Digitália

2024.02.09. 06:00

A ChatGPT-t használta, hogy helyette beszéljen 5000 nővel és megtalálja a feleségét

Íme, egy romantikus, boldog szerelmi történet 2024-ből.

MW

Forrás: X

Fotó: Alekszandr Zhadan

Sokan tanúsíthatják, hogy amilyen könnyű a Tinderen egyéjszakás kalandot találni, olyan nehéz általa igazi szerelemre lelni. Bár nem lehetetlen, különösen, ha valakinek még asszisztense is van hozzá.

Amikor Alekszandr Zhadan 2021-ben kiszállt utolsó kapcsolatából, a Tindert lapozgatva kezdett barátnőt keresni Moszkvában. Sok időt töltött azzal, hogy lájkokat küldjön, üzeneteket fogalmazzon és sehová sem vezető randevúkat szervezzen. Ezért úgy döntött, hogy az OpenAI GPT-2-jét programozza randevúzási asszisztensévé. Mesterséges intelligencia programja 5239 nővel társalgott a Tinderen, több mint 100 randevút hozott össze neki – és végül megtalálta a feleségét.

A program a randevúk időpontjait is be tudta ütemezni a Google-naptárjában. Zhadan arra tanította a GPT-t, hogy lájkokat küldjön azoknak a nőknek, akik megfelelnek az általa gondosan megadott preferenciáknak. Például kiszűrte azokat a profilokat, amelyekben valamilyen formában alkohol látszott, az olyanokat, akik az életrajzukban csillagjegyeket ismertettek, vagy más, számára kevésbé vonzó tulajdonságokkal rendelkeztek.

A GPT-2 még egy korai verzió volt: tudott üzeneteket küldeni és beszélgetni, de kezdetben sok hibát vétett. Előfordult, hogy az első üzenetben érthetetlen módon arra kért egy nőt, „menjen hosszú sétára az erdőben”. Egy másikban megígérte, hogy Zhadan csokit és virágot hoz a találkára, de ő üres kézzel érkezett, mert asszisztense elfelejtette értesíteni az ígéretről. Szerencsére az OpenAI kiadta a GPT-3-at, 3.5-öt, majd a 4-et, a fiú pedig folyamatosan frissítette projektjét, és lassan egyre jobb partnerként mutatkozott meg – virtuálisan.

A megcélzott ötezer nő választéka

Társkereső asszisztense végül az ötezer lehetőséget egyetlen nőre, Karina Vyalshakaeva-ra szűkítette. Fenn, a borítóképünkön látható pár 2022. decemberében találkozott egymással. Vyalshakaeva azt mondja, hogy a kapcsolat első néhány hónapjában még a ChatGPT-vel beszélgetett.

Néhány személyes találkozás után Zhadan meghagyta a ChatGPT-nek, hogy ne beszélgessen többé más nőkkel a Tinderen. A kapcsolat jól működött offline is, és a pár nem sokkal később, 2023-ban összeköltözött.

Egy ideig Zhadan azért még frissítette programját, hogy személyes guruja legyen, bár a ChatGPT egyre kevesebbet beszélt a barátnőjével. A program addigra viszont remekül ismerte Zhadant is, a hiányosságait is, így még mindig hasznos eszköz volt számára, hogy jobb partnerré váljon.

Egyszer csak a ChatGPT azt ajánlotta nekem, talán itt az ideje, hogy felajánljam Karinának

– mondta Zhadan. Először azt hitte, a mesterséges intelligencia hallucinál, mert soha nem mondta neki, hogy bármikor is meg akarna házasodni –, de aztán megfogadta a tanácsot.

„Karina egyszer azt mondta, hogy szeretne elmenni valakinek az esküvőre, de a ChatGPT-nek az volt a véleménye, hogy igazából a sajátjára gondol” – mondta. – „Megfogadtam a szoftver tanácsát, és ő azonnal igent mondott.”

Karina Vyalshakaeva csak néhány hónappal a személyes kapcsolat felvétele után értesült a mesterséges intelligencia-projektről. Nem haragudott, hogy ChatGPT-t használt a barátja a vele való beszélgetésre, csak kissé meglepődött. Szerinte a Tinderen folytatott kezdeti beszélgetések többnyire arról szólnak, hogy megismerjék a potenciális partnerek érdeklődését, reményeit és talán a gondolkodását. Leendő férjének chatbotja remekül át tudta ezeket adni.

Nem csinál üzletet belőle

Zhadan nem kínálja a sikeres terméket másoknak, főleg azért, mert nagyon drága a működtetése – ezreket költött a programra. Karina pedig azt mondja, hogy a mesterséges intelligencia, mint társkereső asszisztens akkor lehet nagyszerű eszköz másoknak is, ha az emberek őszintén megfogalmazzák, kit-mit keresnek.

„Úgy gondolom, hogy először is tudatosítani kell saját céljainkat” – mondja. „Alekszandr barátnőt akart találni, és nagyon-nagyon személyre szabott információkkal programozta be a ChatGPT-t. Ha a ChatGPT és az ő valós beszéde, igazi gondolkodása más lett volna, abból csak problémák származnának.”

A ChatGPT használata a Tinder és a Hinge társkeresőkön egyre népszerűbb, Az OpenAI GPT Store-ját elárasztották a Zhadan chatbotjánál jóval egyszerűbb szoftververziók. De vajon egy kapcsolat kevésbé értelmes vagy kevésbé valóságos, ha a ChatGPT-vel jön létre?

„Támogatom a randevúzási folyamat hatékonyabbá tételét, valamint a párkapcsolat és a személyes találkozás közötti idő lerövidítését” – mondja egy interjúban Damona Hoffman, foglalkozására nézve okleveles randevúzási „edző”, és az F the Fairy Tale című, sikeres e-könyv szerzője.

„Aki be tud programozni egy randevúzási asszisztensként működő okoseszközt, hogy így gyorsabban jusson valódi emberi kapcsolathoz, az sokkal hitelesebb, mintha véget nem érő üzenetváltásokban próbálná kitalálni, hogy a másik fél kicsoda” – állítja Hoffman.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!