Gazdaság

2023.09.21. 14:03

Vita a kormány gazdaságpolitikájáról az egri közgazdász vándorgyűlésen

Megkezdődött Egerben a 61. Közgazdász Vándorgyűlés csütörtökön. Inflációról, velünk maradó recesszióról, nem hatékony és energiaintenzív magyar iparról, gazdaságról is vitáztak a magyar közgazdaság vezetői.

Tóth Balázs

Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett a közgazdász vándorgyűlésen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A nyitó plenáris ülésen gazdaságpolitikai kerekasztal beszélgetést rendeztek Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora, az MKT alelnöke között. Matolcsy György az inflációt helyezte a fókuszba, mint mondta, annak legfőbb oka az importált energia drágulása, a rossz hatékonyságú magyar élelmiszeripar, valamint a kormány döntései. Szerinte a jegybank jókor kezdte el a kamatok emelését, de a kormány tovább fűtötte a gazdaságot. Nem tudni, meddig tart az inflációs időszak, de az egész évtized veszélyben van. Szerinte a gazdaságnak változásra van szüksége, hatékonyabbá kell tenni, az oktatásra kell helyezni a hangsúlyt és nem az energiaintenzív ágazatokra. Az olcsó pénzek időszaka még egyszer nem köszönt be, mondta.

Bod Péter Ákos szerint rossz szerkezetű a gazdaság, nem jó irány az energiaigényes újraiparosítás. Fennáll a veszélye, hogy az ország beszorul a recesszióba, s nem látni, merre lesz elmozdulás utána. A maginfláció magas szinten ragadt be, és sok tényezőre nincs ráhatása az országnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg pénz megy el az államadósság kamataira és ez csak növekedni fog.

Varga Mihály az elmúlt évek válságait, illetve az állami pénzkiáramlást - béremelés, 13. havi nyugdíj, SZJA visszatérítés a választás előtt - is okolta az inflációért, és a magas államadósságért, amelyet drága lesz finanszírozni, de szerinte az, hogy forintra és a lakossághoz strukturálták át, az segít. Ugyanakkor megjegyezte, amit nyer az állam a belső adósság elinflálásán, legalább annyit veszít a recesszión. Úgy gondolja, az uniós viták rendezése után jobb lesz az államháztartás helyzete. A tárcavezető elmondta, van hová nyúlni, ha baj lenne, magas a bankok nyeresége, a beruházások után leállíthatják a honvédségi beszerzéseket és a kamattámogatott hiteleket is felülvizsgálhatják.

A beszélgetésen elhangzott, a mostani átállások (zöld gazdaság) sokba fognak kerülni, az elektromos autóknál pedig inkább a szoftverre, mint az akkumulátorra kellene koncentrálni, bár utóbbit Varga Mihály megvédte.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke is szólt az inflációról, amely szerinte nagy probléma. Szintén nagy gond a nemzeti bank adóssága, amely azonban nem rendezhető a bank kamatnyereségéből, mert az nem fedezi, mindenképp az államnak kell pótolni a tőkéjét. Szerinte is hatékonyabb és más struktúrájú gazdaságra van szükség. Hibának nevezte az évenkénti hiánycélokat és költségvetést, szerinte ha három éves átlagot nézne az unió, akkor nem volnának egyik évben pénzköltésre, másik évben nagy megtakarításra kényszerítve az intézmények. Mint mondta, az ÁSZ-nál nem korábbi éveket szeretnének ezentúl vizsgálni, hanem szinte valós időben monitorozni a gazdálkodást, kiadásokat, azok szabályosságát, a fejlesztések minőségét. Ősszel a kampányokat veszik górcső alá, közölte. Kijelentette, elavultak a szabályok, mert a pártok kiszervezései miatt, ezért változtatni kell a kampányfinaszírozáson és azon, mit tekintenek annak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!