Kevesebb autó a történelmi belvárosban

2016. március 19. 07:45 Sike Sándor
EGER | Közeledik a turisztikai szezon, egyáltalán nem mindegy, milyen közlekedési feltételek várják a megyeszékhelyen az érkezőket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Eger hazánk egyik turisztikai fellegvára. A megyeszékhelyen való közlekedés ezért is volt problémás 2015-ben: megállás nélkül épült valami, és voltak időszakok, amikor a fél város munkaterületet jelölő táblákkal volt teli. Szezonkezdetkor arra kérdeztünk rá, mire számíthatunk idén. Az önkormányzat médiareferense válaszolt.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a hosszú ideje legneuralgikusabb problémák közé sorolható belvárosi közlekedés letisztult-e azzal, hogy az önkormányzat új szabályozást léptetett életbe. Feltett kérdéseink arról szóltak, mennyire lehet betartatni, hogy csak az és akkor autókázzon az övezetben, akinek erre joga van, s amikorra az engedélye szól.

Zentai László, a megyeszékhely helyhatóságának médiareferense szerint az elmúlt másfél hónap tapasztalata alapján elmondható: a történelmi belváros területén nagymértékben csökkent a gépjárművek forgalma. A közterület-felügyelők járőrszolgálataikon több alkalommal intézkedtek azokkal szemben, akik engedély nélkül közlekedtek a belvárosban. Olyanokkal szemben is eljártak, akik jogosultak ugyan a behajtásra, de 10 óra után várakoztak közterületen.

Csökkent azon gépjárművezetők száma, akik a Kossuth utca irányából az Eszterházy téren át, az egyirányú utca forgalmával szemben hajtottak be, ezt a rendőrkapitánysággal közös járőrszolgálatok során ellenőrizte a közterület-felügyelet.  

A 25-ös főút városon átvezető szakasza teljes felújításon esett át. Ennek egy pár száz méteres részét nem sikerült befejezni még a kivitelezőnek a Mátyás király úton Fotó: Korsós Viktor A 25-ös főút városon átvezető szakasza teljes felújításon esett át. Ennek egy pár száz méteres részét nem sikerült befejezni még a kivitelezőnek a Mátyás király úton Fotó: Korsós Viktor

– A munkában nagy segítséget nyújtanak felügyelőinknek a belváros területére telepített térfigyelő kamerák: több alkalommal indult azonnali ellenőrzés a rögzített képek alapján. A február óta eltelt rövid időszakban természetesen érkezett kritikus észrevétel, ugyanakkor a belvárosban élő egriektől számos pozitív véleményt is kaptunk, hiszen az új közlekedési rend hatására az autós forgalom valóban érzékelhetően csökkent a korlátozott forgalmú területen – fogalmazott a médiareferens.

Egerben a Kossuth utca jelenti a másik „elvarratlan szálat” közlekedési szempontból. Részben bicikliút keresztezi, részben a belvárosi övezet határvonala, másrészt parkoló zóna is, ugyanakkor autóbuszok útvonala. Ezért is szerettük volna megtudni, hogy történik-e átalakítás a rövid vagy a hosszabb távú tervek szerint. Olvasói felvetésben hallottunk például arról, hogy a Kossuth utca 28. előtt lehetetlen a járdán eljárni babakocsival vagy mozgáskorlátozottak mopedjével. Megkérdeztük ezért: jelezték-e már ezt a városházának, van-e valami megoldási terv?

– A Kossuth Lajos utca felújítása is szerepel a tervezett TOP-projektek között. A beavatkozás területi kiterjedését, műszaki tartalmát össze kell hangolni a szennyvíz-hálózat rekonstrukciós KEHOP-pályázatunkkal (Erről a Hírlap is tudósított a napokban megjelent kormányhatározat kapcsán. – A szerk.), valamint a gyógyhelyfejlesztési projektünkkel is (ez pedig GINOP-os, tehát egy harmadik „ablak”). Ez a folyamat zajlik most, miközben a Kossuth utca teljes felújítására – ugyancsak ezekben a napokban – egy tanulmányterv készül. E terv (és a részletes költségbecslés) alapján születhet döntés a Kossuth utca megújításának pontos műszaki tartalmáról.

Szándékaink szerint nemcsak a Kossuth utca, hanem a csatlakozó területek felújítása is szerepelne a programban. A munkafolyamatok sorrendjének meghatározása is komoly kihívás: a legkisebb részletig össze kell hangolni az előttünk álló feladatokat, miután komplex, több uniós és állami forrásból megvalósított fejlesztési csomagban gondolkodunk – reagált Zentai László felvetéseinkre. A Kossuth utca 28. szám előtti járda használatával kapcsolatos felvetésről azt mondta, hogy hozzájuk eddig nem érkezett észrevétel, ám a heol.hu jelzése nyomán megvizsgálják az említett helyzetet. Egyébként az irodaház legrosszabb állapotban lévő lépcsőjét két éve újították fel.

A közlekedés témakörében a legtöbb olvasóktól származó észrevétel a tavaly megépült bicikliúthoz köthető. Ezért is szerettük volna tudni, hogy lesznek-e a kerékpárúton még „igazítások”. A Gólya utcai akadálymentesítés bekerült-e a költségvetésbe? A Felnémet-Tárkány közötti százméteres szakasz sorsa mikor rendeződik? Rendszeresen visszaköszönő észrevétel például a patakmederben futó szakasz, amit időnként elönt a víz. Megkérdeztük: lesz-e valami javítás, változtatás, vagy így marad?

– Egyelőre nem kívánjuk átalakítani a Gólya utcai gyaloghídra felvezető rámpát, amelyet egyébiránt az illetékes szakigazgatási szervvel egyeztetve alakítottunk ki. Maga a híd a gyalogos forgalmat szolgálja, és a közelben adott egy másik, akadálymentesen közlekedhető híd – reagált a médiareferens, aki tudatta: a kerékpárút építése lezárult. A problémásnak mondott felnémeti összekötő szakasz egy kijelöléses rész, s ezen a jellegén nem kívánnak változtatni, ugyanakkor a kátyúzását természetesen elvégzik tavasszal, mint azt korábban megígérték.

– Tavaly a 365 napból 355 napon járható volt a kerékpárút patakmedres szakasza, míg idén – a magasabb vízállás miatt – hosszabb ideje nem használható a Gerl utca vonalában futó, híd alatti rész. Aki dél felől érkezik, a Dobó téren keresztül kijelölt útvonalon juthat el az Árva-közig, míg az észak felől tekerőknek a Gárdonyi térre kell felvinniük a bringát, hogy útjukat folytathassák dél felé. A tavaszi árhullám levonulása után a lerakott hordalékot eltávolítjuk, s a kerékpáros főszezonban nagy valószínűséggel végig használható lesz a mederben vezető kerékpáros út – tette hozzá Zentai László.

Megtudtuk: az önkormányzat fontosnak tartja a régi kerékpárút szakaszok folyamatos felújítását és a Felsőtárkány felé vezető, külterületi szakasz javítását, a felnémeti közúti átkelő biztonságosabbá tételét. A városban pályázati forrás felhasználásával több kerékpáros forgalmi intézkedést terveznek. Emellett a kerékpárút építéséről szóló kiviteli szerződésben öt év garanciát és jótállást vállalt az építő cég, ezt rendszeres bejárásokkal érvényesíti az önkormányzat.

A közlekedők számára sokszor okoz bosszúságot a parkolás. Ezért is kérdeztük meg, hogy lesznek-e eligazító táblák azoknak, akik messziről jönnek. Megtudhatják-e a gépjárművel érkező turisták, hogy hol és mennyiért parkolhatnak, melyek az ingyenes várakozóhelyek?

A városházi válasz szerint a fizető területeket övezeti besorolás szerint különbözteti meg a helyi rendeletük. Minden fizető szakaszon táblákkal tájékoztatja az autósokat a parkolási rendszert üzemeltető EVAT Zrt. Ezeken feltüntették a parkolási díjakat, kiemelve a legrövidebb várakozási időért fizetendő összeget és a fizetési kötelezettséget jelentő időszakot. A tájékoztató adatok a parkoló automatákon is olvashatóak.

– Az ingyenes parkolóhelyek az Ady Endre utca-Hadnagy út lletve a Malom utca térségében és a Kisasszony temetőnél állnak rendelkezésre jelenleg, de a Kertész úton is lesz ilyen lehetőség. Az eger.hu oldalon digitális térképet tervezünk megjelentetni, amely nagyban segíti majd az egriek és a turisták tájékozódását az ingyenes parkolókról, várakozási zónákról és egyéb lehetőségekről – tette hozzá Zentai László.

De mi is lesz a Csiky utcával?
heol.hu korábban foglalkozott már a Csiky utcai járdahiánnyal. Annak kapcsán, hogy a város 3 milliárd forintot nyert a szennyvízrendszer korszerűsítésére, megkérdeztük: belefér-e ebbe a konstrukcióba város egyik legforgalmasabb, szűk utcájának megújítása. Zentai László médiareferens válasza szerint az elnyert támogatás nem csapadékcsatornáról szól, hanem kifejezetten szennyvízhálózati rekonstrukciót szolgál. A Csiky utca felújítását a TOP-projektek között tervezik. Út-, járda- és elsősorban csapadékcsatorna-felújítás szerepel benne. A médiareferens szerint lehetőség lesz esetleg arra is, hogy a szakemberek „újraosszák” a Csiky utca területét és ez a járdát is érintse. Az útfelújítás tervezése folyamatban van, sikeres pályázat esetén a 2017-es évben indulhat el a kivitelezés.

A parkolóház szűkös, de nem kötelező

Még mindig felvetik az olvasók a parkolóházban való manőverezés nehézségeit. Ezzel kapcsolatban a városháza úgy látja: amikor a Katona téri parkolóházban 2014 és 2015 adventjén ingyenes parkolást biztosított az egrieknek a város, akkor a létesítmény tele volt autókkal. A parkolóházba behajtásnál az autók magasságát maximalizálták, a hosszra vonatkozó szabályozás sosem volt: minden közlekedő a maga belátása szerint dönti el, hogy autójával igénybe veszi-e az őrzött, időjárási veszélyek elől védettséget biztosító parkolóházat.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kevesebb autó a történelmi belvárosban

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Krétára nem jutott, fideszes megbízásokra milliókat költött a Klik

nol.hu Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra. 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot.

Nincs pénz a klinikán vérvizsgálatra

nol.hu Nem kérhetnek teljes vérvizsgálatot a Semmelweis Egyetem 1-es számú belgyógyászati klinikájának szakorvosai, mert nincs rá elég pénz.

Romokban volt a TV2, amikor Andy Vajna átvette

nol.hu Borzalmasan alakult a TV2-csoport anyagi helyzete a tavalyi évben. A cég hétfőn megjelent beszámolójából kiderül: a TV2 kötelezettségei meghaladják a 16 milliárdot.

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

nol Alig egy évtized alatt elképesztően nagy utat járt be, s vált garázscégből az autóipari navigációk piacának megkerülhetetlen szereplőjévé az iGO Navigáció szoftvereket gyártó NNG Kft.

Szombaton is lehet állampapírt vásárolni a postákon

A Posta az első olyan több száz értékesítési pontot üzemeltető társaság, amely szombatonként is végez állampapír-forgalmazást. (x)

A végletekig küzdöttek. A Real Madrid 11-edszer Európa tetején

A végletekig küzdöttek. A Real Madrid 11-edszer Európa tetején

A 11-esek döntöttek. Csupán Juanfran hibázott, de az végzetes volt.

BL-döntő: CR előre tudta, hogy ő dönt; Simeone a szurkolókat sajnálja

Zidane: Büszkék lehetünk erre a mérkőzésre • Modric: Sajnálom az Atléticót. A BL a Real felségterülete.

BL-döntő: értékelje a Real- és az Atlético-játékosok teljesítményét!

A Real Madrid 1–1-es 120 percet követően az 5–3-ra megnyert tizenegyespárbajban bizonyult jobbnak az Atlético Madridnál a labdarúgó Bajnokok Ligája milánói döntőjében. Értékelje a győztes és a vesztes csapat játékosainak a teljesítményét!

A sírból hozta vissza a Veszprém, majd a hosszabbításban gálázott

A sírból hozta vissza a Veszprém, majd a hosszabbításban gálázott

Vasárnap 18 órától a Kielce elleni BL-döntőben lépnek pályára Nagy Lászlóék.

Férfi kézi BL: Most váltam igazán profi játékossá – Mikler

Sabaté: Nagyon büszke vagyok a játékosokra • Nagy László: Minden benne volt ebben a hetven percben.

BL-döntő: Madrid egyik fele örömében sír, a másik bánatában

Tekintse meg a finálé legjobb képeiből összeállított galériánkat!

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér