Kilencosztályossá válhat az általános iskola

2017. március 20. 20:03 Süli Kinga
HEVES MEGYE | Az új évfolyam előiskola lenne, melyet az óvoda befejezése, valamint az általános iskola elkezdése közé iktatnának be.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Legutóbb 2015-ben merült fel az általános iskolai oktatás kilenc évfolyamossá bővítése, nemrégiben pedig ismét napirendre került a téma, egyre több politikus támogatja a pluszévfolyam bevezetését. Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal legutóbbi ülésén elmondta, a kilenc évfolyamos általános iskola kidolgozása a kerekasztal feladata lesz, és már az átalakítás felelőseit is kinevezte. Az új évfolyamot legkorábban 2019 őszétől vezetnék be, ám Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leszögezte, előtte mindenképpen szakmai egyeztetésre, társadalmi vitára van szükség. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak órási lenne a változás, de már nagyon időszerű meglépni.Márkus Róbert Zsolt pedagógiai szakértő, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézetének vezető tanára lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, az átalakítás mind a pedagógusok, mind a diákok számára nagy változás lenne, ugyanakkor már nagyon időszerű. Hozzátette, az új évfolyam bevezetése talán véget vethetne az utóbbi időben tapasztalt negatív tendenciának, a magyar diákok nemzetközi méréseken elért eredményeit illetően, de számos egyéb pozitív hozadéka is lehet. Elmondta, az elmúlt években sajnos sokszor tapasztalta, hogy a gyermekeknek rohamtempóban kellett megtanulniuk írni és olvasni, nem volt idejük ismereteik elmélyítésére, emiatt pedig sokan közülük funkcionális analfabétákká váltak, vagyis hiába tudtak elolvasni egy adott szöveget, nem tudták értelmezni azt, képtelenek voltak felidézni, miről szólt. Reményei szerint a plusz egy év ebben is előrelépést jelentene, valamint megkönnyítené a tanagyag rögzülését, egymásra épülését.

A változás bevezetése előtt szakmai vitára és társadalmi egyeztetésre is szükség van Fotó: Berán Dániel A változás bevezetése előtt szakmai vitára és társadalmi egyeztetésre is szükség van Fotó: Berán Dániel


Kiemelte, fontos megérteni, hogy jelenleg a gyermekek képességei, kompetenciái nem megfelelőek, mivel a magyar oktatási rendszer elsősorban tantárgyakat és elméleteket tanít, pedig sokkal hatékonyabb lenne a gyakorlati képzés, infrastrukturális fejlesztéssel támogatva, valamint a differenciált oktatás népszerűsítésére is nagy szükség lenne. Bár az ebbe az irányba való elmozdulás az oktatásvezetés részéről már megtörtént, a kilenc évfolyamos képzés bevezetésével, valamint a Nemzeti Alaptanterv átalakításával remélhetőleg tovább erősödik majd ez a tendencia.
A szakértő hozzátette, további nagy előnye lenne a pluszosztály bevezetésének, hogy segítené a gyermekek óvodából az iskolába való átállását, hiszen ez számukra kifejezetten megterhelő, valamint a pedagógusoknak is nagyobb lehetősége lenne a gyermekek azon kompetenciáinak fejlesztésére, amire az óvodában nem volt szükség vagy lehetőség, de az első osztály megkezdéséhez már elengedhetetlenek.ANGYALNÉ FRANK ZSUZSANNA: – Bár a három gyermekem közül még egyik sem iskolás, szerintem nem jó, ha kötelezővé válik egy pluszévfolyam, mert ez gyermekfüggő. Minden gyermek különböző, van, akinek szüksége van plusz egy évre, van, akinek pedig nem, meg kell hagyni a szülőnek, hogy eldönthesse, kell-e a gyermekének több idő felkészülni az iskolára.

KARCZAG ALEXANDRA: – Három gyermekem van, közülük a legnagyobbnak és a legkisebbnek nagyon jót tett volna plusz egy év felkészülés. Nyilván minden gyermek más, de azt gondolom, hasznos lenne a pluszévfolyam bevezetése, persze csak akkor, ha hozzáértő, felkészült pedagógusok oktatnák a gyermekeket, akik kifejezetten arra az egy évfolyamra szakosodnak.

ANGYAL PÉTER: – Nincs értelme a pluszévfolyam bevezetésének. A legnagyobb gyermekem ősszel megy iskolába, és neki teljesen felesleges lenne plusz egy évet elvesztegetnie, szerintem az óvodában minden szükséges ismeretet megkapott. Annak örülnék, ha minél kevesebb időt töltenének a gyermekeim iskolában, és előbb kikerülnének a való életbe.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kilencosztályossá válhat az általános iskola

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér