ElpáH(E)OLó

2012.01.03. 06:12

Drága életünk

Új adókat vethetnek ki az önkormányzatok is. Mindennek ára van.

Guti Rita

Drágábban élünk az új esztendőben. A híradások úgy fogalmaznak, az utóbbi évek legátfogóbb árváltozásai következtek be január elsejével. Emelkedett az általános forgalmi adó, ez pedig a legtöbb árucikk ellenértékén meglátszik.

Mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, ha tejet, kenyeret veszünk a reggelihez, de az iparcikkekért is magasabb összeget kell letennünk. Többet kér a postás, ha levelet adnánk fel, többe kerül a buszjegy, a vonatjegy, és azonos fogyasztásnál a gáz- és villanyszámla is magasabb lesz az idén, és ha még marad pénzünk, hogy megtankoljuk az autót, többet kell perkálnunk egy liter benzinért is, mint tavaly.

Ha pedig bánatunkban, hogy egy lyukas garasunk se marad mindezek kifizetése után, betérünk egy italmérésbe, ott sem adják majd olcsóbban a fröccsöt. Jobb, ha cigarettára, kávéra nem is gondolunk, és ha leteszünk a dzsemről, amit jobb években a vajas kenyérre kentünk reggelente. Ezeknek az árát „chipsadó” terheli. Új adókat vethetnek ki az önkormányzatok is. Mindennek ára van.

A minap olvastam arról, hogy az emberi élet is beárazható. Bár minden ember egyedi és megismételhetetlen, a személyiség nélküli, statisztikai embernek költség-haszon elv alapján kiszámítható az értéke. Egy magyar doktori disszertációból az is kiderül: ez a 2000-es évek elején Magyarországon 350–400 millió forintnak felelt meg. Az elmúlt évek áremelései nyilván ezt a fiktív számot sem hagyták érintetlenül. Hogy mennyit ér ma egy emberi élet? Nem tudni. Egy biztos. Drága.

Ezek is érdekelhetik