Üzemet építenek

2023.05.04. 19:50

Kőzetgyapotgyár létesül Halmajugrán

A Masterplast Nyrt. és a Market Zrt. közösen létesít szigetelőanyag-gyártó üzemet.

T. B.

Április végén közgyűlést tartott a Masterplast, s tájékoztató eseményt tartottak a befektetőknek. A káli üzemekkel is rendelkező társaság közgyűlése elfogadta a cég auditált éves beszámolóját, és megerősítette az igazgatótanács tagjainak megbízatását. A vállalat 201,8 millió euró árbevétel mellett 20,6 millió euró EBITDA és 15,7 millió euró adózott eredményt ért el 2022-ben. Idén azonban kisebb árbevételre és nyereségre számítanak, előbbi 175 millió, utóbbi 8 millió euró lehet. A megváltozott eredményességi pálya és a beruházások forrásigénye miatt a társaság az osztalékfizetés kétéves felfüggesztésével számol. A vállalat ugyanakkor megerősítette hosszútávú stratégiáját és az évtized végére a meghatározó európai hőszigetelőanyag gyártók közé kíván fejlődni.

A társaság vezetése a honlapján közzétett beszámoló szerint elismerte, hogy hibás volt a prognózisa a várható piaci trendekkel kapcsolatban. Az elmúlt fél évben bekövetkezett negatív makrogazdasági és iparági környezetváltozás jelentősen rontotta a vállalat működési terét. A magas infláció lefékezte a hitelfelvételt és a recesszióba taszította az építőipart. Kiéleződött a verseny, beszűkültek a marzsok és a korábban magas áron beszerzett készletek is csökkentették az eredményességet. A keresletet tovább gyengíti a bizonytalan környezetben érzékelhető fogyasztói óvatosság és kivárás. Ezt az EU energiapolitikai-energiafüggetlenedési célkitűzései nyomában formálódó Fit for 55 klímavédelmi csomag és REPowerEU tervekben foglalt nagyszabású épület energiahatékonysági támogatási programok beharangozása és lassabb megjelenése is fokozza.

A Masterplast azonban hirtelen pozitív fordulatra számít az EU újjáépítési alapból várható támogatási hullámra alapozva és arra, hogy az Európai Parlament által elfogadott irányelvek alapján a tagállamoknak 2024 és 2030 között folyamatosan növelniük kell energiamegtakarításukat, amit a középületek korszerűsítésével érhetnek el. Az alacsonyabb jövedelmű, az energiaszegénységben leginkább érintett háztartások számára célzott költségtámogatásról is gondoskodni kell, itt is keresletnövekedésre számítanak.

A társaság a folyamatban lévő gyártási beruházásait véghez kívánja vinni, a konkretizált projektek ugyanakkor nagyobb tőkeigénnyel bírnak. Az ásványgyapot-gyártási beruházások Magyarországon társtulajdonosok bevonásával, saját tőkéből és állami támogatásból valósulhatnak meg. A tájékoztató szerint Halmajugrán 49 millió eurós (körülbelül 19-20 milliárd forintos) befektetéssel létesítenek 35 ezer tonna éves gyártási kapacitású kőzetgyapot gyárat. Ebben 50-50 százalékban lesz tulajdonos a tőzsdei cég és a Market Építő Zrt. A vállalat 2025 első félévére tervezi a gyártásindítást, akárcsak épülő szerencsi üzemükben.

A Masterplast szeptemberben közölte, hogy belép az ásványgyapot szigetelőanyagok piacára és decemberben jelentette be, hogy a Markettel közösen létesít két gyárat hazánkban és/vagy Szerbiában.

2021-ben a MAB Tarnóca Kft. egyik leányvállalata, a MAB Insulations Szigetelőanyaggyártó Kft. Kisnánára adott be terveket kőzetgyapotgyár létesítésére. A Kisnána Tarnóca I.-andezit” bánya területére brikett- és betonüzemet is terveztek, kőzetgyapotból évi 49 ezer tonnát, brikettből 12 ezer 285 tonnát, betonelemből igényeknek megfelelő mennyiséget állítanának elő.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!