Friss hírek

2006.01.27. 06:42

Szabó István büszke arra, amit tett

Szabó István filmrendezőről kiderítette az És című hetilap, hogy 1957 és 1963 között az állambiztonsági szolgálat belső elhárításának dolgozott. Az Oscar-díjas rendező a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta, tettét nem szégyenli, hiszen ezzel mentette meg egy 1956-os forradalmár életét, akire különben biztos akasztás várt.

BAMA

Szabó István azonban nem nevezte meg azt a személyt, akit állítása szerint védelmezett. Az illető az 1956-os forradalom idején részt vett a Köztársaság téri pártház elfoglalásában, és az ő érdekében hiteles jelentéseket kellett adni, hogy az alibije is hitelesnek tűnjék, állítja a rendező. Szabó István a lapnak úgy fogalmazott, hogy hálás a sorsnak, és utólag is büszke arra, amit tett, mert élete legbátrabb és legvakmerőbb cselekedete volt ez.

Az Élet és Irodalom című hetilap pénteki számában közli azt a cikket, amelyben Gervai András filmszakíró foglalkozik az Oscar-díjas rendező ügynökmúltjával. A hetilap által fakszimilében közölt dokumentum szerint Szabót "terhelő adatok alapján szervezték be a II/5-ös csoportfőnökséghez, amely a III/III-as jogelődje volt. A megfigyelt személyek között, akikről a rendező Képesi Endre fedőnéven jelentéseket készített, olyan ismert neveket is találunk, mint Jancsó Miklós, Lugossy László, Mészáros Márta, Bárdy György, Básti Lajos, Mécs Károly és Törőcsik Mari. Az Élet és Irodalom azt állítja, hogy a hasonló tárgyú cikkek közlésével csak az a célja, hogy a jelenleg hatályban lévő igazságtalan ügynöktörvények helyett végre kielégítő megoldások szülessenek ezzel a problémával kapcsolatban. Nem Szabó István személyéről szól ez a történet, hanem a múlttal való szembenézésről - mondta a Népszabadságnak Gervai András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!