Életeket mentett a figyelem

2017. január 10. 14:20 Barta Katalin
heves megye | Heves megye kisebb településein példásan megszervezték a fagyőr-szolgálatokat a dermesztő napokra. Akadt, ahol a figyelem életet is mentett.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A rendkívüli hidegre való tekintettel a legtöbb megyénkbeli településen felálltak a fagyőr-szolgálatok, s eddig jelesre vizsgáztak. Csütörtökig még makacsul tartják magukat a mínuszok, tehát a figyelemre még mindig szükség van.

Sirokban Tuza Gábor körlevélben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy körültekintően járjanak el a fűtéssel, figyeljenek a szomszédjaikra, ismerőseikre, figyeljék az esetleges szokatlan jelenségeket. Jelezzék neki, vagy a polgárőröknek, ha nem füstöl a kémény, nincs mozgás a szomszédban. Azonnal kérdezzenek rá, vagy értesítsék őket, hogy tudjanak segíteni. A falu első emberének tájékoztatása szerint két riasztás is történt a hét végén.

Mindkét esetben egyedül élő, idősebb embernél tapasztalták, hogy nincs fűtés, vagy minimális a tüzelő mennyisége. A polgárőrök azonnal a helyszínre mentek és ellenőrizték a bejelentést. Tuza Gábor maga is több helyen segített a víz elfagyása miatt és volt, ahol fát hordott be.

– Sajnos olyan házba is jártam, ahol mindössze néhány fok volt és a tulajdonos állítása szerint idén még egyszer sem fűtött be – említette. – Természetesen azonnal gondoskodtunk tüzelőről. Itt említeném meg, olyan helyről is kaptunk jelzést, ahol az egyedülálló, idős személy gyermekei is a faluban laknak. Úgy gondolom, ilyen helyzetekben az a minimum, hogy legalább a közelben élő családtagok odafigyeljenek egymásra.

Készlet krízishelyzetekre

Nagy Sándor, Recsk polgármestere azt mondja, a kisebb településeken, ahol szinte mindenki, mindenkit ismer, könnyebb megszervezni a segítséget. Itt már régen eljuttatták a szociális tüzelőt a lakossághoz, az feltehetően már el is fogyott. Az önkormányzatnak van némi saját készlete krízishelyzetekre. Az elmúlt napokban ebből juttattak a leginkább rászorulóknak. Például annak az idős embernek is, aki nap közben hét fokos házban próbálta a teendőit ellátni. Több helyen, főként az idős emberek portáján vágtak fel fát, és készítették be a kályhák mellé.

Mátraderecskén a legnagyobb gondot az okozta, hogy a háztartások nagy részében vasárnap reggeltől nem volt víz, és ez a helyzet tegnap reggelig nem változott. Forgó Gábor polgármester közlése szerint Recsk és Mátrederecske között tört el egy nagynyomású vízvezeték, amelynek a javításához az értesítést követően hozzáláttak az ÉRV Zrt. szakemberei.

Egerben folyamatosan járőröztek a családsegítő intézet utcai szociális munkásai. Mint azt Varga István, a Felnémeti Hajléktalanszálló vezetője elmondta, az éjjeli menedékhely megtelt, és akit az utcán találtak, megkérték, vészelje át a hideget lehetőleg a fűtött helyen. Bár a nagy hidegre tekintettel pár napig napközben is bent tartózkodhatnának a hajlék nélkül élők, tegnap reggel szinte mindenki elhagyta a helyet.

Dudás Róbert, Mátraballa polgármestere annak örül, hogy a szociális tüzelőt, a zsákos szenet sikerült még a hétvége előtt minden rászorulónak eljuttatni, így átmenetileg minden háztartásban elegendő mennyiségű tüzelő van.

Dél-Hevesben Kömlőn siettek a nehéz körülmények között élők és az idős emberek segítségére az elmúlt hétvégén. – A kemény hideg idő beköszöntével az önkormányzat tudomására jutott, hogy néhány kömlői lakosnak egyáltalán nincs tűzifája, és semmivel nem tud fűteni otthonában – tudatta Turó Tamás polgármester. Ezért – mint megtudtuk – szombat reggel a napközi udvarán levő fát Bari László feldarabolta, ifj. Turó Tamás, Nagy Sándor, Pengő Roland és a falu vezetője eljuttatta azokhoz az emberekhez, akiknek nem volt tűzrevalójuk. Be is hordták, pakolták az udvarokra. Turó Tamás elmondta: amíg tart ez az extrém hideg idő, addig a polgárőrök nappal rendszeresen látogatják a falu időseit.

Kömlőn fát szállítottak a rászorulóknak Kömlőn fát szállítottak a rászorulóknak

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Életeket mentett a figyelem

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

El Clásico: Ez van, ha nem tudjuk lezárni a meccset – Zidane

„Lionel Messi mindig döntő faktor, még akkor is, ha épp otthon vacsorázik.”

NB I: látványos Haladás-gólok; távoli újpesti találatok – 28. forduló, videók

A születésnapos Gera Zoltán triplázott • Ugrai Roland szabadrúgásgólja három pontot ért.

Honvéd: távozó kapitány, Storck ajánlása, Rossi és a piszkos anyagiak

George F. Hemingway: A futballpálya nem opera, hadd kiabáljon a szurkoló, amit akar.

NB II: Felcsúton sikeres volt, Csákvárról távoznia kell Vinczének

Edzőváltás! A télen érkezett Vincze István helyét Toldi Gábor pályaedző veszi át.

MU: Én döntöm el, mikor van vége, a feladás nem opció – Ibra

„Eddig is egy lábbal játszottam” – a svéd klasszis csattanós választ adott a kételkedőknek.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér