Sorstragédia a nemzet életében

2010. október 6. 06:28 Sz. R.
Évforduló | Az aradi vértanúk kivégzésére és az 1848/49-es szabadságharc bukására emlékeznek ma országszerte. Heves megye szomorú gyászünnepe Lenkey tábornokhoz kötődik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Lenkey János mártír tábornok Egerben született, a Lenkey és Zádorfalvi családban. A család Gömör-Kishont vármegyéből származott, őseik közül annak idején többen is harcoltak a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcban, 1704-ben például Lenkey János a felkelő gömöri nemesség tizedese volt. Később a család megnövekedett, így került a tábornok nagyapja a hevesi megyeszékhely közelébe, édesapja pedig az akkori Egerbe.

Lenkey János édesapja, Lenkey Károly először királyi testőr, majd megyei főszolgabíró lett. János fia Bécsben egy katonai jellegű magán-nevelőintézetben, valamint a korneuburgi utásziskolában végezte tanulmányait. Bátyja – az ugyancsak a szabadságharcban résztvevő huszár ezredes, Lenkey Károly – példáját követve 1822-ben katonai pályára lépett. Először hadfi – ez akkoriban főhadnagyi rangot jelentett –, majd másodkapitány, illetve főszázados lett.

Az 1848-as év márciusában Pesten kitört forradalom híre Galíciában érte, az események hallatán századával együtt hazaszökött Magyarországra. Itthon a Béccsel való jó viszony fenntartása érdekében hadbírósági vizsgálatot indítottak ellenük, de a közvélemény nyomására a vizsgálatot megszüntették, a századot pedig beosztották a szerb felkelők ellen harcoló délvidéki seregbe. Lenkey János a térségben folyó harcok során több kisebb győzelmet aratott, amelyek közül a legjelentősebb az augusztus 19-i szenttamási ütközet volt. Ettől kezdve folyamatosan haladt felfelé a katonai ranglétrán: 1848 októberében őrnagy, novemberben már alezredes, decemberben már ezredes volt, egyben az Országos Honvédelmi Bizottság által felállított tizenhárom huszárezred egyikének dandárparancsnoka.

1849. március 15-én, a forradalom és szabadságharc győzelmének évfordulóján Kossuth Lajos Lenkey Jánost tábornokká léptette elő. A szabadságharc utolsó szakaszában Pesten, Nagyváradon, majd Aradon tartózkodott. Mivel ő sem akarta megadni magát az osztrákoknak, Görgey Artúr honvédseregével együtt Világosra vonult, hogy ott kapituláljon a cári csapatok előtt. Két héttel a kapituláció után Aradon hadbíróság elé állították, de a börtönben megőrült, ezért elkerülte társai sorsát, a kivégzést. Végül is – állapotára való tekintettel – az eljárást  megszüntették ellene.

A szabadság szimbóluma

Aradnak a szabadság okán mindig volt aktuális mondanivalója. Előbb csak a keserű, az újrakezdés reményét a szívek mélyén éltető félelemé, később – a kiegyezés időszakától – a Habsburg-hatalommal szemben újra erősödő „dacos” ellenállásé.
A vértanúk nyugvóhelyét 1867-ig nem jelezte semmiféle emlék. Egy nemes szívű aradi polgár, Barabás Péter volt az első, aki a kiegyezés után megjelölte a bitóhalált szenvedett hősök sírját. Barabás Béla, az emlékállító fia, aki 12 éves fejjel maga is jelen volt a vértanúk nyugvóhelyénél, így emlékezett vissza a napra: „1867. augusztus 10-én, midőn az aradi országos dalárünnepély tartatott és midőn városunkban összesereglettek az ország minden vidékének dalárai, akkor a lelkesült idegenek szívében támadt föl a vágy, hogy kimenve arra a szent helyre, az Isten szabad ege alatt elzengjék honfiúi bánatukat... édesatyám házában, lázas sietséggel készült az első emlékjel, a száraz eperfa.”
1871-ben a száraz eperfa helyére egy kis emlékkövet állított az aradi honvédegyesület.
Az aradi emlékhely az 1970-es években a szabadabb világért lázadó ifjúság zarándokhelye és egyúttal szimbóluma lett. Ide elutazni dicsőség volt, és nagy kockázatot jelentett már az is, ha valaki ezen a napon gyászszalagot mert viselni: egyetemről való kiűzetés, munkahelyük elvesztése fenyegette a „renitenseket”.

Bátyja, Lenkey Károly emlékezése szerint a bírósági eljárás alatt és után egy fűtetlen, ablak nélküli rideg szobában, az őrök által megsebzett testtel, ápolás nélkül tengette napjait. Végül ilyen körülmények között 1850. február 9-én érte a halál. Hamvait először az aradi temetőbe helyezték, majd 1936-ban az egri Kisasszony temetőben lévő családi sírboltban helyezték örök nyugalomra.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Sorstragédia a nemzet életében

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Chelsea: 100 millió font két Juve-játékosért – sajtóhír

Bizonyos források szerint csak egyikőjüket vinné az angol bajnok – szintén hatalmas összegért.

NB I: ilyen lehet a Fradi új hazai meze – kép

A zöld-fehéreknél visszatérhet a sokak által kedvelt umbrós időszak.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Újpest: Simon Krisztián „lecsapott” Bardi mezére

Újpest: Simon Krisztián „lecsapott” Bardi mezére

Úgy tűnik, a PAFC-ból érkező csatárok a 9-es mezszámot kapják meg a Megyeri úton.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér