Sztárfellépők

2023.08.09. 13:32

Kiderült, hogy melyik országból érkeznek a legtöbben a Sziget Fesztiválra

Az idei Sziget Fesztiválra Hollandiából érkeznek a legtöbben, utánuk a britek és az írek következnek, míg a külföldi és a hazai látogatók aránya mintegy fele-fele – mondta a rendezvény főszervezője szerdán.

MW

A 29. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kádár Tamás a csütörtökön kezdődő és augusztus 15-ig tartó, idén 30 éves Sziget sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy az elővételes jegy- és bérleteladások alapján a péntek lesz a legerősebb (aznap a fő fellépő az Imagine Dragons lesz), de akár telt házas lehet a keddi zárónap is Billie Eilish-sal, valamint a szombat David Guettával.

A Szigeten idén több mint ötven programhelyszín lesz, 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és csaknem 200 magyar résztvevő lesz. Kádár Tamás hangsúlyozta: az elmúlt három év „turbulenciája”, a koronavírus-járvány és az azt követő tavalyi újrakezdés után idén ismét fejlődési pályára állnak, „a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá a Szigetet”.

A külföldről érkező látogatók között látványosan előretört a 18 ezer kilométerre fekvő Új-Zéland és Ausztrália

– emelte ki Kádár Tamás.

A 29. Sziget fesztiválra érkező fiatalok az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 9-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A rendezvényt első alkalommal harminc évvel ezelőtt szervezték meg: 1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget-látogató az akkor még Diáksziget néven indult rendezvényre, amelyre akkor 43 ezren voltak kíváncsiak. Azóta eltelt harminc év, a Sziget miatt ma már a világ több mint száz országából érkeznek évente Budapestre.

A Sziget Fesztivál látogatottsága, 1993–2022 (a látogatók száma, ezer fő)
Forrás: MTI/MTVA Sajtóarchívum

A 76 hektáron elterülő fesztivál idén három hét alatt épült fel. A napi maximális befogadóképesség 90 ezer ember a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország tizedik legnagyobb városává válik erre a hat napra. A nagyszínpadot tíz nap alatt építették fel, alapterülete több mint ezer négyzetméter, és hatszáz négyzetméteres LED-fal tölti be a színpad hátterét.     

Augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten. 

Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, mellette eljön többek között a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. 

Nem headliner fellépő, de világsztár lesz a Nagyszínpadon például Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek; a kiemelt színpadon délutánonként magyar előadók is lesznek, különleges műsorral jelentkezik a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló.

Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója elmondta, hogy a nagyszínpad két LED-fala 13x13 méter területű, kétszer 4k felbontással.

A második legnagyobb zenei helyszínen, a több mint tízezer fő befogadására alkalmas FreeDome sátorban mások mellett Bonobo, Loyle Carner, Youngr, a Moderat, SG Lewis és a Viagra Boys zenél. A Party Arénában naponta különböző partybrandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép.

A nagyszínpad a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál kezdete előtti napon, 2023. augusztus 9-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A leglényegesebb fejlesztések közé tartozik, hogy a közösségi terekből eltűnnek a mobil WC-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerülnek, mintegy ezer angol WC-vel, dekoratív konténerblokkokban. Több helyre telepítettünk ingyenes ivóvíz-szolgáltatást

– jegyezte meg a főszervező.

Kitért arra, hogy a Beach helyszínen idén nem lehet fürdeni a Dunában a folyó magas vízállása miatt.

Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja az érkezőket, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő ételudvarokat úgy alakították ki, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának. Kádár Tamás kiemelte: 

minden egységben kötelező egy „jóárasított” főételt is kínálni 2500 forintos áron.

Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat. 

Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető

– tette hozzá.

Fiatal a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál kezdete előtti napon, 2023. augusztus 9-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Mint elhangzott, újítás a városközpont, a Citizen Center ügyfélszolgálattal, információs és panaszirodával. 

A Szigeten több kemping áll a fesztiválozók rendelkezésére különböző szintű szolgáltatásokkal. A több mint kétszáz fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel, mentőautókkal és a hozzájuk tartozó személyzettel felszerelt egészségügyi központ 0–24 órában elérhető. 

A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni.

A biztonságra több száz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó vezetési törzsben meteorológusok, tűzoltók, a fegyveres erők képviselői, valamint operátorok is helyet kapnak.

A fesztivál idején mintegy 25 ezer négyzetméter műanyagot és további ötezer négyzetméter alumíniumutat fektetnek le. 

A tavaly nagy gondot okozó szállópor kiiktatását a folyamatos „szürkevizes” öntözés mellett egy új, környezetbarát pormentesítő anyaggal oldják meg.

Minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát. A környezetvédelem jegyében a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – az ott lévő védett flóra miatt – idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté átminősítéshez.

A nagyszínpad a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál kezdete előtti napon, 2023. augusztus 9-én
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Idén látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, a hang- és fénytechnika is fejlődik. Lenyűgöző alkotásaival, térinstallációival, vizuáljával visszatér a népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art of Freedom. Ismét díszbe borul a Szigetre bevezető K-híd, a fesztivál területén hatvan kilométernyi fényfüzér, nyolcezer dekor izzó és negyven óriási „falmosó” lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

A közösségi közlekedést javasolja a BKK, sűrűbben jár a H5-ös HÉV a fesztivál ideje alatt

A közösségi közlekedést, különösen a rendezvény ideje alatt sűrűbben és éjjel-nappal közlekedő HÉV-et javasolja a Sziget Fesztiválra érkezőknek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mert a rendezvény környékén – különösen a Mozaik utcánál – jelentősen megváltozik a forgalmi rend, és a megszokottnál több gyalogosra kell számítani.

Hozzátették: a gyalogos útvonalak a korábbi évekhez képest megváltoztak, a HÉV Szentlélek téri megállója közelében lévő H-hídi bejáraton idén már gyalogosok és kerékpárosok nem mehetnek be a Szigetre, vagyis a HÉV-vel érkezve mindenképp Filatorigátnál érdemes leszállni, ahonnan néhány perces sétával érhető el a Sziget K-hídnál lévő főbejárata.

A Sziget Fesztivál ideje alatt – augusztus 10-től 16-ig – napközben sűrűbben jár a H5-ös HÉV, éjszaka pedig a belváros felé Aquincumtól 10 percenként, a Batthyány tértől Szentendrére óránként indul – közölte a MÁV–Volán-csoport kedden az MTI-vel.

Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális eseményére a H5-ös HÉV-vel lehet a leggyorsabban eljutni, hiszen annak Filatorigát megállója a K-hídnál található főbejárattól mindössze néhány perc sétára található – írták.

Illusztráció
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

A fesztivál idején hétköznap irányonként 188 vonat érkezik a Filatorigát megállóhelyre; egy tömött, hatkocsis HÉV-szerelvényen akár 700-800 ember is utazhat egyszerre, csomagokkal, hátizsákkal, kempingfelszereléssel – írták.

A közlemény szerint a menetrendi sűrítés augusztus 10-én 8 órakor kezdődik, és augusztus 16-án 14 óráig tart. A reggeli és a délutáni csúcsidőben 6 perces, a csúcson kívül pedig 6-7 perces követés lesz a Budapesten belüli szakaszon – tették hozzá.

A legforgalmasabb pontokon a MÁV-HÉV munkatársai folyamatosan felügyelik az utasperonok biztonságát, és segítenek a tájékozódásban is.

A H5-ös HÉV Budapesten belüli szakaszán (a Batthyány tér és Békásmegyer között) budapesti jegyekkel és bérletekkel, valamint a rendezvényhez kapcsolódó, Budapesten belül korlátlan közösségi közlekedést biztosító Sziget CityPass by Budapest Card kártyával lehet utazni. A főváros határán kívüli szakaszra (Békásmegyer-Szentendre) a MÁV mobilalkalmazással, valamint a MÁV-Start és a Budapesti Közlekedési Központ értékesítési pontjain lehet menetjegyet váltani.

A MÁV-HÉV Zrt. kéri, hogy a várható nagy tömegre tekintettel mindenki fokozott óvatossággal és türelemmel közlekedjen augusztus 10–16. között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában