Gazdaság

2013.10.29. 11:13

Bezárja algyői üzemét a Prímagáz: a munkát áttelepítik Hortra

Bezárja algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt. 74 ember munkahelye szűnik meg, de a cég várhatóan többeknek felajánlja, hogy dolgozhatnak tovább – a Heves megyei Horton.

delmagyar.hu

Bezárja algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt. 74 ember munkahelye szűnik meg, de a cég várhatóan többeknek felajánlja, hogy dolgozhatnak tovább – a Heves megyei Horton. Az algyői önkormányzatot hivatalosan még nem értesítette a Prímagáz a több mint negyvenéves üzem bezárásáról - írja a Délmagyar.hu.

2014. március elsejéig működik a Prímagáz Zrt. algyői palacktöltő üzeme. A dolgozókkal két hete közölték, hogy a döntés megszületett, erre készüljenek, és hogy mindenben tartja magát a vezetés a kollektív szerződéshez.

A döntés hátterét firtató kérdésünkre a cég azt válaszolta, a gázpalacktöltő munkát áttelepíti Hortra, mert úgy ítélte meg, hogy ezzel „kedvezőbb versenypiaci pozíciót" ér el. Jobban meg tudja versenyeztetni leendő beszállítóit, erre Algyőn nem volt lehetőség. Az algyői üzemet azért nem tartja meg, mert „a tárgyalások az ottani eddigi fő gázszállítóval, a Mollal csak részeredményeket hoztak, így a cég hosszabb távon nem tudja elérni a kívánt ellátási pozíciót". A Mollal azért nem szakítanak: „A Mol és a Prímagáz megbízható partnerei voltak egymásnak az elmúlt 21 évben, és a Prímagáz továbbra is nyitott az együttműködés folytatására".

Ami Algyőn szomorúság, az Horton öröm: az ottani üzem felfuttatásával a Prímagáz munkahelyeket teremt. A cég azt is közölte, hogy az algyői dolgozók egy részének fel fogják ajánlani a horti munkavégzést. Ezzel a lehetőséggel azonban nyilván nem tudnak sokan élni, mert Hort Heves megyében, Hatvantól 8 kilométerre található. „A vállalat a csoportos létszámleépítésben együttműködik a dolgozói érdekképviseletekkel és a helyi munkaügyi szervekkel" – közölte a Prímagáz.

– Eddig csak szóbeszédet hallottunk, hivatalos tájékoztatást nem. Várjuk a tárgyalást – mondta a lapnak Herczeg József algyői polgármester. A dolgozók, bár a két héttel ezelőtti bejelentéskor azt szűrték le, megmásíthatatlan a döntés, mégis reménykednek. 2004-ben már volt egy 40 fős létszámleépítés.

A gázüzemet a Dégáz alapította

A gázüzemet a Dégáz alapította több mint negyven éve, sok helybeli munkahelye volt. A Prímagáz – ezzel a márkanévvel 1934 óta forgalmaztak gázt Franciaországban – 1992-ben került képbe Algyőn, akkor vette át a három állami vállalat PB-gáz-szolgáltató üzletét. A Prímagáz Hungária Zrt.-t honlapja szerint most a Hollandiában bejegyzett SHV Holdings nevű multinacionális vállalat birtokolja, 100 százalékban. A zrt. a cseppfolyós PB-gáz és a tiszta propán legnagyobb hazai kiskereskedelmi forgalmazója, több mint 3200 cseretelep és 180 autógázkút révén. 6000 tartályos fogyasztót lát el tankautókkal. A nyersanyagot a cég nagyrészt a Moltól szerzi be, de importál is.

Algyő és Hort mellett Gógánfán, Pincehelyen, Tuzséron, Tiszabezdéden működtet üzemet, és összesen mintegy 260 dolgozót foglalkoztat. A cég legutóbb közzétett – 2011. évi – nettó árbevétele 20,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye 783 millió forint.

Címkék#ipar#Hort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!