Áldozatok Fortuna oltárán: már nem játék, hanem betegség

2013. március 28. 07:47 Szomszéd Eszter
játékfüggőség | A játékfüggőség attól kóros, hogy a játék átveszi az uralmat a játékos felett, és beindul egy ördögi kör, amelyből egyszerűen képtelenség kiszállni.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A játék jó esetben kikapcsol és szórakoztat. Ha ellenben az életünket – egzisztenciánkat, családunkat, baráti kapcsolatainkat, munkánkat – áldozzuk fel Fortuna oltárán, az már nem játék, hanem súlyos betegség.

Egy friss felmérés szerint Magyarországon két esztendő leforgása alatt több mint kétszeresére nőtt a játékfüggőség miatt veszélyeztetettek száma. Manapság a 15 éveseknél idősebbek 2,64 százaléka az ilyen-olyan játékok betege, noha ez a szám 2010-ben még csupán a 1,2 százalék volt. A 15 évnél idősebb honfitársaink körében mindössze 30 százalékra tehető azok aránya, akik egyáltalán nem űznek semmiféle szerencsejátékot.

 

Az egyik leglátogatottabb egri lottózóban dolgozó hölgy úgy véli, az még nem nevezhető függőnek, aki hetente megvesz mondjuk tíz sorsjegyet. – Hozzánk főleg az idősebb korosztály jár – meséli –, és inkább a férfiak, ám már nagyon kevesen vannak, akik ezreket költenek szelvényekre. A leggyakoribb tételek ugyanis 200-400 forint között mozognak, ami egy ötös és egy hatos lottó kitöltését jelenti. Sokan járnak be fogadni a meccsekre, de ők is abban reménykednek, hogy a lehető legkevesebb ráfordítással sikerül valamely nagyobb összeghez jutniuk. Látható, hogy napjainkban egyre kevesebb pénze van az embereknek játékra. Tizenöt éve dolgozom itt, sok a visszatérő vevő, ám azt nem tapasztalom, hogy több lenne a játékfüggő.

Rácz Tamás huszonöt éves. Már régóta játszik egy népszerű internetes fogadási játékkal, amelynek nap mint nap nekiül. – Minden hónapban feltöltök a honlapra három-négyezer forintot, és a hónap végén mindig van nyereményem. Valamiből meg kell élni – teszi hozzá félig tréfásan. – Van egy munkatársam, aki nagy fociguru, és vele mindig átbeszéljük a mérkőzéseket. Általában nem arra szoktunk fogadni, hogy ki győz vagy ki veszít, hanem arra, hogy melyik csapat rúg gólt, lesz-e sárgalap a meccsen, ki lesz a gólszerző, és így tovább.

– A játékkal önmagában nincsen gond, hiszen közben elfelejthetjük a napi gondokat, kikapcsolódhatunk. Baj akkor van, ha negatívan befolyásolja az életünket, azaz ha valaki emiatt nem látja el rendesen a munkáját, elhanyagolja a tanulmányait, sérülnek az emberi kapcsolatai – vélekedik Pósán György pszichológus.

– Ugyanolyan ez, mint az alkohol- vagy a drogfüggőség. A játékfüggő azért játszik, hogy ne kelljen szembenéznie a valós világ problémáival. Amikor dobálja be a pénzt az automatába, megszűnik körülötte a világ: nincsenek munkahelyi nehézségek, nincsenek magánéleti konfliktusok. A játékfüggőség attól kóros, hogy a játék átveszi az uralmat a játékos felett, és beindul egy ördögi kör, amelyből egyszerűen képtelenség kiszállni. A játékos nem azért játszik el esetleg vagyonokat, nem azért hazudozik a környezetének, mert ő egy eredendően rossz ember, hanem, mert beteg, és nem tud szabadulni szenvedélyétől. Az effajta beteges játékszenvedély kialakulása egy folyamat – magyarázza a pszichológus.

– A játékfüggőkre jellemző, hogy a nyereségeket általában felnagyítják, a veszteségeket pedig elbagatellizálják. Az első időszakban azt élik meg, hogy mindenre képesek, majd a veszteség „korszaka” következik, amit azonban a függő korántsem úgy fog fel, mint egy normál játékos. Továbbra is az a meggyőződése, hogy neki „nyerő stratégiája” van, jóllehet ekkor már veszteséget veszteségre halmoz. A gyógyuláshoz vezető első lépés az, ha az illető magának is beismeri, hogy függő.

A nyerőgépek a legveszélyesebbek

A kutatás azt is kimutatta, hogy azok a legkockázatosabb játékok (például a nyerőgépek), amelyeknél a játékidő nem választható szabadon, a tét nagyságáról a játékos dönthet, és a játék azonnal újrakezdhető. Az eredmények megerősítették: a lottószelvények nem olyan veszélyesek, mert szinte egyáltalán nem játszanak szerepet a szenvedélybetegségség kialakulásában, valamint a folyamat felgyorsításában. A szerencsejátékra elköltött összeget tekintve a Szerencsejáték Zrt. termékeire a játékosok átlagosan alig több mint 1500 forintot áldoznak havonta, amíg az Szrt.-től független játékok 3000-5000 forintos kiadást is jelenthetnek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Áldozatok Fortuna oltárán: már nem játék, hanem betegség

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

Felkészülés: a Balmaz 2–0-ra is vezetett a Honvéd ellen

A kispestieknél pályára lépett a visszatérő Danilo. Debütáló edzők mindkét oldalon.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Visszaállt az élre a Mercedes, Verstappen és Vettel bajban

A Ferrari németje csak hét kört tett meg, a holland alatt leállt a Red Bull-Renault.

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Felkészülés: 14 perces „gólfesztivál”, Vasas-siker

Az El-re készülő angyalföldiek harmadik nyári felkészülési mérkőzésüket is megnyerték.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Megyei Piactér