Gazdaság

2014.11.20. 17:45

Kedvező fordulatot hozott 2013

A tavalyi év a válságból való kilábalás éve lehetett Heves megye gazdaságában, idén még kedvezőbbek a mutatók.

Tóth Balázs

Idén már hetedik alkalommal adta közre Heves Megyei Top 50 című közös kiadványát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves Megyei Adóigazgatósága, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK), valamint a Heves Megyei Hírlap. A kötet ezúttal Heves megye gazdaságának 2013-as számait, folyamatait, valamint az árbevétel, hozzáadott érték és dolgozói létszám szerinti ötven legnagyobb vállalatát mutatja be. A Top 50 adózói kör továbbra is meghatározó szerepet játszik a megye gazdaságában, bár 2013-ban veszítettek súlyukból.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A gazdaság szereplői kíváncsiak voltak arra, ki hanyadik helyen végzett a táblázaton. Cél a minél előkelőbb helyezés. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt 6-7 évben számos Heves megyei vállalkozás számára a talponmaradás volt a tét. Úgy tűnik azonban, hogy 2013-ban fordulat állt be, a fejlődés pedig töretlen lehet ebben az esztendőben. Dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója gratulált a megye vezető cégeinek és további sikeres gazdasági éveket kívánt nekik. Bán János, lapunk kiadó-főszerkesztője beszámolt arról, hogy a Heves Megyei Hírlap több más megyei és országos lappal, magazinnal együtt a Mediaworks Hungary Kft., a hazai lappiac legnagyobb szereplőjének tulajdonába került. A nyomtatott kiadványok és az on-line portfólió tagjai is jelentős termékfejlesztés előtt állnak.

Lukács György, a NAV Heves Megyei Adóigazgatóságának vezetője a gazdasági folyamatokat ismertette. Mint mondta, úgy tűnt, 2011. már a válságból való kilábalás éve lesz, de 2012-ben visszaesés következett be. Tavaly ismét növekedési pályára állt a megye gazdasága, adófizetésben pedig a cégek már utolérték Borsod megyét.

Az igazgató áttekintést adott a megye gazdaságának elmúlt hét évi teljesítményéről is. Erre hatással volt a 2008-ban beköszöntött válság, amely mélypontját 2009-ben érte el. 2013-ban már az országos átlagot meghaladóan növekedett a megye gazdasága, a vállalkozások 1276 milliárd forint árbevételt értek el, ez 6,5 százalékkal haladta meg a 2012-est, s 18,8 százalékkal a 2007-est. Az exporttevékenység egyre bővül, s bár a belföldi eladások is nőttek a tavalyi megtorpanás után, nem érte el a válság előtti szintet.

A cégek átlagos állományi létszáma 2007-hez viszonyítva ötezerrel 45 ezerre csökkent, a bérköltég, s ennek megfelelően az egy főre jutó átlagbér viszont nőtt. Az átlagbér tavaly felével volt magasabb a 2007 évinél. Nem jó hír, hogy a beruházások elmaradnak. Míg a krach előtt 73-74 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre a cégek, s még a válság idején is 50 milliárdot, addig tavaly már csak 41,8 milliárd forintot fordítottak beruházásra.

Az idei év első tíz hónapja kedvezőbb képet mutat a tavalyinál. Az ÁFA-bevallások alapján úgy tűnik, a megyei vállalkozások árbevétele közel tizedével haladhatja meg a 2013 évit. Nőtt a foglalkoztatási arány, csökkent a munkanélküliség, de még mindig elmarad az országos átlagtól. Az adóhivatal személyi-jövedelamadó bevételei 17 milliárd forintról 18,5 milliárd körülire nőttek, a társadalombiztosítási bevételek pedig 44 milliárdról 47,6 milliárd forintra ugrottak. Az ÁFA-befizetés 55 milliárd forintról 70,5 milliárd forintra emelkedett, ennek legnagyobb részét (52,6 milliárd forintot) az öt legnagyobb Heves megyei vállalkozás fizette be.

Kétmilliárd fölött az ötvenedik helyezett

Továbbra is a hatvani Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. Heves megye legnagyobb vállalkozása, a cég tavaly 354 milliárd forintos árbevételt ért el. Őrzi a második helyét a Mátrai Erőmű Zrt., amely másfél milliárd forintot javított 2013-ban, s a nettó árbevétele ennek köszönhetően meghaladta a 95,6 milliárd forintot. A harmadik és a negyedik helyen csere történt 2012-höz képest, a ZF Lenksysteme Hungária Kft. árbevétele 58,25 milliárd forintra csökkent, míg a ZF Hungária Kft.-é 59 milliárd forint fölé emelkedett. A lista ötvenedik helyén 2,22 milliárd forinttal a hatvani Mader Logisztikai Kft. végzett.

A ZF Hungária Kft. a megye harmadik legnagyobb gazdasági társasága. A cég kiváló évet zárt tavaly, idén azonban az árbevételt tekintve csökkenésről számolhatnak be. Őszi Csilla, a társaság ügyvezető igazgatója szerint ennek oka az európai és dél-amerikai piac gyengélkedése. Közrejátszik az alacsonyabb bevételben az is, hogy ez év januárjától a haszongépjármű-gyártóknak euro 6-os motorra kellett átállniuk, így tavaly év végén bekészleteztek az euro 5-ös motorokból, igaz, ez a tavalyi megrendeléseket növelte. Őszi Csilla bízik abban, hogy az átállás hatása lassan véget ér, s 2015. második félévében ismét erősödik a piac. A ZF Hungária Kft. eredménye idén is hasonló lesz az előző esztendeihez, ahogy a munkavállalók száma is szinten maradt.

Az Erőmű vezet hozzáadott értékben és beruházásban

Hozzáadott érték tekintetében a Mátrai Erőmű Zrt. vezeti a megyei toplistát, az energiaipari vállalat 49 milliárd forinttal lett első. A második a hatvani Robert Bosch Kft. lett 36,6 milliárd forinttal, a harmadik pedig a ZF Hungária Kft. 13 milliárddal. Az Aventics Kft. 5, a Horváth Rudolf Intertransport pedig 4 milliárd forint feletti hozzáadott értékkel negyedik, illetve ötödik. A rangsorban ötvenedik Metaco Union Kft. félmilliárd forint feletti teljesítménnyel. A legnagyobb beruházók a Mátrai Erőmű (6,25 milliárd), illetve a ZF Hungária voltak (2,3 milliárd), illetve a K&V Kft. (egymilliárd forint) voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!