magyarok kenyere

2021.12.01. 18:39

Harminchárom tonna búzát adományoztak a Heves megyei gazdálkodók

Szerdán délután a Megyeházán tartották a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program Heves Megyei Adományozói ünnepségét.

Tóth Balázs

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke elmondta, idén rekord mennyiségű, 33 tonna búzát adtak össze a Heves megyei gazdálkodók, amelyből 23 tonna lisztet őrölt az Egri Malom, így bőven jut a rászoruló gyerekek, családok asztalára. Nyolc tonnát már elvittek a határon túli magyarok számára. A pénzadomány mennyisége ismét meghaladta az egymillió forintot. Lélekemelőnek nevezte, hogy kinőtte magát a Magyarok Kenyere program és megköszönte az adományokat és a munkát. Hozzátette, annak ellenére növekedett az adományozói kedv, hogy a pandémia is nehezítette a gazdák dolgát.

Az adományozó ünnepségen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő háláját, köszönetét és tiszteletét fejezte ki a gazdálkodóknak. Méltatta a felkészültségüket, tapasztalatukat, s megköszönte mindenki munkáját, aki lehetővé tette, hogy búza teremjen, majd abból liszt és kenyér készüljön. Szerinte ebben a nehéz időben jó helyre kerültek az adományok, s kívánta, folytassák a nemzetközileg is példaértékű akciót. Hozzátette, a magyarok és a gazdák egymásra vannak utalva, meg kell becsülni a termelőket.

Dr. Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott szerint a gazdálkodók Szent Erzsébet példáját követik adományozásukkal, szerencsére ma már a jótékonyságra nem tekintenek rossz szándékkal. Dicsérte a gazdák szemléletformáló, nemzetet erősítő összefogását, szerinte a program közösséget épít. Kiemelte, az élelmiszer-termelés az elmúlt években hihetetlenül fontos lett, a következő időszakban egymilliárd ember kerülhet kritikus helyzetbe az élelemhez való hozzájutásban. Ezért fontos, hogy a Covid járvány idején is biztosították a gazdák az élelmiszert, a kormány pedig támogatja őket. A következő hét évben négyezer milliárd forint juthat a hazai agráriumra.

Előházi Irán, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója adta át a 14 tonna lisztet jelképező zsákot Árvai Ferencnek. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jakab István, a MAGOSZ elnöke megköszönte a gazdák elkötelezettségét és adományozását, miközben a rossz időjárás és az áremelkedés ez ellen hatott. Mint mondta, 2019-ben országszerte 6500-an, idén 8600-an adományoztak. Azt gondolták, nem sikerül megismételni a tavalyi eredményt, de ismét 1100 tonna búza gyűlt össze. Mint mondta, Kárpátalja segítségre szorul, tavasszal kukorica, ősszel búza vetőmagot vittek a térségbe.

Előházi Irén, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója elmondta, örül, hogy ismét őket kérték föl a búza megőrlésére, szívesen vesznek részt a programban jövőre is. Ő adta át jelképesen az adományt Árvai Ferencnek, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatójának. Árvai Ferenc áldást kért a gazdákra. Mind mondta, közös a cél, hosszú volt a búzaszem útja a rászorulók asztaláig. Tolmácsolta a családok örömét. A mai világban néha aggasztó jelek érkeznek, de ez az összefogás jó jelet küld. Szerinte a boldog családok építenek erős nemzetet, aki azonban nem tudja, mit ad enni a gyerekének, valószínűleg nem boldog.

A Mezőszemere és Körzete Gazdakör tagjai, mezőszemerei, egerfarmosi, szihalmi gazdák is részt vettek az adományozásban. Kotán Zoltán elmondta, a kezdetektől részt vesznek a programban, eleinte boldogok voltak, ha 10-50 kiló búzát is adhattak, ki mennyit tudott, önzetlenül. Meggyőződésből csatlakoztak, a határon túli magyarok egyben tartása indította meg a gazdákat, mindenki adományozott közülük. Van, aki pénzt ad, van, aki terménnyel járul hozzá az akcióhoz, nincs kitűzve, hogy ki mennyit adjon. Az adományozás lelkük mélyéből fakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!