Élő hagyomány a völgyben

2022.07.09. 10:00

Tucatnyi koncerttel, jó muzsikával, táncházzal és mesekocsmával is vár a FolkSzöglet

Július 12. és 17. között szervezik meg a felvidéki magyar fiatalok fórumát, a Gombaszögi Nyári Tábort. Az egyhetes rendezvény programsorozatának szerves része a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezésében, az autentikus népi muzsika és néptánc jegyében zajló FolkSzöglet, amely gazdag programmal várja az érdeklődőket.

Július 12. és 17. között újra a felvidéki magyar fiatalok találkozóhelye lesz a Gombaszögi Nyári Tábor, és az ennek keretei között a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezésében idén ötödik alkalommal megrendezett FolkSzöglet.

 A rendezvény központja idén is a 2019-ben átadott, Szádalmásról származó pajta, amely immár a rendezvény emblematikus helyszínévé vált. Ebben az évben a résztvevőket tizenkét nagykoncerttel, táncházakkal, kézműveskedéssel, kalotaszegilegényes-workshoppal, délutáni tánctanításokkal és éjszakai táncházzal várjuk. A felnőttek két napon keresztül élvezhetik a mesekocsma rendezvényeit, és a Hagyományok Háza népszerű vetélkedője, a Folk-kocsmakvíz értékes nyereményekkel csábítja a játékos kedvű hagyományápolókat

– avatott be a részletekbe Farkas József, az intézmény koordinátora. 

Hozzátette, hogy az évről évre népszerűbb, egyre több látogatót vonzó FolkSzöglet sikerének titkát abban látja, hogy a programsorozat egyaránt szól a családoknak, felnőtteknek, gyermekeknek, valamint abban is, hogy a magyar hagyományok tisztelete mellett nyitottak voltak más nemzetiségek felé, és az eltelt négy év alatt számos neves együttest, előadót invitáltak meg a gombaszögi völgybe, a híres pajtába. 

A Muzička zenekar a 2021-es FolkSzögletben. Fotó: Hagyományok Háza

Ez idén sem lesz másként, sőt, újdonsággal is előrukkolnak, és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal közreműködve egy belevaló balkáni bulit csapnak. 

A FolkSzöglet nyitánya a július 9–12. között  megrendezett Népzenei Mesterkurzuson oktató muzsikusok közös koncertje lesz, a programot  a négy éve elhunyt mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő Kallós Zoltán emlékének ajánlják. 

A fesztivál részletes programja már elkészült, mi több, a 11 felvidéki énekes és a Pósfa zenekar közreműködésének köszönhetően már folkhimnusza is van. A Gombaszögi Nyári Táborba és a FolkSzögletre egyaránt csalogató dal a Völgylila címet kapta, és ilyen remekül szól: 

   Borítóképünkön Pál István "Szalonna" és Bandája a 2021-es FolkSzögletben, fotó: Hagyományok Háza


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában