Gazdaság

2015.08.17. 11:30

Több az adó, mint várták

Százmilliós pluszbevételhez jutottak az idei első félévben a nagyobb városok önkormányzatai a helyi adókból. Hatvanban viszont kicsit csökkent a bevétel.

Tóth Balázs

Felülmúlták a várakozásokat Egerben és Gyöngyösön is az idei első féléves helyi adóbevételek. Az esztendő egészére közel négymilliárd forintos adóbevételt remélt az egri önkormányzat, ennek 51,7 százaléka már az első félévben megérkezett a számlákra. A helyhatóság kasszájába befolyt 2,057 milliárd forint éppen 230 millióval több, mint amennyit tavaly az első hat hónapban róttak le az adózók a megyeszékhelyen.

Korsós László, az egri adóiroda vezetője azt reméli, hogy a vagyoni típusú adóból (ennek összege 489 millió forint) és az idegenforgalmi adóból (70 millió forint) is többlet lesz.

– Helyi iparűzési adóból (HIPA) 1,4 milliárd forint származott az adataink szerint, ebben az adónemben jelentős túlfizetés mutatkozik, hiszen ez egy speciális adó, amelyet az előző évi adatok alapján kell fizetniük a gazdaságban érdekelt személyeknek, cégeknek. Májusban éppen ezért több adót kell elutalniuk a vállalkozásoknak, mint a következő, a szeptemberi fizetési időszakban. Nagy kérdés, hogy a decemberi adófeltöltés mekkora bevételt hoz, mindig az év utolsó napjaiban kapjuk meg ugyanis az iparűzési adó tizedét – mondta Korsós László, aki megemlítette azt is, a HIPA összege függ attól is, hogy a helyben székhellyel, telephellyel rendelkező cégek hogyan osztják meg adófizetési kötelezettségüket. A Makláron gyárat építő Bosch Automotive Steering Kft. (korábban ZF Lenksysteme) például érezhetően kevesebb adót fog ezúttal Egerben fizetni.

– Az idegenforgalom viszont az első öt hónapban igencsak biztatóan alakult, s hátra van még a tulajdonképpeni szezon, ezért nem ötven százalékban teljesült a bevétel ebben az adónemben – tette hozzá az elmondottakhoz az egri adóiroda vezetője.

Kovács Róbert, a gyöngyösi önkormányzat pénzügyi és költségvetési igazgatója szerint pozitívak az ez évi eddigi mutatóik. Ez azt jelenti, hogy az esztendő idei első hat hónapjában várakozáson felül teljesültek e téren a terveik.
– A gépjárműadótól eltekintve erre az évre 1,154 milliárd forint bevételt terveztünk, ezzel szemben bevételünk 1,294 milliárd forint volt, vagyis százmillióval több, mint tavaly. A legnagyobb részarányt az adóbevételből az iparűzési adó képviselte, ezen a címen ugyanis 1,017 milliárd forint bevétele lett a városnak, szemben a tervezett 872 millió forinttal. Ez kétségkívül pozitív üzenetet hordoz mind a város, mind pedig a vállalkozások szempontjából – hívta föl a Hírlap olvasóinak figyelmét a kedvező tényekre Kovács Róbert.

A gyöngyösi magánszemélyek és vállalkozások, illetve a turisták ezen kívül 57 millió forint kommunális, 192 millió építményadót, illetve 26 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be. A gépjárműadóból 42,5 millió forinthoz jutott a város. Az önkormányzat egyébként az egész esztendőt tekintve 2,615 milliárd, a második félévben 1,365 milliárd forint helyi adóbevétellel számolt. Bizakodásra adhat okot, hogy a második félévi bevételek évek óta túlteljesülnek.

Hatvanban a befizetett adó összege kissé elmaradt a várttól. A helyi iparűzési adóból az első félévre tervezett 1,036 milliárd forint helyett kevesebb, azaz 981 millió forintot fizettek be a vállalkozások, ezt pedig nem tudta kompenzálni az sem, hogy a többi adónemből nagyobb bevétele származott a városnak. Nagyné Talabér Anikó, az adóosztály vezetője elmondta, építményadóból a tervezettnél 12 millió forinttal több, 117 millió forint folyt be, a magánszemélyek kommunális adójából pedig 30 helyett 50 millió. A gépjárművek tulajdonosai 70 millió forintot csengettek.

Az adózók többsége pontos volt Hevesen

Hevesen a kivetéses helyi adók – építményadó, magánszemélyek kommunális adója – és a gépjárműadó esetében a 2015. évre tervezett adóbevétel időarányos része teljesült, s ugyanannyi volt, mint a korábbi években. Iparűzési adóban a 2014-es első félévhez képest növekedést tapasztaltak, a második félévben pedig abban bíznak, hogy szeptemberben és decemberben is fizetnek majd a cégek, valamint a városban folyó beruházások után fizetendő helyi iparűzési adó is befolyik. A hevesi adózók többsége idén eddig pontosan fizetett, de 15 százalékuk nem teljesített, ellenük végrehajtást indítottak. Hevesen az év egészére 293 millió forint adóbevételt terveztek, ebből 131 millió forintot már megkaptak.

Ezek is érdekelhetik