Közélet

2009.07.08. 14:38

HospInvest: se fizetés, se tb-járulék?

Nem kapták meg a fizetésüket a HospInvest Heves megyei kórházainak dolgozói. Több kórházi dolgozó pedig azt jelezte: a TB nyilvántartása szerint rendezetlen a biztosítási jogviszonyuk.

HEOL

A HospInvest megint késik a bérekkel, a dolgozói után pedig nem fizeti be a járulékokat - több olvasónk is jelezte a problémát. Kollányi Gábort, a HospInvest Zrt. elnökét telefonon értük utol, aki a fizetések ügyére azt válaszolta: ma utalták el a pénzeket. Mert - mint mondta - "ennyi idő kell technikaliag az átfutáshoz". Mindezek nyomán holnap-holnapután kapják meg bérüket az alkalmazottak.

Arra a felvetésre, hogy HospInvest alkalmazottak azzal szembesültek, hogy nem rendezett a társadalombiztosításuk, Kollányi azt válaszolta: "töménytelen adótartozásunk van".

Kérdésünkre kicsit bővebben kifejtette: az APEH inkasszót tett a cég számlájára, és "elvitte a pénzt". A HospInvest beadott egy könnyítési kérelmet, amit viszont elutasítottak, mert a könnyítési kérelemben megadott vállalásainak sem tud eleget tenni. Tekintve, hogy nincs a számlán pénz. Hogy ha az APEH "vitte el a pénzt", akkor miért rendezetlen mégis a dolgozók járuléka, arra Kollányi Gábor azt mondta: azt ő nem tudja, hogy az APEH hova könyveli a leemelt összegeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Ötödikéig kellett volna megérkeznie a bérnek. Egyelőre hiába nézik a dolgozók az egyenleget
[/caption]

Úgy tudjuk egyébként, a gyöngyösi kórházban a fizetésnap 10-e, ez tehát még beleférhet a mai, nyolcadikai utalásba, Hatvanban és Egerben viszont minden hónap ötödikéig kellene megérkezniük a béreknek.

Arra a felvetésre, hogy - főként a megyei Fidesz-frakció, és annak igazgatója szerint - a HospInvest új cégformában próbálkozna a "visszatéréssel", Kollányi - Herman István hasonlatára utalva - annyit mondott: elesett a vár, mielőtt még elkészült volna a trójai faló.

Kifeküdt az állatorvosi ló

A Fidesz képviseletében sajtótájékoztatót tartott a fővárosban Pesti Imre, a párt országgyűlési képviselője, és Herman István, a megyei közgyűlés polgári frakciójának igazgatója.


forrás: fidesz.hu


Előbbi azt hangsúlyozta: "kifeküdt a szocialisták állatorvosi lova, a HospInvest, amely tisztességtelen eszközökkel jutott több kórház működtetési jogához, és melynek tevékenységét sorozatos botrányok kísérték". Pesti Imre úgy vélte: a kiskunhalasi, az egri, a gyöngyösi és a hatvani lakosok ellátását is veszélyeztette a kormány azzal, hogy támogatta a HospInvest tevékenységét. "A tanulságot azonban Székely Tamás nem úgy vonta le, mint ahogy az egy felelős politikustól elvárható lenne, a miniszter ugyanis azt mondta: továbbra is lehetőnek tartja a funkcionális privatizációt, vagyis a kórházak működtetésbe adását - tájékoztatott Pesti Imre.

Herman István arról beszélt: látszik, hogy a szocialisták egészségüggyel kapcsolatos bűnös szándékukról nem mondtak még le, és félő, hogy ha a beszállítók nem kapják meg a pénzüket, az orvosokat nem fizetik meg, akkor egyik pillanatról a másikra össze fog omlani az egészségügyi rendszer a megyében, lehetetlenné téve több 100 ezer ember egészségügyi ellátását. A megyei közgyűlés szerződésbontást és cégalapítást célzó döntéséről pedig azt mondta:  miután a HospInvest csődvédelmet kért, a szocialisták is belátták, hogy rossz döntéseket hoztak. Ezért előre menekülve hétfőn egy 13 pontból álló előterjesztést fogadtak el, mely azonban nem más, mint gumicsont. Ezzel az előterjesztéssel létre kívánnak hozni egy 10 millió forint törzstőkével rendelkező nonprofit szervezetet, valamint 500 millió forint is biztosítanának a szervezet számára. Ez az 500 millió forint azonban nem létezik a költségvetésben - hangsúlyozta Herman István, hozzátéve: ha ez ellen a Fidesz nem emeli fel a szavát, akkor a szocialista vezetésű önkormányzat 500 millió forinttal megtámogatta volna a HospInvestet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!