kerekasztal

2019.01.23. 07:00

Tapasztalatot cserélnek és egymást segítik a vállalkozó hölgyek Egerben

Már fél éve, hogy minden hónap harmadik szerdáján kávéillat és női csevej tölti meg a Hadnagy utcai Család és KarrierPont szűkös, de barátságos helyiségét. Bár a jelenlévők szinte mindannyian szerepek sokaságának igyekeznek megfelelni, erre az időre megszabadulnak a családi terhektől, hogy tapasztalatot cseréljenek – üzletasszonyként.

Lőrincz Rebeka

Bensőséges hangulatban zajlik a beszélgetés Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Üzleti reggeli nőknek – így aposztrofálja a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HMKI) a havi rendszerességű rendezvényt, melyet pályázati támogatással indítottak el tavaly júniusban. A szervezet akkor Kelemen Judit coach-ot, azaz közösségfejlesztéssel is foglalkozó szakembert vonta be, hogy közösen hívjanak életre egy, a dolgozó nőket támogató rendezvénysorozatot.

– Nagyon örültem a megkeresésnek, mert az jutott eszembe, hogy nőként bárhol, bármiről órákig képesek vagyunk csevegni, de a legritkább esetben nyílik alkalmunk a szakmánkkal kapcsolatos aggályaink, tapasztalataink megosztására. Így született meg az üzleti kerekasztal ötlete.

– Amikor meghirdettük az első alkalmat, azt gondoltuk, ha tíz ember összejön, már elégedettek leszünk – folytatta Judit. – Ehhez képest közel húsz résztvevővel indultunk. Megdöbbentő volt, mekkora igény mutatkozik a vállalkozó nők részéről az effajta tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. Az első alkalmat az ismerkedésnek szenteltük, és hogy megbeszéljük, egy vállalkozásnak mire lehet szüksége, mit tudunk nyújtani egymásnak. Egyből jöttek az ötletek: többen a marketing területén szerettek volna fejlődni, mások a könyvelésben akadtak el, de számos egyéb üzletfejlesztésre irányuló téma és igény megfogalmazódott.

– Nem arra törekszünk, hogy frontális előadásokat szervezzünk, hanem hogy kerekasztal jelleggel, közösen járjuk körül a témát – szögezi le.

– Amikor létrejön egy csoport, elkezd formálódni: egyesek lemorzsolódnak, vagy éppen újak érkeznek, a tagok megismerik egymást, végül lassan kialakul egy összetétel, és azt követően a közös értékrend is. Nagyon várom, hogy a társaságból igazi csapat kovácsolódjon, és közös célokat tűzhessünk ki. Ezekhez meghatározzuk az utat, majd az útnak az egyes lépéseit, és ha ehhez mindenki hozzáfűzi a saját törekvéseit, akkor nagyon jól tud profitálni a közös munkából.

Bensőséges hangulatban zajlik a beszélgetés Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A társaság tavaly év végén közös vacsorát is szervezett, mely nagyon jó hangulatban telt.

– Még az első találkozás alkalmával lefektettünk egy szabályt, miszerint magunk közt nincs helye más témának a szakmán, üzleten kívül, és számomra is meglepő módon maradéktalanul tartottuk magunkat ehhez a vacsora alkalmával is – mesélte Judit. – Alapvetően annyi szerepnek kell megfelelnünk a mindennapi életben, hogy néha eltévesztjük, melyikben is vagyunk éppen. Örömteli volt azt tapasztalni, hogy magunk közt képesek vagyunk csak erre az egyre koncentrálni, és igazi üzletasszonyokként fordulni egymáshoz.

Judit kifejtette, a támogatás, melyből az eseményt megszervezik, 2020-ig biztosít elegendő forrást, hogy a részvétel ingyenes maradjon. – Az a hosszú távú célkitűzésem, hogy a csoport önfenntartóvá váljon azután, hogy a támogatás megszűnik – osztotta meg.

– Remélem, hogy olyan értéket tudunk teremteni, amelyért a csoporttagok hajlandóak akár áldozatot is hozni, és rászánni, ami a fenntartásához szükséges annak érdekében, hogy tovább tudjon működni. A közösség akkor működik jól, ha mindenki kiveszi a részét a munkából, de szükséges, hogy saját céljait is hozzá tudja rendelni, melyek eléréséhez a csoport tagjainak támogatására számíthat. Az én személyes célkitűzésem éppen ez.

Könnyítenék a nők szerepvállalását

– Az üzleti klub a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő vállalkozók valós igényeire volt egy válasz – reagált megkeresésünkre File Sándor gazdaságfejlesztési igazgató. Kifejtette, a kamara minden segítséget megad a csoport fejlődéséhez, igényeik szerint például tanfolyamokon vagy konferenciákon való részvételüket is lehetővé teszi.

– A Hadnagy utcai Család és KarrierPont elsődleges célja, hogy támogassa a nőket a munkahely és családjuk közti egyensúly megtalálásában – mondta el.

– A hölgyeket célzó programokon túl Heves megyei vállalatoknak is biztosítunk egyebek között olyan képzéseket, melyek révén humánusabb, a családanyákat is segítő munkahellyé válhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!