Lista

2022.12.19. 11:26

Hat Heves megyei cég a legeredményesebbek közt

Ebben az esztendőben is összegyűjtötték a legnagyobb profittal rendelkező hazai gazdasági társaságokat. Az országos listán szereplő hat Heves megyei cég között ez alkalommal vannak újak is.

Tóth Balázs

A gyöngyöshalászi Apollo Tyres Kft. a megyében a második legjobb eredményt produkálta

Forrás: HMH

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

Az idei esztendő legnagyobb árbevételt elérő cégei nominálisan 23 százalékkal, reálértéken 11 százalékkal növelték bevételüket. A HVG nyereség szerinti összesítésében azonban a félezer legnagyobb profitot elérő vállalkozás egy év alatt több mint megduplázta az eredményét. Az összesített nyereség 1,5 ezer milliárdról 3,7 ezer milliárd forintra nőtt. A gazdasági hetilap szerint az infláció hatásait kiszűrve is 122 százalékos lehet a nyereségtömeg reálértéken való növekedése. A 2019-es esztendőhöz viszonyítva is jelentős az emelkedés, megközelíti a nyolcvan százalékot. 

A jelentős növekedés zöme azonban néhány vállalatnak köszönhető, a 2200 milliárdos növekményhez hatszázmilliárd forinttal járult hozzá a listán első helyezett Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., a Mol. Ez betudható egyrészt a növekvő forgalomnak és annak is, hogy az orosz olaj tavaly még kevésbé drágult, mint az északi-tengeri. A második lett az OTP Bank Nyrt., a harmadik pedig a Sanofi-csoport, amely azért tízszerezte meg profitját, mert a portfólión belül átszervezte a cégeket és az egyik gyár eladásából származó bevétel hozta a kiugró eredményt. A General Electric esetében egy leánycégének a leértékelése okozta a változást a tavalyi veszteséget követő 111 milliárd forintos idei profitnak. Az alacsony nyereségadó miatt több nemzetközi vállalat is Magyarországon adózza a többi országból idehozott nyereségét, ilyen például az amerikai székhelyű Corning üvegipari világvállalat itteni könyvelési részlege, a Corning Hungary Adatfeldolgozó Kft., ennek tavalyi óriási haszna egy társvállalat alaptőkéjének a leszállításából fakadt. A pénzt az anyacég kivette. A HVG szerint adóoptimalizál országunkban amerikai tengeri olajkutakat üzemeltető cég, szerte a világban egymásnak tartozó könyvelő cégcsoport, portugál kereskedő vállalat, amely a névhasználati jogok beszerzésével egy budapesti céggel veszi ki a profitot. 

A listán hat Heves megyei cég szerepel, amelyek összesített nyeresége megközelíti a 30,5 milliárd forintot, az előző évihez képest pedig majdnem 20 milliárddal növelték az eredményüket. A legelőkelőbb helyen található a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., amelynek az adózott eredménye megközelítette a 13 milliárd forintot, közel megnégyszerezve az előző esztendeit. A következő szereplő a gyöngyöshalászi Apollo Tyres Hungary Kft., amely 5,24 milliárd forint adózott eredményt ért el, nyeresége hatszázmillió forinttal csökkent 2020-hoz képest, s ez a helyezésekben való visszaesésben is megnyilvánult. 

Új szereplő a listán a Geosol Kft., a Mátrai Erőmű ipari parkjában található biomasszás társaság az MVM-csoporthoz került pár éve az erőművel együtt, s tavaly több mint 3,6 milliárd forintos pluszt termelt, megduplázva az előző évi nyereségét. Újból feltűnt a listán egy Metrodom-cég, ezúttal a Metrodom Zöldmező elnevezésű projekt társaság. Ennek is Nagykökényest jegyezték be a székhelyeként, akár más, a csoporthoz tartozó vállalatot. Az említett ingatlanos korlátolt felelősségű társaság 13 milliárd forintos forgalmat bonyolított 2021-ben, ebből 3,2 milliárd forint volt a tiszta nyereség. 

Hatvani székhellyel rendelkezik a Visual Europe Production Kft., amely rendezvényszervezéssel, rendezvénytechnikával foglalkozik, végső tulajdonosa pedig az állami reklámokat is rendszeresen bonyolító New Land Media. A társaság 9,55 milliárd forintos forgalmából 2,8 milliárd forint volt az adózott eredmény. Az utolsó Heves megyei szereplő a ZF Hungária Kft., amely a lajstromot is zárja egyébként. Az egri váltógyár tavaly majdnem 2,6 milliárd forintos profittal zárt. 

Helyezés

Cégnév 

Adózott eredmény

(millió Ft, 2021)

Változás 2020-hoz képest

(millió Ft)

95.Robert Bosch Elektronika Kft.129258781
246.Apollo Tyres Hungary 5738 629 
358.Geosol Kft.36581865 
405.Metrodom Zöldmező Kft.3221 3445
464.Visual Europe Production Kft.28222827
500.ZF Hungária Kft.2585 2896
Forrás: HVG


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!