. Kovács Margit ügyésznő megkezdhette volna a vádirat ismertetését, Sz. Szabolcs kérte, hogy a tárgyalás idejére vegyék le róla a bilincset, ehhez hozzá is járult dr. Szabó Beáta bírónő, ahogy D. Miklósról kezei is szabaddá váltak a szünetig.

A vádiratból kiderült, a D. Miklós és Sz. Szabolcs bűnszervezetének működésében résztvevő vádlottakat a főügyészség több rendbeli bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével, továbbá Sz. Szabolcsot pénzmosás bűntettével és bűnszervezetben részvétel bűntettével is vádolja. Míg D. Miklós 2009. előtt eladósodott cégeket íratott át mások nevére, addig Sz. Szabolcs személy- és vagyonőrként kereste kenyerét.

Ő figyelt föl arra, hogy az erre szakosodott vállalkozások túl alacsony áron vállalják el a munkákat, annyiért, amennyiből nem futja a bérek és járulékok kifizetésére, ezért olyan cégekbe jelentik be embereiket, amelyeket aztán megszüntetnek. Így kerültek képbe aztán céges ügyvédek, majd 2008-ban jött létre a kapcsolat D. és Sz. között. Megállapodtak abban, hogy olyan szervezetet hoznak létre, amelyben Sz. ismerősei közül toboroznak vállalkozásokat, amelyek aztán embereiket fiktív, vagyonvédelemmel, takarítással, fuvarozással foglalkozó cégekbe jelentik be. Sz. kínálta a szolgáltatást, építette ki az irodai apparátust, kötötte meg a megbízást, D. a cégek alapításában, valamint azok átíratásában működött közre.

Szerdán megkezdődött Egerben a 2013-ban felszámolt, fiktív munkaerő-kölcsönzős céghálózatot működtető bűnszervezet pere Fotó: Berán Dániel Szerdán megkezdődött Egerben a 2013-ban felszámolt, fiktív munkaerő-kölcsönzős céghálózatot működtető bűnszervezet pere Fotó: Berán Dániel

A megrendelőktől százalékos részesedést, vagy munkavállalónként 10-20 ezer forintot kértek havonta. Arra ügyeltek, hogy a közvetítő vállalkozások – amelyek kapcsolatban álltak a fiktív társaságokkal –, néhány ezer forintos adót befizessenek, hogy ne kerüljenek az adóhivatal látókörébe. Ha a cégvezetőket mégis beidézte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, megtanították őket arra, hogy mit kell mondaniuk annak érdekében, hogy elsimítsák az ügyet. Szerződésmintát is készítettek, majd egy törvénymódosítás után nem alvállalkozói kontraktusokat kötöttek, hanem áttértek a munkaerő-kölcsönzésre. A fiktív cégekbe pedig vagy nem jelentették be a munkavállalókat, vagy pedig nem fizették meg utánuk a közterheket.

A pénzt az irodai cégeknek utalták a megrendelők, innen vették ki, s osztották vissza a bűnszervezet vezetői, miután a dolgozók nettó bérét kifizették. Utóbbi cégek létrehozásában, ezek névre vételében több ember is segédkezett, például a 11. rendű vádlott Oleg B., aki 2009. második felétől működött közre abban, hogy ukrán állampolgárok nevükre vegyenek egy-egy adóhiányos vállalkozást.

A szervezet általában fél, egy év után cserélte le a fiktív vállalkozásokat, 2012-ben már gyorsítottak a tempón, nem várták meg az adóellenőrzést, s egy-két hónap után átíratták ukrán polgárok nevére a kft-ket. Ezt követően már egyből külföldiekkel alapíttattak magyar gazdasági társaságokat.

Az ügyész szerint a segítők tudatában voltak, hogy költségvetési csalásra használják a cégeket. A szervezet ügyintézői intézték az adminisztrációt, de a megbízók által utalt díjakból ők borítékolták ki a munkabért. Az ügyészség szerint a szolgáltatást igénybe vevők mindannyian tudták, hogy a dolgozók után senki sem fizet közterheket. Míg kezdetben főként fővárosi megrendelők voltak, egyre bővült a kör, Győr-Moson-Sopron megyei ügyfeleik is lettek, majd két Borsod megyei cég nyomására a szervezet 2012-ben kettévált, s Egerben is irodát nyitottak, ahonnan a Heves és Borsod megyei megrendelőket „szolgálták ki”.

A harmadrendű vádlott, S. Albert 2011-től tárgyalt a cégek nevében, kötött megállapodásokat, irányította az irodákat, 2013. nyarán kiszállt volna, de még segített létrehozni az újabb céghálót. 2013-ban a negyedrendű vádlott, V. Barnabás lett a névleges főnök, aki újabb hálózatot akart létrehozni. De akkor szeptemberben lecsapott a hatóság.

Kilencen mondtak le a tárgyalásról

A vádemelést követően kilenc vádlott esetében az ügyész, az érintett vádlottak és védőik megállapodtak egymással, és az ügyész indítványozta, hogy a bíróság a tárgyalásról lemondás szabályai szerinti eljárásban hozzon ítéletet ezen vádlottakkal szemben. A törvényszék az eljárást elkülönítette, valamint áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Debreceni, az Egri, vagy pedig a Győri Járásbírósághoz. Az Egri Törvényszék egy elkülönített ügyben egy vádlott esetében a tárgyalásról lemondás szabályai szerint a 2016. március 30-án nyilvános ülésen jár el. Tavaly két vádlott esetében már ítéletet hoztak.

Két vádlott ellen elfogatóparancsot adtak ki

A vádirat ismertetése ma, valamint március 8-9-10-én folytatódik. A mai napon 70 vádpontot ismertet az ügyész, a harmadik nap 61, a negyedik nap 65, míg az utolsó nap 53 vádlottat érintenek a vádak. A bűnszervezettel kapcsolatos pontokban nem érintettek közül tizennyolcan kérték, hogy a bíróság a tárgyalást a távollétükben tartsa meg. Két vádlott ismeretlen helyen tartózkodik, velük szemben elfogatóparancs került kibocsátásra, őket a bíróság a tárgyalásra hirdetményi úton idézte. Az egyik vádlott ukrán állampolgár, erre tekintettel a bíróság a tárgyalási napokról értesítette Ukrajna Magyarországi Nagykövetségét is.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megdöbbentő: így nem fizettek be ötmilliárdot

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hamarosan jön a Szívek szállodája fagyi

Hamarosan jön a Szívek szállodája fagyi

Egy amerikai cég piacra dobja a sorozat ihlette édességet.

Buldózerrel zúzatták le a panaszkodó férfi kocsiját (videó)

A Kínában történt eset kapcsán már nyomoz a rendőrség.

Ezek a csodás fotók mind egy egydolláros fényképezőgéppel készültek

Skyler Adams profi fotós, de kihívásra vágyott.

Csúnya, de még így is aranyos a tüskék nélkül született sündisznó

Bónusz: rendszeresen masszírozni kell, orvosi előírásra. Nagyon bírja.

Légióskörkép: Dzsudzsák-gól egy év után, bajnok lett a magyar kapus

Légióskörkép: Dzsudzsák-gól egy év után, bajnok lett a magyar kapus

Kleinheisler első gólját szerezte a Bundesligában, rajta kívül öten is betaláltak.

NB II: Mátyus után Véber György – megvan az új vezetőedző

Szóbeli megállapodás. Az új szakember kedden már csatlakozik a csapathoz.

PL: vihogó Carneiro; Pogba, a sörhab; Messi az MU középpályáján tudna pénzt sikkasztani

MÉMEK. Az internet népe nem kegyelmezett: Ibrahimovic egy zsiráf, de miért is jó Schweinsteigernek?

Vízilabda: olvasóink Gerendást akarják kapitánynak! Miért nem lesz az Kovács István?

Vízilabda: olvasóink Gerendást akarják kapitánynak! Miért nem lesz az Kovács István?

Vincze Balázs nagy esélyes, Dabrowskiban kevesen bíznának, és egyelőre külföldiért sem kiáltanak.

Egymillió eurót fizetett értük a Fradi és a Vidi – nagy ígéretekből nagy csalódás?

Az MTK és a nézőszámok. Az Újpest és a gólok. A DVTK és a légiósok. Böde és a Honvéd.

Légiósok: Kleinheislert külön kiemelte vezetőedzője

A magyar játékos első Bundesliga-gólját szerezte meg a Wolfsburg ellen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér