Friss hírek

2004.12.13. 09:59

Pro Budapest világörökségi összefogás

Pro Budapest világörökségi összefogás elnevezéssel alapítónyilatkozatot írtak alá pénteken a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), a fÕváros világörökséggé nyilvánításának 1987 óta először megünnepelt évfordulóján.

BAMA

A főváros századfordulós építészeti örökségéért a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint néhány, a kultúráért elkötelezett nagyvállalkozó, cég, illetve ipartestület fogott össze a Budapest Világörökségéért Alapítvánnyal (BVA), Horváth János profeszszor, a parlament korelnökének védnöksége alatt, és az Építészkamara csatlakozásával - tájékoztatta lapunkat közleményben a BVA.

A gyakorlati együttműködés a fővárosi, kormányzati, parlamenti és uniós döntéshozókat, illetve a társadalmat szeretné megnyerni a belső kerületek rehabilitációjához. A BVA védnökei és patrónusai sorában van többek között Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, az MTA mostani és Kosáry Domokos korábbi elnök is.

Az alapítónyilatkozat ünnepélyes aláírásával jelképesen elindított mozgalom nyitott, itthon és külföldön bárki, aki Budapest épített örökségéért tevőlegesen hozzá kíván járulni, csatlakozhat hozzá.

Az 1987-ben a világörökségi listára felvett mintegy 60 hektárnyi terület a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed. A budai oldalon magába foglalja a Budai Várnegyedet, a Gellérthegyet és a Gellért fürdőt. A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet, melynek része az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, a Vigadó és a Belvárosi Plébánia-templom. A Margit híd, a Lánchíd, az Erzsébet híd és a Szabadság híd isrésze a világörökségnek. 2002-ben a listára került a meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út és a Hősök tere is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!