nagyon rossz hír

2021.04.26. 21:25

Vigyázzon! Ha ilyen autót vett Magyarországon, biztosan lefoglalja a rendőrség

Nagy értékű, lopott autókkal üzletelő román-olasz-magyar bűnbandát számolt fel a rendőrség.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A társaság tagjai főleg Olaszországból hoztak lopással, sikkasztással, csalással érintett autókat Magyarországra, illetve más európai országokba – írja a police.hu.

A járművek vissza fognak kerülni jogos tulajdonosaikhoz, a vevők nem tarthatják meg azokat.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy járművásárláskor mindig ellenőrizzék a vevők a jármű törzskönyvét.

A bűncselekményben érintett autók törzskönyvében is szerepelt a lízing- vagy bérlő cég neve,

az eladók ezzel kapcsolatban azt állították, hogy felszámolás során vették meg azokat.

A rendőrség szerint ebben az esetben

kiszűrhető lett volna a bűncselekmény a vevők számára,

mivel ha nagy európai lízingcég vagy banki felszámolás alatt állna, vagy bedőlt volna, akkor arról a sajtóból is értesülhettek volna.

Az autók azonosítóját nem mindig hamisították meg, de hamis okmányokat használtak az adás-vételhez. A nyomozás közben sikerült azonosítaniuk egy olasz, magyar és román állampolgárokból álló bűnbandát, akik autókat, teherautókat és traktorokat is hoztak be az országba.

A járművek nagy része Olaszországból származott, de voltak járművek, amiket Németországból, Franciaországból, Szlovákiából lovasítottak meg.

A nyomozás során kirajzolódott, hogy a gépjárműveket, munkagépeket a származási országban ellopták, vagy kölcsönbe és lízingbe vették, majd a bérleti-, illetve lízingdíjat nem fizették meg.

Egyes esetekben még azzal nehezítették meg a jármű nyomon követését, hogy a hamis papírokkal kicsalt járműveket Németországban ideiglenesen forgalomba helyeztették, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba.

A rendőrség az Europoltól kért segítséget. Megalakult egy nemzetközi nyomozócsoport, amiben Németország, Olaszország és Magyarország is részt vett. Az olasz hatóságokkal együtt az ottani csoportot is sikerült azonosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!