Változás

2023.12.27. 07:04

Miskolcra mehetünk jövőre békülni Hevesből is

Aki igénybe szeretné venni a Békéltető Testület segítségét, a miskolci iparkamarához kell fordulnia.

Tóth Balázs

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint 2024. január 1-jétől a békéltetés régiós rendszerben működik. Heves és Nógrád vármegye a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület illetékessége alá fog tartozni, ügyet intézni a Miskolc, Szentpáli utca 1. alatti székházban lehet.

A testület postacíme 3501 Miskolc, Pf. 376, az ügyintézés telefonszámai új ügyek esetén (46) 501-090/105 mellék, folyamatban lévő panaszok esetén (46) 501-871. a testület e-mail címe: [email protected], webcím: www.bekeltetes.borsodmegye.hu. (Január 8-ig nem lesz ügyfélfogadás.)

Heves megyében a Békéltető Testület 2021-ben 147, 2022-ben pedig 143 üggyel foglalkozott. A legutóbbi lezárt évben 49 ügyet szüntettek meg. Egyezségre 33 esetben jutottak a felek, egy ügy végzőzött kötelezéssel, harmincöt ajánlással, tizenkilenc pedig elutasítással. Hat esetben más hatósághoz, szervezethez tették át az ügyet. Általában elég volt egy tagnak eljárnia a panaszok miatt, de írásban is rendeztek vitákat. Vármegyénkben legfőképpen a termékhibákkal kapcsolatos fogyasztói panaszok érkeztek be, új elemként jelentkeztek a közszolgáltatáshoz kapcsolódó internetes-, webáruház-, üzleten kívüli és az építőiparhoz kötődő fogyasztói panaszok.

Változtak a békéltetés eljárási szabályai is. A testület feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a felek között. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors és költségkímélő érvényesítése érdekében. Fogyasztónak minősülnek és békéltető testületi eljárást kezdeményezhetnek a természetes személyek, valamint az egyesületek, az alapítványok, az egyházi jogi személyek, a társasházak és a lakásszövetkezetek. Az új szabályok szerint, a békéltető testülethez forduló személyek közül jövő év elejétől kikerülnek a kis- és középvállalkozások, vagyis 2024. január 1. napjától ezen szervezetek nem kezdeményezhetnek békéltető testületi eljárást.

A békéltető testület a meghallgatást személyes jelenlét nélküli, hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszköz útján, online formában tartja meg. Ha azonban a fogyasztó kéri, a békéltető testület személyes meghallgatást tart. A fogyasztó a kérelmében megjelölheti, hogy a régióban melyik megyei jogú városban kívánja a meghallgatását.

A vállalkozást a békéltető testületi eljárásban együttműködési kötelezettség terheli. A vállalkozás válasziratát köteles megküldeni a békéltető testület részére. A vállalkozás a meghallgatáson egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét biztosítani köteles. Az online meghallgatáson a vállalkozás egyezség létrehozására feljogosított képviselője köteles online részt venni. Ha a fogyasztó személyes meghallgatást kér, a vállalkozás egyezség létrehozására feljogosított képviselője köteles legalább online részt venni a meghallgatáson.

Rendkívül jelentős változás, hogy ha a felek nem tudnak megegyezni az adott ügyben, a békéltető testület akkor is kötelező döntést hozhat, ha a vállalkozás alávetési nyilatkozatot nem tett, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye – sem a kérelemben, sem a kötelezést tartalmazó határozat meghozatalakor – nem haladja meg a kétszázezer forintot.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!