bor és szőlő

2020.06.23. 17:30

Fajtaváltásra kérték a legtöbb támogatást Heves megye borvidékein

Eger környékén több mint száz, Gyöngyös vidékén több mint háromszáz hektáron alakítanák át a borszőlő­ültetvényeket.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Több mint négyszáz hektáron újítanák meg a szőlőültetvényeket Heves megyében, derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától (HNT) kapott adatokból. A HNT a honlapján közölte, hogy idén a gazdák 1536 hektár borszőlőültetvény megújítását tervezik. A termelők a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőséget kaptak az ültetvényeik korszerűsítésére. A támogatás segítségével hatékonyabbá tehető a termelés, mely hosszú távon növeli az ágazat versenyképességét. A január 28-ig benyújtott kérelmek alapján a hazai ültetvények közel 2,5 százaléka újul meg.

Közlésük szerint a szőlőültetvények korszerűsítését szolgáló támogatásra a 2020–2023 közötti időszakban 16 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás intenzitása – az eddigiektől eltérően – a támogatható költségek 40–75 százaléka. A HNT kezdeményezésére lehetőség nyílt idős, illetve magas terméspotenciálú ültetvények korszerűsítésére is támogatási kérelmet benyújtani. Előbbire elsősorban a Tokaji, az Egri, a Szekszárdi és a Villányi borvidékről érkezett kérelem. Összességében a Kunsági és a Mátrai borvidéken újulnak meg legnagyobb területen az ültetvények.

A támogatás fajtaváltáshoz és ültetvények áttelepítéséhez, valamint a szőlőültetvények termesztéstechnológiai módszereinek javításához igényelhető. Utóbbi lehetőséget biztosít a gazdák számára, hogy a meglévő termő ültetvényük támberendezését – kizárólag új alapanyagok felhasználásával – teljesen lecseréljék. A HNT szerint az Agrárminisztérium arról tájékoztatta a szervezetet, hogy legközelebb 2020 novemberében lehet szőlő-szerkezetátalakítási támogatásra egyéni tervet benyújtani.

Mint azt a HNT-től megtudtuk, az Egri borvidékről összesen 121 kérelem érkezett 111,79 hektár megújítására, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi több mint 5300 hektáros termőterület 2,08 százalékát újítják meg a gazdálkodók. A Mátrai borvidékről 246 kérelmet nyújtottak be, amelyek 290,72 hektárt érintenek. A Mátra esetében a már termő 5700 hektárnyi ültetvény 5,08 százalékát tervezik cserélni vagy áttelepíteni a tulajdonosok. Ezeken kívül Eger környékén bő háromszázhatvan, a Mátrában pedig több mint kilencszáz hektár új telepítésű szőlő van a HNT statisztikái szerint.

Az Egri borvidéken fajtaváltásra igényeltek a legtöbben támogatást, a 121 kérelem közül 111 erre vonatkozott, s összesen 87,8 hektáron termesztenének másfajta szőlőt a jövőben, mint eddig. Ültetvény áttelepítésére hét gazdálkodó pályázott, ők 13,8 hektáron tervezik ezt a munkát, míg a támrendszert három gazdálkodó szeretné cserélni összesen 10,16 hektáron.

A Mátrai borvidéken is hasonlóak az arányok, a legtöbben, 219-en fajtát váltanának, összesen majdnem 253 hektáron. Huszonheten igényeltek támogatást ültetvény áttelepítésére, 37,86 hektáron, a támrendszer korszerűsítésére nem pályáztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!