Friss hírek

2004.12.14. 10:25

Székesfehérvár is pályázik az Európa kulturális fővárosa címre

Székesfehérvár is pályázik az Európa kulturális fővárosa címre -jelentette be a megyei jogú város alpolgármestere hétfőn.

BAMA

A pályázat benyújtásával a város azt szeretné elérni, hogy Európa megismerje Székesfehérvárt, annak kultúráján keresztül pedig Magyarországot - mondta Boldizs Kálmánné.

Az "első magyar város pályázata a ,Kézfogás a történelemmel, címet viseli, mivel Székesfehérvárt a magyar történelemben betöltött szerepe és jelentősége teszi méltóvá és jogosulttá arra, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen - hangsúlyozta az önkormányzat közművelődési irodájának vezetője.

Szele István hozzátette: a "kulturális olimpiára" benyújtott, székesfehérvári koncepcióban helyet kap a közép-dunántúli régióval, a királyi városokkal, a külföldi testvértelepülésekkel való "kézfogás", együttműködés, és a programokba a tervek szerint bekapcsolódik majd a szomszédos Mór városa is.

Az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére a már meglévő kulturális alapokra - intézményeire és rangos rendezvényeire - építve pályázik a város, de a következő években újabb kulturális beruházások megvalósítását is tervezi - mondta a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

Kovács Péter Barnabás hozzátette: a jövő év végére befejeződik a Vörösmarty Színház rekonstrukciója, ám szükség lesz még nívós hangversenyteremre és új kiállító-helyiségekre is.

A cím elnyerése új lendületet ad és újabb lehetőséget teremt a nemzeti emlékhely méltó kialakítására és a város egyik legszebb műemléképülete, a romos állagú Hiemer-ház rekonstrukciójára - mondta a bizottság elnöke.

Az Európai Unió kulturális miniszterei ez év májusában határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régi és egy új tagállam városa együttesen legyen Európa kulturális fővárosa. Döntöttek arról is, hogy 2010-ben egy magyar és egy német város tölti be ezt a szerepet.

Azt, hogy Magyarország melyik várost jelöli, a kormányzat két szakaszból álló pályázat során, a részletes szakmai tervek ismeretében dönti el. Eredményt várhatóan 2005 őszén hirdet a nemzetközi zsűri.

A kulturális tárca október elején írta ki a pályázatot a cím elnyerésére. Korábban tíz város, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron és Veszprém jelezte részvételi szándékát.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!