Gasztronómia

2011.04.06. 00:00

Olajbogyó - együnk jót és jó sokat belőle

Ismét egyik kedvencünk, az olajbogyó kerül terítékre. Most megtudhatjátok, hogyan ízesítik a bogyókat, mit lehet vele kezdeni a konyhában, és melyek az igazán jó olívaolaj ismérvei.

Mindmegette.hu

Töltött bogyók

Előző cikkünkben már bemutattuk az olajbogyó fajtáit, és elmondtuk, miért is egészséges ez a finomság. Már minden nagyobb áruház csemegepultjában található töltött olajbogyó, sajnos nem olyan friss és finom, mint a mediterrán országok piacain. A friss, kimért olívabogyók mellett természetesen konzervben is kapható minden féle és fajta, a jobb minőségűek ezek közül is remekek. A töltött olajbogyók között találunk sajttal, például fetával vagy kéksajttal töltötteket, de gyakoriak a jalapeno- vagy pritaminpaprikával, citrommal, naranccsal, fokhagymával, mandulával töltött olajbogyók is. A bogyókat húsokkal, különleges sonkákkal, szardellával és lazaccal is megtöltik.

Hogy töltik a bogyókat?

Az olajbogyó töltése ma már nagyüzemben történik, a gépsorok egy fogorvosi fúróhóz hasonló eszközzel akár percenként több ezer olajbogyót magoznak ki és töltenek meg. A megmaradt magokat nem dobják ki, ebből gyenge minőségű olaj vagy állati takarmány készül.

Az olajbogyókat sós vízzel, olívaolajjal felöntött, de balzsamecettel ízesített formában is megvehetjük.

Mire használhatjuk az olajbogyót? Mi az, amit az olívaolajakról feltétlenül tudni kell? Cikkünkből kiderül >>>

Mindmegette.hu Olajbogyó fokhagymával töltve -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!