felajánlások

2020.09.23. 14:00

Adóbevalláskor továbbra is az állatvédők a legnépszerűbbek Heves megyében

A tavaszi járványhelyzet idején az egészségügyi intézmények alapítványait is többen segítették. A felajánlott összeg emelkedett, de tovább csökkent azok száma, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát valamely Heves megyei civil szervezet részére ajánlották, derül ki az adóhivatal adataiból.

Tóth Balázs

Az egri menhely alapítványának is jutott az adóforintokból Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt évre vonatkozó adóbevallások alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített összegzést a kedvezményezett civilekről. Idén 939 Heves megyei egyesület, alapítvány kapott részesedést a magánszemélyek személyi jövedelemadójából. Ennyi szervezet kapott legalább egy jelölést, de közülük háromnak ezernél is többen ajánlották föl az szja egy részét.

Már 2016 óta tendencia, hogy folyamatosan csökken a felajánlók száma, így a tavalyi 32 ezer, idén 31 ezer sem volt. Ennek oka, hogy kevesebb az adózó, több a nyugdíjas és a külföldön dolgozó. Emellett sokan elfelejtenek rendelkezni az egy százalékokról, főleg, mivel az utóbbi években már a NAV készít számos adóbevallást. Előfordulhat az is, hogy egy megyénkben élő adózó nem itteni tevékenységet támogat, de máshol lakók is felkarolnak itteni civileket.

A felajánlott összeg viszont a 2019-es esztendőhöz képest emelkedett, akkor majdnem 164 millió forintot kaphattak meg a civilek, idén pedig 175,5 millió forinthoz juthattak. Húsz szervezet kapott legalább egymillió forintot, további harminc jutott félmillió forint fölé, s összesen 408 részesült legalább százezer forint felajánlásban.

A támogatott célok között továbbra is vezetett az állatvédelem. Kiemelt figyelmet kaptak ugyanakkor az egészségügyi intézmények, a mentők, valamint az iskolák, óvodák. Az első huszonötbe négy, nem az előbb felsorolt kategóriába tartozó alapítvány fért be. Így a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány idén a megyei nyolcadik lett 2,34 millió forinttal, 397 felajánlóval, az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány a tizedik 2,23 millió forinttal, 354 támogatóval. A Gyöngyösi Állatkertért Alapítvány pedig a tizenegyedik majdnem 1,9 millió forinttal, rájuk 278-an gondoltak a bevallási időszakban. A Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány 176 támogatója 989 ezer forintot adott össze. Míg a Kis Balázs Alapítványt idén 101-en jelölték meg kedvezményezettként, 877 ezer forinthoz juttatva ezzel a fogyatékos gyermekeket segítőket.

A listán megőrizte vezető helyét a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány, amely tavalyhoz képest majdnem kétmillió forinttal – közel 10,4 millióra – növelte támogatottságát. Idén is második az egri Állatokat Védjük Együtt, amelynek több mint 9,4 millió forint jutott, s ők kapták a legtöbb személytől az egy százalékot, 1726-an választották őket. Dobogós a szintén állatmentő, gyöngyösi Új Nap Közhasznú Egyesület, majdnem 6,6 millió forinttal és 1272 felajánlóval. Az ötödik a gyöngyöshalászi Papamaci Árvái, amely közel kétmillió forinttal kapott most többet, s a felajánlói száma megduplázódott. Az első öt között a negyedik Bugát Pál Kórház Alapítvány volt az egyetlen nem állatvédő szervezet, mely 3,6 millió forintnál többet kapott 581 támogató jóvoltából, s az összeg 640 ezer forinttal több a korábbinál.

Az egri menhely alapítványának is jutott az adóforintokból Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bekerült az idei megyei top tízbe a Neumann középiskola, a Markhot kórház, a Katolikus Rádió és a Kutyaszív Állatmentő és az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány, mindegyikük kétmillió forint fölötti összeggel.

A NAV adataiból az is kiderült, a legkisebb összeg, amelyet egy civil szervezet kapott, kétezer forint volt. Negyvenkét olyan szervezet akadt, amely számára idén csak egy adózó rendelkezett.

Az egy felajánlóra jutó legnagyobb összeg az Eger Sikeréért Egyesület támogatóié volt, 4-en 128 ezer forintot adtak össze, ez 32 ezer forintos átlagot jelent. A második ebben a mutatóban az Agria-Lovasklub Közhasznú Egyesület volt, tíz rendelkező 245 ezer forintot juttatott el hozzájuk. Kiemelkedett a mezőnyből a Gyöngyösi Fecskefészek Alapítvány is, mivel a 1,3 millió forintját 85 adózó átlagosan 15,88 ezer forintja tette ki.

Az egyes városok civil szervezeteinek egyszázalékos támogatásai

Város

Civil szervezet (db)

Felajánlott összeg (millió Ft)

Felajánlók száma (fő)

Eger

277

56,9

10 018

Füzesabony

18

12,661

2161

Gyöngyös

118

33,89

5479

Hatvan

54

13,27

2293

Heves

29

4,53

930

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!