ElpáH(E)OLó

2012.02.14. 06:14

Kis szívek a pórázon

A rossz nyelvek szerint a Valentin-nap magyarországi gyors elterjedésének a viráglobbi az egyik oka.

Sike Sándor

Fehér puli kölyök kutyusunk megkapta első nyakörvét. Pirosat, rajta aprócska szívecskékkel. Csak később tudatosult: Valentin-nap közeleg, ezért pakolászgathatták tele a gyártók megannyi mintával. Másfél évtizede, amikor az első Bálint-napi üzengetések kezdődtek hazánkban, még furcsának, erőtlennek tűnt az egész. Nem értettük február 14. mondanivalóját. Ma már, ha azt halljuk, szerelmesek napja, tízből öt embernek nem kell külön magyarázat, hogy Valentinra asszociálljon.

Mondják, egy hétszáz évvel ezelőtt élt püspök emlékét őrzi a nap. A vértanú halált halt Szent Bálint Terni püspökeként vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. A hagyománynak ez a vonala mára elhomályosult. Maradt belőle az, amit mi is egyre szívesebben megtartunk: a szerelmesek vidám ünnepe, csókokkal, szívekkel, sok virággal. Újabban szívecskéktől hemzsegő kutyanyakpórázzal.

A rossz nyelvek szerint a Valentin-nap magyarországi gyors elterjedésének a viráglobbi az egyik oka. Na és történetesen az, hogy egy másik ünnep, a nemzetközi nőnap – részben politikai mellékíze miatt – kiüresedett. Hanem, mint a példa is mutatja, nem az a meghonosítás legfőbb indítóoka, hogy beleuntunk volna a március nyolcadikai szegfűbe. Nem az egyenvirág sokszínűre cserélése az egyedüli motívum.
Az új ünnep jött, látott és győzött. Itt van az állateledel bolttól a sarki fűszeresig mindenütt. Örüljünk neki fesztelenül, felszabadultan!

Ezek is érdekelhetik