hatékony járványügyi védekezés

2021.03.21. 14:00

Már jelentkezhetnek a vállalkozások előminősítésre az egészségipari támogatási programban

A koronavírus-járvány alatt bebizonyosodott, hogy azok az országok tudnak hatékonyan védekezni a vírus ellen, amelyek képesek hazai gyártásban előállítani a szükséges egészségügyi termékeket, ezért kiemelten fontos a magyar vállalkozások megerősítése, a gyártókapacitásaik bővítése – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Csütörtökön megjelent az a 23 milliárd forint keretösszegű felhívás (GINOP-1.2.15-20), amelynek köszönhetően a közeljövőben akár 50 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: a koronavírus-járvány idején az emberélet megóvása az első, ehhez az kell, hogy Magyarországon erős vállalkozások működjenek, amelyek hozzájárulnak az ország önellátásához és a hatékony járványügyi védekezéshez.

A jelenlegi felhívás célja azon mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek fejlesztéseket, kapacitásbővítő beruházásokat

– tette hozzá az államtitkár.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy évben már számos termékből, például a sebészeti maszkok, a felület- és bőrfertőtlenítők, valamint az arcvédők gyártása terén önellátó lett az ország.

György László hangsúlyozta, amellett, hogy az egészségipar támogatása hozzájárul az ország ellátásának biztosításához, az abban tevékenykedő vállalkozások munkát adnak és megélhetést biztosítanak a munkavállalóknak.

A felhívásban

az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti, feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak, 35-80 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Az előleg mértéke 100 százalék. A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.

Annak érdekében, hogy az egészségipari védekezést leghatékonyabban szolgáló fejlesztések valósuljanak meg, a pályázáshoz előminősítési tanúsítványra van szükség. Az előminősítés megszerzésére az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. oldalán van lehetőség 2021. március 17-31. között. További részletek és regisztráció az egip.ifka.hu oldalon érhető el – olvasható az ITM közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában