Gazdaság

2013.02.16. 10:34

Egyelőre nincs hiány szakemberből, de a kórházak fiatalítanának

Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló kormányrendelet megjelöli a 2013-ra vonatkozó hiányszakmákat. A megye három kórházában nyugdíjas orvosok bevonásával, a rezidensek ösztönzésével kerülik el az orvoshiányt.

Guti Rita

Doctor examining baby

Fotó: Getty Images/Comstock Images


A közelmúltban hozták nyilvánosságra azt a listát, amely többek között tartalmazza a 2013-ra meghatározott egészségügyi hiányszakmákat valamennyi megyében. A tizenkilenc elemből álló felsorolás az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló kormányrendelet alapján készült, és hiányterületként jelöli meg egyebek mellett a neurológiát, a gyermekfogászatot és – meglepő módon – a pszichiátriát is.

– A Markhot Ferenc Kórház orvosállománya, beleértve a szakorvosokat, szakorvosjelölteket és rezidenseket is, megfelel a szükséges minimumfeltételeknek – kezdte dr. Fűtő László ügyvezető igazgató. – Ily módon a kórház feladatát el tudja látni, ugyanakkor mindent meg kell tennünk azért, hogy bizonyos területeken létszámban és szaktudásban fejleszteni tudjunk.

A fejlesztési stratégiában figyelembe vesszük az egészségügy átszervezésével kapcsolatosan a különböző szakterületek megnövekedett feladatait, valamint fiatalokkal folyamatosan pótolni kívánjuk a később nyugdíjba vonuló szakorvosainkat. Jelenleg is közel harminc nyugdíjas orvost foglalkoztatunk teljes vagy részmunkaidőben. Kiemelten fontosnak tartjuk, elsősorban a csecsemő és gyermekgyógyászat, urológia, onkológia, sebészet, traumatológia szakterületek fejlesztését.

Fütő László rámutatott, hogy az utóbbi két évben a kórház új vezetése rendszeresen tárgyalt az egyetemekkel, annak érdekében, hogy az orvostanhallgatók az egri kórházat válasszák, külön figyelmet fordítanak azokra, akik gyakorlatukat náluk töltik. Teszik ezt azért, hogy a későbbiekben ezeknek a fiatal szakembereknek a Markhot Ferenc Kórházat legyen a munkahelyük.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Vizsgál a gyermekgyógyász. Ez a terület is ott van a hiánylistában, a megyei kórházakban is kiemelten kezelik ennek a területnek a fejlesztését.
[/caption]
Ennek a munkának köszönhetően harminc új rezidenssel és szakorvosjelölttel bővült az orvosgárda az elmúlt időszakban. Őket – az egri önkormányzattal együttműködésben – bérlakások igénybevételének lehetőségével tudják támogatni.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet a listában szereplő, és a kórházban is működő szakmák közül nem szenved szakemberhiányban – tájékoztatott dr. Stankovics Éva, az intézmény ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy egy rezidens dolgozik náluk jelenleg a csecsemő- és gyermekgyógyászat területén. Az esetleges szakember-hiányt álláshirdetések útján pótolják, felvetve azt a lassan már egyedinek mondható lehetőséget, hogy a hatvani kórház szükség esetén nővérszállón biztosít elhelyezést.

– Tekintve a város infrastrukturális adottságait – tette hozzá dr. Stankovics Éva – a hatvani kórház a térség központjának számít a traumatológiai ellátás szempontjából, s az ehhez szorosan kapcsolódó ortopédiai ellátás is elegendő szakemberrel működik a városban.
A hatvani intézmény városi kórházként működik, így a listában szereplő hiányterületek nem is léteznek náluk.

Sok más egészségügyi intézményhez hasonlóan a radiológiai szakmát ők is kiszervezték.
A gyöngyösi Bugát Pál Kórházat nem érinti a nukleáris medicina, a gyermekfogászat, valamint a traumatológia területén a szakemberhiány, mivel az intézmény struktúrájában ezek nem szerepelnek.

– A kórházunkban a biztonságos működéshez elegendő szakember áll rendelkezésünkre – állítja Bodnár Krisztina, ügyvezető igazgató. – Azt azonban nyilvánvalóan a gyöngyösi kórházban is érzékeljük, hogy ezeken a területeken egy-egy – bármilyen oknál fogva – kieső szakember pótlása nehézségbe ütközik.

A hiányszakmák feltérképezése mellett a kórházban dolgozó orvosok korfája is okot ad a komoly aggodalomra, hiszen több területen az ötvenes-hatvanas éveik derekán járó orvosok jelentik a bázist – tette hozzá a kórház vezetője.

Gyöngyösön anyagi áldozatokat hoztak

Az utóbbi időkben a gyöngyösi kórház jelentős anyagi áldozatot hozott, hogy ne legyen hiány egyebek mellett aneszteziológus szakorvosból. Pozitív tendenciaként értékelik, hogy az elmúlt egy-másfél esztendőben több rezidens választotta a Bugát Pál Kórházat, mint a korábbi években, és közülük többeket vissza is vár a gyógyító intézmény.

Számos területen, mint például patológia, tüdőgyógyászat, pszichiátria, a Bugát Pál Kórház orvosai más kórházakban is dolgoznak és ellátják az ottani betegeket. Természetesen náluk is dolgoznak más kórházak szakemberei ortopédia, infektológia szakmákban.

Tizenkilenc terület számít hiányszakmának az egészségügyben

A 2013-as egészségügyi hiányszakmák listájában található az aneszteziológia és intenzív terápia, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a gyermekfogászat, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az igazságügyi orvostan, az infektológia, a megelőző orvostan és népegészségtan.

 Ugyancsak hiányoznak szakemberek országszerte a neurológia, a nukleáris medicina, az orvosi laboratóriumi diagnosztika, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia-traumatológia, az oxyológia és sürgősségi orvostan, a patológia, pszichiátria, radiológia, sugárterápia, transzfúziológia és a tüdőgyógyászat területén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!