Gazdaság

2008.06.22. 12:19

Csak tizenkilenc településen teljes a foglalkoztatás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint megyénkben az elmúlt hónapokban csökkent a munkanélküliek száma. Májusban valamivel több, mint tizenhatezer álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségeken, azaz számuk hétszázzal mérséklődött egy hónap alatt.

T. B.

Az egy évvel korábbihoz képest azonban még mindig 770 fővel többen szerepeltek munkanélküliként az adatbázisban. Több mint egy éve 5200-an kerestek munkalehetőséget, az önkormányzatoktól rendszeres szociális segélyt 5800-an kaptak.

Az országos munkanélküliségi ráta a munkavállaló korú lakossághoz képest 6,4 százalék, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,6 százalék volt. Megyénk az országos átlagtól elmaradt, a régióhoz képest viszont jól állt a maga 7,7 illetve 12,3 százalékos mutatóival.

A városok közül ötben (Eger, Hatvan, Füzesabony, Gyöngyös és Lőrinci) a munkakeresők részaránya hat százalékos, vagy az alatti, de négy és fél százaléktól magasabb volt. Bélapátfalván a bejelentett munkahellyel nem rendelkezők 7,8, Hevesen és Pétervásárán pedig valamivel több, mint tizenkét százalékot tettek ki.

A megyében már "csupán" negyvennégy olyan település van, amelyen tíz százaléktól nagyobb munkanélküliséget mértek. Közülük tízben (Átány, Erk, Hevesaranyos, Kömlő, Sarud, Tarnabod, Tarnalelesz, Tarnaörs, Tarnazsadány, Terpes, Tiszanána) a húsz százalékot is meghaladta a nyilvántartott állástalanok aránya, de örvendetes, hogy Terpesen sincsenek már többen, mint a dolgozó korúak egyharmada.

Arányukban Pálosvörösmarton voltak a legkevesebben az álláskeresők (tizenhárman, 3,04 százalék), de nem sokkal maradt le tőlük Kerekharaszt (21 fő, 3,07 százalék) és Hort (76 álláskereső, 3,1 százalék) sem.

Az országban tizenkilenc olyan település volt, ahol mindenkinek volt munkahelye.

Ezek is érdekelhetik