Gazdaság

2013.10.19. 11:59

A Számvevőszék vizsgálta Heves vagyongazdálkodását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálta a hevesi önkormányzat 2007-2011. közötti vagyongazdálkodását és szervezeti kereteinek szabályozottságát.

Sz. E.

A következőket állapították meg: az önkormányzat vagyona az vizsgált időszakban másfélszeresére – 5138,5 millió forintról 7801 millióra – nőtt, amit az aktivált beruházások, felújítások, s egy hosszú lejáratú hitelszerződés megkötése eredményezett.

Ám ez utóbbival jelentősen túlvállalta magát a helyhatóság, s a kedvezőtlen pénzügyi folyamataik is hozzájárultak ahhoz, hogy 2012-ben fizetésképtelenné vált Heves városa.

A vizsgálat további megállapításai alapján azt javasolták a jegyzőnek, hogy intézkedjen a kötelezettség-vállalás nyilvántartásának vezetéséről, mivel azok 2010-2011-ben nem voltak teljesen szabályszerűek: nem tartalmazták az ellenjegyzés dátumát és tényét.

Az ÁSZ vizsgálata során az is kiderült, hogy az előírások ellenére a hevesi önkormányzat nem tette közzé a civil szervezeteken és alapítványokon kívüli nem normatív, céljellegű támogatások adatait. A jövőben ezeket teljes körűen publikálniuk kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!