bővítés

2019.02.28. 16:10

Tízmilliárdos beruházást visz a Bosch Hatvanba

A hatvani Bosch gyárban a holnapután technológiája készül, a legújabb fejlesztéssel az üzem meghatározóvá válik a jövő autózásának alakításában. A német vállalat további beruházásokra készül Magyarországon.

MTI/HEOL

Wolfgang Stein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója beszédet mond a a kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

– Tovább fejleszti autóipari elektronikai alkatrészeket gyártó hatvani telephelyét a Bosch csoport – jelentették be csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A mintegy 5500 főt foglalkoztató Robert Bosch Elektronikai Kft. legújabb beruházása 9,6 milliárd forintból valósul meg, terv szerint 2020 végére. A projekt keretében a vállalat olyan eszközöket szerez be, amelyek korszerűbb gyártást tesznek lehetővé. Ennek eredményeképp bővül az üzem kapacitása, illetve új generációs termékek is készülnek a hatvani egységben: ezek a biztonságos, energia hatékony és hálózatba kapcsolt autózás terén jelentenek előrelépést. A bővítés költségeihez a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

– A Bosch hatvani gyárában olyan, a jövő autózását meghatározó technológiai komponenseket gyártanak, amelyek elengedhetetlenek az automatizált vezetéshez. Ez azt jelenti, hogy Hatvan hozzájárul a jövő autózásának alakításához – erről Wolfgang Stein gazdasági ügyvezető igazgató beszélt a bejelentés után. Daniel Korioth, a magyarországi Bosch vezetője azt emelte ki, hogy a heves megyei településre tervezett fejlesztés része a globális vállalat víziójának megvalósításához, amely arról szól, hogy közelebb hozza a jövő mobilitását.

A beruházás elsősorban a teljesen elektromos, valamint a hibrid járművek kategóriájában bír meghatározó súllyal. Az elképzelések szerint Hatvanban készülnek majd az elektromos autókban a hidraulikus rásegítéses kormányrendszereket felváltó elektromos kormánymű vezérlő egységek is. A Bosch vezetői jelezték, hogy a jövőben újabb befektetéseket terveznek Magyarországon.

Az eseményen felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki azt emelte ki, hogy az egyes országok egyre élesebb versenyt folytatnak a beruházások elnyeréséért.

– A nemzetközi iparban dimenzióváltás történik, mivel a magyar egy nyitott gazdaság, ezt itthon is megéljük. Magyarország joggal lehet büszke arra, hogy az átalakulás egyértelmű győztesének mondhatja magát. Ezt nem adták ingyen – szögezte le.

A tárcavezető szerint a siker előfeltétele a hazai munkaerő csúcsteljesítménye, és az a gazdaságpolitika, amely Európa egyik legvonzóbb befektetési környezetét alakította ki Magyarországon. Ennek része az alacsony adókulcs, illetve a beruházási ösztönző rendszer átalakítása: nem az újonnan teremtett munkahelyek száma dominál, hanem a technológiai színvonal. Tavaly a kormányzati támogatással megvalósuló beruházások során létrejött állások jövedelmi szintje 40 százalékkal nőtt 2017-hez képest. Ez azt jelenti, hogy itt 304 ezer forintról 425 ezer forintra emelkedtek a bérek egy év leforgása alatt.

A Bosch mostani beruházása az elmúlt hónapban a harmadik olyan itthoni fejlesztés, amely megközelíti a tízmilliárdos értéket. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy Dél-Korea, Japán és Finnország után Magyarország a negyedik helyen áll abban az összevetésben, amely az elektronikai iparnak a teljes nemzeti termelésből való részesedése alapján rangsorolja az országokat.

Wolfgang Stein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója beszédet mond a a kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A miniszter röviden értékelte a német-magyar gazdasági együttműködést. Az előző évi első 11 hónapban a két ország közötti kereskedelem elérte az 50 milliárd eurós volument.

– A végleges adatok jövőhéten érkeznek, nyugodtan lehet fogadást kötni rá, hogy minden idők legmagasabb összegét értük el 2018-ban, ahogy a Németországba irányuló magyar export is rekordot döntött – fogalmazott. A Magyarországra behozott működőtőke 29 százalékát német vállalatok jegyzik, jelenleg 18 német vállalattal zajlanak tárgyalások hazai befektetésekről.

Szabó Zsolt, a Fidesz Heves megyei országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a Bosch beruházását a térségben zajló fejlesztések is generálták.

– Építettünk 130 kilométernyi utat, modernizáljuk az oktatást és az egészségügyet. Ennek köszönhetően ma Hatvanban a holnapután technológiáját készítik, amely magasabb képzettséget és fizetést jelent a gyár dolgozóinak – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!