Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól

2012. április 12. 14:25 , Legutóbb frissítve: 2012. április 12. 16:43
szabály, sértés | Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény: jön a fixbírság, a közérdekű munka, az ismételt elkövetés büntetése.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fixbírságot és új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is; az április 15. előtt elkövetett szabálysértésekre még a korábbi szabályozást kell alkalmazni - mondta Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A dandártábornok szerint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartásokról szóló törvényben az egyik legfőbb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy módosul a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86, elsősorban a közrend és közbiztonság elleni szabálysértés marad, míg a kikerült szabályszegések egy részénél a jövőben nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírság lesz kiszabható. Ezzel megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása - tette hozzá.

Hat óra munka, ötezerért

Ugyancsak új elem, hogy bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely 6-tól 180 óráig terjedhet. Ennek alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha az eljárás alá vont ebbe beleegyezik. Kincses Ildikó szerint ez kiválthatja a bírságot befizetni nem tudókkal szembeni hosszadalmas végrehajtási eljárást. A törvény szerint 5 ezer forint 6 óra közérdekű munkának felel meg. Ha erre az eljárás alá vont nem hajlandó, a be nem fizetett bírságösszeget - amelyet 30 napon belül kell rendezni - elzárásra változtatják, ennek mértéke szintén 5 ezer forintonként egy napnak felel meg.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig terjedhet, fiatalkorúak esetén 30, illetve 45 napig tarthat. Az általános büntetés azonban változatlanul a pénzbírság, amely 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, elzárással is sújtható esetekben 300 ezer forintig terjedhet. Az egyes tényállásoknál azonban nem rögzítették a kiszabható felső határt, csupán a generális maximumot.

Az új szabályozás a büntetés kiszabására vonatkozó enyhítő, illetve a súlyosbító körülményeket, például a hatóságokkal történő együttműködést, illetve a két éven belüli újbóli felelősségrevonást is rögzíti. 

Tizenöt- harmincezer egy záróvonal-átlépésért

Egyes, ahogy Kincses Ildikó fogalmazott, nem kiemelt jogsértésű közlekedési szabálysértéseknél bevezetik a helyszíni bírság kötelező mértékét, vagyis a fixbírságot. Ennek mértékének kétszerese egyezik meg a szabálysértési eljárásban kiszabott bírsággal. Például egy záróvonal átlépése esetén a fixbírság összege 15 ezer forint, szabálysértési eljárásban 30 ezer forint. A szabálysértési eljárásban kiszabott bírság magasabb összegét a dandártábornok az eljárás lefolytatásának költségeivel indokolta.

Ellenőrzés. A rendőrnek nincs mérlegelési joga Illusztráció-fotó: MTI/Földi Imre Ellenőrzés. A rendőrnek nincs mérlegelési joga Illusztráció-fotó: MTI/Földi Imre

A helyszíni bírság összege általában 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forintig terjedhet, kivéve a fixbírság hatálya alá tartozó szabályszegéseket.

Nem változik az intézkedések köre: a járművezetéstől eltiltás, az elkobzás, a kitiltás és a figyelmeztetés egyaránt a szankciórendszer részét képezik. Kitiltást azonban már nem csak sportlétesítmény vagy sportrendezvény, de akár kereskedelmi egység esetén is alkalmazhatnak.

Fix összegű szabálysértési bírságok 2012. április 15-től:
Szabálysértés Helyszínbírság összege Feljelentést követően szabálysértési eljárás összege
Ittas járművezetés 0,5% vagy 0,3 mg/l alatt 15.000 30.000
Ittas járművezetés 0,5-0,8% vagy 0,3-0,5 mg/l között 20.000 40.000
Ittas járművezetés 0,8% vagy 0,5 mg/l alatt felett 25.000 50.000
Járművezetés átengedése ittas személynek 25.000 50.000
Elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése (útkereszteződésben, irányváltoztatáskor, kanyarodás esetén) 15.000 30.000
Elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése gyalogossal szemben 20.000 40.000
Előzés tilalmának megszegése 15.000 30.000
Jármű vezetése jogosítvány nélkül 25.000 50.000
Jármű vezetése megfelelő kategóriára rendelkező jogosítvány nélkül 20.000 40.000
Jármű vezetésének átengedése jogosítvánnyal nem rendelkező személy részére 25.000 50.000
Jármű vezetésének átengedése megfelelő kategóriára rendelkező jogosítvánnyal nem rendelkező személy részére 20.000 40.000
Utánképzés elrendelése miatt vezetési jogosultság szüneteltetésének megsértése 25.000 50.000
Műszaki érvényesség lejárta 3-6 hónap között 15.000 30.000
Műszaki érvényesség lejárta 6-12 hónap között 20.000 40.000
Műszaki érvényesség lejárta több mint 12 hónapja 25.000 50.000
Megkülönböztető hang- vagy fényjelzés jogosulatlan felszerelése gépjárműre 20.000 40.000
Megkülönböztető hang- vagy fényjelzés birtoklása közterületen lévő gépjárműben 15.000 30.000
Általános közlekedési szabályok, tilalmi táblák, útburkolati jelek, a közúton való haladás szabályainak, irányváltoztatás, bekanyarodás, autópályán és autóúton való haladás, egyes járművek közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése 15.000 30.000
KRESZ 48.§ megsértése 30.000 60.000

Ha egy eljárásban valakit több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a halmazati szabályok miatt 225 ezer forintig terjedő bírságra, elzárással sújtható szabálysértések esetén 450 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat. 

Vasárnaptól számolják az "ismétléseket"

Új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása, e szerint szigorúbban bírálják el, ha valaki fél éven belül harmadszor követett el nem közlekedési szabálysértést. Ez azonban csak az április 15. után elkövetett szabálysértésekre vonatkozik.

Jelentősen emelkedik, 20 ezer forintról 50 ezer forintra a tulajdon elleni szabálysértések értékhatára. Ezentúl csak a törvény minősíthet szabálysértéssé egy cselekményt, vagy mulasztást, a korábbi szabályozások, például önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik. A hatályba lépő új jogszabály az eljárásokban is változásokat vezet be: szűkül az eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a jegyzők helyett a kormányhivatalok lesznek, továbbá szabálysértési hatóság a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervezete is. Módosult a helyszíni bírságolásra jogosultak köre, a rendőrség valamennyi szabálysértés esetén megteheti ezt.

Szabálysértések és fixbírság - a törvény melléklete a Magyar Közlönyből (pdf)>>

Új elem az is, hogy a rendőrségnek minden elzárással sújtható szabálysértés esetén előkészítő eljárást kell folytatnia. Új jogintézmény a helyszíni idézés, ami a helyszíni bírságolás során alkalmazható és az eljárás alá vontnak 5 napon belül kell megjelennie a területileg illetékes hatóságnál. A törvény bevezeti a feljelentés elutasításának fogalmát is, ebben az esetben nem indul meg a szabálysértési eljárás.

Külön nevesíti a jogszabály a meghallgatás nélküli határozathozatal lehetőségét, de a döntés elleni jogorvoslatként kérhető meghallgatás. Újdonság az is, hogy eltűnik az illetékalapú befizetés, a bírságokat csekken kell kifizetni.

A törvény a szabálysértési nyilvántartási rendszerről is rendelkezik, a jogerősen elmarasztaltak mellett az eljárás alá vontakat és a helyszíni bírsággal sújtottakat is nyilvántartják.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
 iWiW 
 
 • A+
 • A-
 • P
 • @>
 • |<

Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a BAMA hírlevelére!

Biztonsági kód

HIRDETÉS

Kapcsolódó témák

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 8 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
 • 8. Senkimanó 2012. április 17. 12:19

  Már megint a rendőrnek kell rögtön fizetni???????? Akkor lehet alkudni megint??????????????

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Már megint a rendőrnek kell rögtön fizetni???????? Akkor lehet alkudni megint??????????????

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 7. delfin72 2012. április 16. 09:37

  Ismét gyalogos téma. Egyik nap gyalogátkelőhelynél elsőbbséget akartam adni, de nem indult el a delikvens mert éppen telefonált gondoltam elindulok, ekkor egyik furcsa gondolattól vezérelve elindult persze satu fék. Tényleg minden esetben csak az autós lehet a hibás?
  Hogyan fogom bebizonyítani, hogy kinek van igaza? Soha nem fogom megérteni, hogy a gyalogosnak miért nincs felelőssége, ha lelép az útról???

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Ismét gyalogos téma. Egyik nap gyalogátkelőhelynél elsőbbséget akartam adni, de nem indult el a delikvens mert éppen telefonált gondoltam elindulok, ekkor egyik furcsa gondolattól vezérelve elindult persze satu fék. Tényleg minden esetben csak az autós lehet a hibás?
  Hogyan fogom bebizonyítani, hogy kinek van igaza? Soha nem fogom megérteni, hogy a gyalogosnak miért nincs felelőssége, ha lelép az útról???

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 6. tothjani 2012. április 13. 11:40

  Úristen 6 óra 5000 forint kit kell megölni annyi pénzért?
  Úgy nem lehet hogy nem követek el szabálytalanságot és 6 óra munkáért megkapnám a napi 5000 forintot??

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Úristen 6 óra 5000 forint kit kell megölni annyi pénzért?
  Úgy nem lehet hogy nem követek el szabálytalanságot és 6 óra munkáért megkapnám a napi 5000 forintot??

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 5. joco67 2012. április 13. 06:34

  Nos mielőtt még valaki bár mivel is megvádolna(jelenleg ez a jó szokás Mo-n)Leírok egy-két rendőr Stori-t:90-es évek közepén történtek,de szerintem azóta sem lett egy pár fakabát okosabb.Munkahelyen ahol dolgoztam egy nő rosszul lett,bevittem autóval a sürgősségire/visszafelé megbüntetett a rendőr(kiderült Ő a férje)korrekt/segítsél ember társaidon.Avagy akkor egy igen ritka sport autóval"csikartam"az aszfaltot F-Capri.Mivel a zsekáknak nem igen adtak ilyen Lóerőt a seggük alá :D Majd hogy nem vadásztak,mikor fogjanak meg.Holott nem iszok vezetés közben,nem töröm zúzom mások Gk-i.Malacot nem adtam a jogsimért!Régi Gjv-oktató is van a családomban.De olyan is volt nem régen(januárban -8fokba)majd,hogy 30percig intézkedtek velem közüti ellenörzésen "belváros".A nevem miatt azt hitte a KOMPJÚTERÜK Szerb bűnöző vagyok.Az utasom meg majd meg fagyott.Úgy hogy rossz a tapasztalatom ezen a téren:Pedig van Rendőr rokonom és ismerősöm is több.:(

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Nos mielőtt még valaki bár mivel is megvádolna(jelenleg ez a jó szokás Mo-n)Leírok egy-két rendőr Stori-t:90-es évek közepén történtek,de szerintem azóta sem lett egy pár fakabát okosabb.Munkahelyen ahol dolgoztam egy nő rosszul lett,bevittem autóval a sürgősségire/visszafelé megbüntetett a rendőr(kiderült Ő a férje)korrekt/segítsél ember társaidon.Avagy akkor egy igen ritka sport autóval"csikartam"az aszfaltot F-Capri.Mivel a zsekáknak nem igen adtak ilyen Lóerőt a seggük alá :D Majd hogy nem vadásztak,mikor fogjanak meg.Holott nem iszok vezetés közben,nem töröm zúzom mások Gk-i.Malacot nem adtam a jogsimért!Régi Gjv-oktató is van a családomban.De olyan is volt nem régen(januárban -8fokba)majd,hogy 30percig intézkedtek velem közüti ellenörzésen "belváros".A nevem miatt azt hitte a KOMPJÚTERÜK Szerb bűnöző vagyok.Az utasom meg majd meg fagyott.Úgy hogy rossz a tapasztalatom ezen a téren:Pedig van Rendőr rokonom és ismerősöm is több.:(

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 4. joco67 2012. április 13. 00:38

  Azon rendőröket akik sokat és szőrös szívvel intézkednek is lehet büntetni/polgári módon.(veréssel).Nincs egysem non-stop uniformisban/kicsi ez az ország hogy elbújjanak.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Azon rendőröket akik sokat és szőrös szívvel intézkednek is lehet büntetni/polgári módon.(veréssel).Nincs egysem non-stop uniformisban/kicsi ez az ország hogy elbújjanak.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 3. Ciranó 2012. április 12. 19:09

  Inkább lopni menjünk, mint autót vezetni!
  Szabálysértés, kis rizikó, és sokkal jobban megéri!

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Inkább lopni menjünk, mint autót vezetni!
  Szabálysértés, kis rizikó, és sokkal jobban megéri!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. rudab01 2012. április 12. 18:23

  Kedves Olvasók.
  Még mielőtt mindenki örülne a viszonylag "alacsony" ittas járművezetésért kiszabható, a fenti szürke táblázatban felsorolt összegeknek, közlöm, hogy az "tévesen" van feltüntetve, a jogszabályt ezen cikk készítője rosszul értelmezte, ugyanis a közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetőjének kiszabható bírság összege a fenti táblázatban feltüntetett összegnek alapesetben minimum 20-30 vagy akár 40-szerese is lehet, a vicc az egészben hogy ez nem vicc, ez eddig is így működött, mivel az összeget a bíróság határozza meg , ha a jármű vezetője 0,5 mg/, vagy a feletti értéket produkál a szondába. De a 0,5 mg/l alatti érték miatt kiszabható összeg sem annyi amennyi a fenti szürke táblázatban szerepel, hanem annak 10-20 vagy a mért értéktől függően akár a fenti összeg 30 szorosa is lehet.
  Egyébként a cikkben szereplő törvény mellékletének hivatkozására kattintva a jogszabály egyénileg értelmezhető.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Kedves Olvasók.
  Még mielőtt mindenki örülne a viszonylag "alacsony" ittas járművezetésért kiszabható, a fenti szürke táblázatban felsorolt összegeknek, közlöm, hogy az "tévesen" van feltüntetve, a jogszabályt ezen cikk készítője rosszul értelmezte, ugyanis a közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetőjének kiszabható bírság összege a fenti táblázatban feltüntetett összegnek alapesetben minimum 20-30 vagy akár 40-szerese is lehet, a vicc az egészben hogy ez nem vicc, ez eddig is így működött, mivel az összeget a bíróság határozza meg , ha a jármű vezetője 0,5 mg/, vagy a feletti értéket produkál a szondába. De a 0,5 mg/l alatti érték miatt kiszabható összeg sem annyi amennyi a fenti szürke táblázatban szerepel, hanem annak 10-20 vagy a mért értéktől függően akár a fenti összeg 30 szorosa is lehet.
  Egyébként a cikkben szereplő törvény mellékletének hivatkozására kattintva a jogszabály egyénileg értelmezhető.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. joco67 2012. április 12. 17:36

  Figyelem Hétfőtől Fűre lépni is tilos!
  Az ember "gyarló",szóval mit kell itt nagy vonalakban mind a két oldalnak csodálkozni.Nem fogunk hipp hopp megváltozni.(Hasznos ölet:járjál jard mobillal).

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Nincs mérlegelés: fix bírságok vasárnaptól


  Figyelem Hétfőtől Fűre lépni is tilos!
  Az ember "gyarló",szóval mit kell itt nagy vonalakban mind a két oldalnak csodálkozni.Nem fogunk hipp hopp megváltozni.(Hasznos ölet:járjál jard mobillal).

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a heol@heol.hu címre.)
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak

Receptválogatások

Medvehagymás finomságok

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba.

Házhoz visszük a híreket!

Rovatok