szőlőtermesztés

2020.03.29. 20:00

A mostani kritikus helyzet sem fogja vissza a munkát az Egri Borvidéken

Az enyhébb téli időjárásnak voltak előnyei is, de lehet, hogy a növényvédelemben hátránnyal kell számolni.

Tóth Balázs

20200107 Sopron Taschner Kurt soproni borász - januári teendők a szőlővel. Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld

Fotó: Magasi Dávid

A metszés a végéhez közeledik, a kötözésnél tartanak a szőlőkben dolgozók az Egri Borvidéken. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a mostani kritikus helyzet nem fogja vissza a munkát, a metszéssel 99 százalékban végeztek azokon az ültetvényeken, ahol meg is akarják művelni a szőlőt. A hidegfront hátráltatta a munkát, de a növényekben szerencsére nem tett kárt, a nedvkeringés határán lévő tőkéknek és vesszőknek nem hiányzott volna egy mínusz 8–10 Celsius-fokos fagy, szerencsére csak mínusz 2–3 fokig hűlt le a levegő.

– Azoknál a fajtáknál végeztek a kötözéssel, amelynek vesszői nem törtek könnyen, ilyen az olaszrizling, a cabernet sauvignon, a muskotály. A tíz nappal, egy héttel ezelőtti 20 Celsius-fokos meleg kedvező volt, a mostani hidegben, rügyfakadás előtt viszont vigyázni kell a kötözéssel, a könnyebben törő Kékfrankos, Blauburger fajtáknál óvatosabban kell eljárni – mondta Farkas László.

Kifejtette, növényvédelmi szempontból még nem tudni, milyen lesz az idei esztendő. Lehetnek problémák, de volt már a mostaninál enyhébb téli időjárás is. Az elmúlt hónapokban volt egy hét, amikor mínusz 8-10 Celsius fokot mértek, kérdés, hogy ez az időtartam mennyire hatott kedvezőtlenül az áttelelő, potenciálisan fertőző gombaszövetekre, kártevőkre. Kevésbé jó, hogy nem volt hótakaró a földeken, ezért kiszáradt a talaj annak ellenére, hogy relatíve sok csapadék hullott.

Nem volt igazán hideg, ami a tőkéket károsította volna MW-fotó

Az elnök szerint augusztusig hat-nyolc alkalommal fognak permetezni, melyet célszerű egy lemosó permetezéssel kezdeni, melyekhez a szükséges szereket a gazdálkodók nem egyszerre szokták beszerezni. A szezonnak a szükséges mennyiség harmadával, felével vágnak neki, a kisebb termelők pedig lépésről lépésre haladnak év közben. A nagykereskedőktől szerzett információk szerint a szükséges készletek rendelkezésre állnak.

Pál Sándor szőlész szerint az időnek megfelelően haladnak a munkák a szőlőültetvényeken, ők a kötözéssel foglalkoznak, de vannak még, akik metszenek is. Az enyhe tél kedvező volt a növénynek, de a kártevők áttelelésének is. Nem volt hideg, ami a tőkéket károsította volna, ugyanakkor elképzelhető, hogy a növényvédelemben jelentkeznek majd a melegebb időjárás hátrányai. Valószínűleg jobban kell majd védekezniük a kártevőkkel, kórokozókkal szemben.

– A munkaerőt tekintve javult egy picit az ágazat helyzete, igaz, ez annak köszönhető, hogy ipari üzemek termelése állt le, ezért könnyebb volt találni munkás kezet az utóbbi egy-két hétben. Az embereket tanítani kell, de belejönnek. A szokásos brigádok is változatlanok, viszont több az új jelentkező a mezőgazdasági munkára – mondta el a mezőgazdaság valamelyest enyhülő munkaerő-problémájáról Pál Sándor. Tóth Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!