Hazai pályán

2023.08.23. 12:44

Hét magyarnak szurkolhattunk az atlétikai vb-n szerda délelőtt

Nagyüzem kezdődött ismét a budapesti atlétikai világbajnokságon szerdán, ráadásul délelőtt és este is sok magyarnak szurkolhatunk. Nézzük, hogy alakult honfitársaink délelőtti szereplése!

MW

Kéri Bianka (k) a női 800 méteres síkfutás selejtezőjének ötödik futamában

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A 19. atlétikai világbajnokság ötödik, szerdai napján összesen tizenegy magyarnak szurkolhatunk. Heten a délelőtti programban voltak érdekeltek, ebben a cikkben az ő szereplésüket összegezzük!

Női 800-on  továbbjutásnak örülhettünk

Kéri Bianka remek versenyzéssel futamában a negyedik helyen ért célba szerda délelőtt és 2:00.20 perces idejével továbbjutott az elődöntőbe a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Kéri a hétből az ötödik előfutamban kapott helyet, melyben határozottan kezdett, az első kanyar után a második, harmadik helyen vágott be és az első körben stabilan tartotta a helyét.

Az iram visszafogott volt, a második elejétől viszont fokozatosan nőtt a tempó, melyet Kéri is jól bírt és az utolsó kanyarban is továbbjutó helyen állt, sőt, úgy tűnt, két másik riválisával sikerült leszakítani a többieket.

A célegyenesben az amerikai Nia Akins volt a leggyorsabb, mögötte pedig a brit Jemma Reekie futott, akivel Kéri tudta tartani a tempót, megelőznie viszont nem sikerült, miközben mögötte a szlovén Anita Horvát hajrázott nagyszerűen, és kevéssel a cél előtt a magyar mellé ért, majd megelőzte.

A biztos továbbjutáshoz az első háromban kellett volna végeznie a 29 éves magyar atlétának, aki viszont 2:00.20 perces idejével a legjobb volt a nem továbbjutottak között,

akik közül a hét futam alapján a legjobb három is folytathatta. A következő két futamból tehát nem előzhették meg hárman, 

így a magyar atléta készülhet a péntek esti elődöntőre.

Nincs magyar továbbjutás gerelyhajításban

Szilágyi Réka kiesett női gerelyhajításban szerdán a budapesti atlétikai világbajnokságon. A tavalyi Eb-n negyedik Szilágyi az első csoportban kapott helyet. 

A selejtező szintet 61,50 méterben határozták meg, illetve a legjobb 12 került a döntőben. 

Szilágyi egyéni csúcsa (62,45) jobb ennél, ám idén még csak 57,06 méterig jutott. A debreceni atléta elsőre 56,21 métert ért el és a folytatásba ezen nem tudott javítani, 54,14 méter következett, majd utolsó dobását már le se mérette.

A körülmények adottak voltak egy nagy dobáshoz, és nagyon jó volt itthon versenyezni, de elragadott a hév, és egy kicsit nagyobbat akartam dobni, mert jó formában éreztem magamat. Ez sajnos átment kapkodásba és ennek ez lett az eredménye

– mondta az MTI-nek Szilágyi Réka, majd hozzátette az utolsó rohamnál megtört a ritmusa, ezért nem sikerült túl jól a harmadik kísérlete. 
Moravcsik Angéla sem jutott tovább a selejtezőből. Moravcsik idén dobta meg 60,54-es egyéni rekordját, az MTK gerelyhajítója azonban a selejtezőben nem tudta ezt az eredményt megközelíteni, 52,54 méteres kezdés és egy érvénytelen kísérlet után 55,10 méterrel zárt. 

Szilágyi Réka a 20., Moravcsik a 26. helyen végzett a 34 fős mezőnyben.

MORAVCSIK Angéla
Moravcsik Angéla a női gerelyhajítás selejtezőjében 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Nem sikerült a továbbjutás több versenyszámban sem

Takács Boglárka és Sulyán Alexa sem jutott tovább az előfutamból női 200 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon. A női sprinterek szerda délelőtti versenyzését másfél nappal előzte meg a 100 m elődöntője és fináléja, 

azaz ennyi ideje volt pihenni többek között a klasszikus távon győztes Sha'Carri Richardsonnak és Takácsnak is, aki első magyarként futhatott 100 métert vb-n és jutott el az elődöntőig.

A szám másik magyarjának, a mindössze 18 éves Sulyán Alexának a továbbjutásra lényegesen kevesebb esélye volt. A gödöllői vágtázó ugyanakkor nem véletlenül kapott lehetőséget a bizonyításra, ugyanis az U20-as magyar csúcsot 23.12 mp-re javította júniusban, 

három hete pedig ezüstérmet nyert az U20-as Európa-bajnokságon.

A futamokból az első három és a további hat legjobb idő tulajdonosa jutott tovább, a két magyar közül előbb Sulyán szerepelt. A fiatal atléta a harmadik futamban térdelt rajtgépbe, melyből jól robbant ki, a kanyart jól futotta meg, az utolsó ötven méterre viszont már kevesebb ereje maradt és végül 23.47 mp-cel a hatodikként ért célba.

Elképesztően élveztem a közeget, még mindig a hatása alatt vagyok, majdnem elsírtam magam örömömben bent a stadionban, de összességében kettős érzések vannak bennem, mert magammal egyáltalán nem vagyok elégedett

– értékelt az MTI-nek Sulyán.

SULYÁN Alexa
Sulyán Alexa a női 200 méteres síkfutás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az ötödik futamban következett Takács Boglárka, aki a kettes pályán futott. Végül 23.24 másodperccel a negyedik lett, és már ekkor biztossá vált, hogy idővel sem léphet majd tovább.

A futambeosztásnak nagyon nem örültem, hogy megint a kettes pályára sorsoltak, mert 100 méteren sem előnyös, de 200-on kifejezetten hátrány. Sokkal több erőt kivesz, hogy élesebb ívet kell futni. Az egyenesbe fordulva jött a szembeszél, amivel nem volt szerencsénk, a mi futamunkban volt a legerősebb és én még nem vagyok fizikálisan annyira erős sprinter, hogy ezzel gond nélkül megbirkózzak. Szerintem az időm közel másfeles szembeszélben nem olyan rossz. Összességében nem vagyok elégedetlen.

nyilatkozta Takács Boglárka, hozzátéve, hogy ezzel később nem foglalkozott, 

az viszont meglepte, hogy amikor a rajtpisztoly eldördülése előtt a nézők óriási biztatásba kezdtek, nem állították fel őket a hangzavar miatt és ellőtték a startot.

NÉMETH Mátyás
Németh Mátyás a férfi távolugrás versenyszám selejtezőjében 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Németh Mátyás a távolugrás selejtezőjében búcsúzott szerda délelőtt. 

A kecskeméti versenyző az idei U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd Kínában, az Universiadén 7,79 méterre javította egyéni csúcsát.

 Továbbjutási reményei azonban nem nagyon lehettek, mivel a 39 fős mezőnyben, ennél mindenki jobb eredménnyel rendelkezett, a selejtező szintet pedig 8,15 méternél húzták meg,

A 22 éves Németh remekül kezdett, elsőre megugrotta egyéni csúcsát.

Ezen már nem tudott javítani, másodikra 7,47 következett, harmadikra pedig belépett.

Élveztem a versenyzést és a hangulatot is

 – mondta Németh Mátyás az MTI-nek. Hozzátette, az első kísérlete után felszabadultan tudott versenyezni. 

Egyéni csúcsot ugrottam, ezért az eredményért jöttem, így elégedett vagyok. Persze jó lett volna döntőbe jutni, de azért így is örülök.

Wahl Zoltán egyéni csúcsán két századmásodpercet faragva futamában az ötödik lett és nem jutott tovább az elődöntőbe férfi 200 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 23 éves Wahl a továbbjutásban – melyhez a futam első három helyén kellett volna végeznie, vagy a három legjobb nem helyen továbbjutó közé kerülnie – nem bízhatott, ennek ellenére nagyon jól versenyzett. 

A kanyarban hátrányba került riválisaival szemben, az egyenest viszont kiválóan futotta meg és végül 20.90 másodperces eredménnyel holtversenyben az ötödik helyen ért célba.

Alaposan befűtöttek ma, úgyhogy ezzel is meg kellett küzdeni 

– kezdte értékelését az MTI-nek Wahl.

Azt hiszem, sikerült kihozni ebből, ami benne volt. Egyéni csúcsot futottam, úgyhogy elégedett vagyok. Igyekeztem a kanyart lazán megfutni, mert hajlamos vagyok rá, hogy azt elgörcsöljem. A kanyarból aztán igyekeztem jól kijönni, az egyenesben pedig amit tudtam, azt megfutottam.

– mondta a sportoló, akinek a váltókban még lesz szerepe.

WAHL Zoltán
Wahl Zoltán a férfi 200 méteres síkfutás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!