Friss hírek

2006.01.03. 08:21

Magyarország a negyedik legjobb jogharmonizációban

Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a 4. helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át – derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból.

BAMA

Ha a tagállamok késnek, vagy mulasztanak, akkor a bizottság kötelezettségszegési eljárást indít az adott ország ellen. Ez rutinszerű, hétköznapi eljárás az Európai Unióban, jelenti a CENA hírügynökség. A kötelezettségszegési eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a tagállam minden esetben valóban megsértette a közösségi szabályokat. Az eljárás megindításával az Európai Bizottság tájékozódik, meghallgatja a tagállami érveket, és csak végső esetben fordul az Európai Bírósághoz.

Magyarország ellen a bizottság az elmúlt másfél év alatt 63 formai kötelezettségszegési eljárást indított, mert az adott irányelvet nem ültette át határidőre a nemzeti jogba. A megindított eljárásokból 34-et – a kormány álláspontját elfogadva – lezártak, további 20 pedig hamarosan lezárul, mert a kormány pótolta a hiányosságokat. Így összesen 9 eljárás lezárása igényel tényleges jogalkotási feladatot.

Tartalmi kötelezettségszegési eljárás 12 esetben indult Magyarország ellen. Ebben az esetben a bizottság részletesen vizsgálja a tagállami szabály és a közösségi jog összhangját. A hazánk ellen indított 12 eljárásból kettőt a kormány válasza alapján már lezártak, 10 még folyamatban van. Ezek alapján a magyar jogalkotók teljesítménye jó, hiszen még az unió alapító tagjai között is szép számmal akadnak olyanok, amelyeknél a tartalmi okok miatt indított eljárások száma jóval száz felett van. A formai problémákat tekintve Magyarország teljesítménye a 4. legjobb. Az Európai Bizottság Magyarország ellen még nem indított eljárást az Európai Közösségek Bírósága előtt, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!