felzárkózás

2017.07.17. 17:51

Szegény borsodi településeken szerveznek nyári akadémiát

Nemzetközi workshopot és kulturális fesztivált rendez az ország legnehezebb helyzetű járásában az Utca-Szak Egyesület. A Cserehát négy településén, július 22. és 28. között a helyiek bevonásával zajlik művészeti alkotómunka, külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.

Az Utca-Szak Egyesület által jól ismert hátrányos helyzetű településeken – pályázati forrásoktól függően – hat éve több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon. Összesen 8 ország 40 színházi szakembere, művészeti alkotófolyamatok kapcsán ismerkedik meg a helyi fiatalokkal és próbál megoldást nyújtani integrációs problémáikra Szakácsiban, Abaújszolnokon, Felsővadászon és Irotán.

Az előadóművészeti gyakorlatok hozzájárulnak a nagyrészt gyermekkorú résztvevők személyes és társas kommunikációjának fejlődéséhez, de a figyelmi készség fejlesztésében és az idegen nyelv elsajátításában is segítséget nyújthatnak.

A nyári akadémián külön csoportot alkotnak a szintén nehéz hátterű, de az előadóművészetekkel, már kapcsolatba került 17-22 éves fiatalok, akik egy alkotótábor keretein belül készítenek előadásokat.

Az egyhetes munka során elkészített produkciók, a koncertekkel, közösségi programokkal színesített Made in Gypsistan fesztiválon mutatkoznak be július 28-án Felsővadászon, a Rákóczi-kastély szomszédságában álló szabadtéri színpadon.

 

Az idei lesz a második alkalom, hogy fesztivált rendeznek a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a nyári akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is felléptek, mint Both Miklós vagy Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer.

Címkék#Utca-Szak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!