Energiatudatossági kampány indult

PROMÓCIÓ | Spórolni az energiával - ez ma már elengedhetetlen. Kialakítani saját megszokott világunkban az energiatudatos szokásokat nagy kihívás, azonban számos előnnyel jár. Hallunk ezt-azt, próbálkozunk, de szükségünk van útmutatásra és összeszedett információkra. Ebben segítségünkre lesz most egy hiánypótló információs program, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ irányításával valósul meg 2014. év folyamán: Energiatudatos Magyarország címmel (KEOP-6.1.0/C/11-2012-0007 azonosítóval). A kampány célja a figyelemfelhívás, a szemléletformálás a fenntartható fejlődés és viselkedésminták kialakítása érdekében.

Mindennapi tevékenységeink során, amikor például felkapcsoljuk a villanyt, betesszük az ételt a hűtőszekrénybe vagy a mikrosütőbe, elindítjuk a mosógépet, tévét nézünk, nem gondolunk arra, hogy mennyi energiát használunk el éppen. Hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni mindezt, és ritkán jut eszünkbe, hogy miként élhetnénk több odafigyeléssel és alakíthatnánk ki egy környezettudatos életvitelt. Pedig előbb-utóbb kénytelenek leszünk jobban odafigyelni az energiafelhasználásunkra, ha szeretnénk, hogy gyerekeink és unokáink is élhessenek a civilizált világ vívmányaival. Szemléletünk megváltoztatására van szükség, hogy okosan használjuk fel csökkenő természeti erőforrásainkat, valamint energiatakarékos praktikák és technológiák révén egészségünket, kényelmünket is biztosítani tudjuk. Takarékos és hatékony használat, életmódváltás - a fennmaradás és a fenntartható fejlődés érdekében kell, hogy már most megismerjük a lehetőségeket, és ennek szellemében éljünk, neveljük a következő generációt. Az Energiatudatos Magyarország program ebben ad segítséget, tájékoztatást mindenkinek, aki szeretne tevékenyen hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez.

2014. év folyamán médiakampány segíti az információk eljuttatását a lakosság részére. 12 animációs kisfilm mutatja be az Eszes család mindennapi, kézzelfogható példáin keresztül, hogy igenis tehetünk minden területen az energiahatékonyságért és a környezettudatos életvitelért: legyen szó háztartás vezetésről, közlekedésről, vagy éppen lakás felújításról. A televíziós és nyomtatott sajtómegjelenések mellett a legtöbb információt a kampány hivatalos honlapján, a www.szamitazenergia.hu oldalon találhatjuk. Itt felhívják figyelmünket olyan megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezésekre, mint a napkollektor, vagy a hőszivattyú, de kapunk konkrét tippeket is házi praktikákra, hogy miként tudunk gazdaságosabban mosni, főzni, miként minimalizálhatjuk a globális felmelegedés következményeként várható hőhullámok kellemetlen hatásait a mindennapjaink során. A honlapon található megtakarítás kalkulátor segítségével számszerűsíthetővé válnak az egyes praktikák és technológiák alkalmazásának hatásai, az épület felújítás, közlekedés és elektromos berendezések használata terén is. Amennyiben eddig csak fontolgatta lakása szigetelését, most a honlapon meggyőződhet róla, hogy ténylegesen mennyit tud spórolni! Nézze meg mennyit fogyaszt a hűtőszekrény és mennyi benzin spórolható meg, ha nem használja mindennap az autót! Tegyen egy próbát a kalkulátorral!

Részletes információ a kampányról: www.szamitazenergia.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Megyei Piactér