Gazdaság

2007.09.08. 06:23

Elfogyott a gazdák türelme

Több időpont-módosítás után ez év augusztus 31-ére ígérte tagjainak az Egri Szőlő-Bor Szövetkezet, hogy kifizetik a tavalyelőtti termés árát. Ám ez mégsem történt meg.

Tóth Balázs

Az elmúlt hónapban a nyolcszáz tagot tömörítő Egri Szőlő-Bor Szövetkezet jó néhány termelőjének azt ígérte: nyár végéig kifizetik az elmaradt jussukat. Mint megtudtuk, az ügyben érintett százötven szövetkezeti tag a nagyobb termelők közül való, először a kisebb parcellákon gazdálkodók jutottak a pénzükhöz.

- Ez már a második szüret 2005 óta, és még mindig tartoznak a pénzünkkel. Hárommillió forintomat nem adták ide, már két éve hitelezek a szövetkezetnek - jelezte egy maklári termelő.  Krizsai József, a szövetkezet elnöke elmondta: módosították a határidőt és erről értesítették az érintetteket. Folyamatosan fizetik ki a tartozásokat, nyolc napon belül utalnak azoknak, akik 2007-ben is hozzájuk viszik a termést. Hozzátette: akik nem őket választják, azoknak majd csúsztatva, a szüret végéig utalják át a már két éve várt összeget. Ugyanakkor elismerte, jó néhány szőlősgazdának még a tavalyi fehér fajták árával is tartoznak. 

Tarsoly József egri hegybíróhoz is sokan fordultak már panasszal. Szerinte ez a módszer zsarolás és nem marad büntetlenül. Példátlannak nevezte, hogy a tartozás kifizetését feltételekhez kötik, ráadásul fajtánkénti fizetést ígértek, azaz például az idei Kékfrankossal kifizetik a 2005-ös Kékfrankost, de más fajtát nem. Tarsoly József hozzátette: a szövetkezetnek a hegyközségek felé is van adóssága. Az egerszalóki Verebélyi Józsefné az áru szabad áramlásának akadályozása és árukapcsolás miatt a Gazdasági Versenyhivatalt is tervezi megkérdezni. Varga Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára úgy véli, a szőlősgazdák is hibáztak, amikor a szövetkezeti gyűlésen belementek a halasztott fizetésbe, azaz, hogy a szüret utáni második év januárjában kapjanak pénzt. A tanács csak akkor tudna lépni az ügyben, ha valakik hivatalosan jegyzőkönyvbe mondanák panaszukat, hiszen szóbeszéd után nem bogozhatják ki, mi történt. Nehezíti a dolgukat, hogy papíron értesítést senki sem kapott. Varga Sándor elmondta: vannak kisebb borászatok, akik még a 2003-as szőlőpénzzel is tartoznak. Áldatlan a mai állapot, hiszen - megfogalmazása szerint - segítség helyett inkább átok lett a borvidéken a Szőlő-Bor Szövetkezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!