Gazdaság

2024.01.19. 11:25

Idén 30 éves a HKIK, ezalatt iparosodottabb lett Heves vármegye

A vármegye gazdasági súlyának hetven százalékát képviselik az önkéntes kamarai tagok, emelte ki dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke.

Tóth Balázs

Dr. Bánhidy Péter kiemelte, hogy 3 évtized alatt hatezer eseményt tartottak

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Idén harminc éves a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK), amelyről megemlékeztek a szerdán tartott vármegyei gazdasági évnyitón is. Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke portálunknak az eseményen elmondta, jelen formájában harminc éves a szervezet, előtte is volt gazdasági kamara, azonban azok még régiós elven működő, eltérő szervezetű testületek voltak, erre épült aztán a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

- Ez a 30 év a különböző válságos időszakoktól függetlenül fejlődést jelentet a megyei vállalkozások és a kamara számára is. Örülünk annak, hogy eredményes volt az eddigi együttműködés, reméljük, így is folytatjuk. A 30 év alatt a megye gazdasági mutatói jelentősen javultak, az ipari termelés növekedett, a megye gazdaságában meghatározó a feldolgozóipar és az export. Ki kell emelni, hogy a lakosságszám arányában az ipari termelés másfélszeresen meghaladja az országos átlagot – emelte ki dr. Bánhidy Péter.

A 30 évvel ezelőttihez képest megduplázódott a regisztrált vállalkozások száma a vármegyében, a 20-25 ezer helyett immár 50 ezer működik. Az elnök szerint minden területen sikerült biztosítaniuk a fejlődéshez szükséges hátteret a vállalkozásoknak.

Dr. Bánhidy Péter elmondta, nemzetközi kitekintésben többféle kamara van, Magyarországon önkéntes a tagság, bár az ötezer forintos regisztrációs díjat többen összetévesztik a kötelező tagsággal. A vármegye gazdasági súlyának hetven százalékát képviselik az önkéntes tagvállalkozások.

- Az elmúlt harminc évben az állandóságot képviselte a kamarai kapcsolatrendszere a gazdasági szereplőkkel. Rendszeresen szervezünk programokat, az elmúlt három évtizedben hatezer eseményt tartottunk, amelyek mind tematikusak, célzatosak voltak, ezeken hozzávetőleg 150 ezren vettek részt. A vállalkozások terén folyamatos a változás, főként a kisvállalkozások, egyéniek között. A változatlanságot, a gazdaság gerincét a top 50 cég jelenti, ennek jegyében mutattuk be a top 50 kiadványt is – mondta dr. Bánhidy Péter.

A kamarai elnök szerint a tavalyi év pozitívnak értékelhető, a beruházások és az ipar tekintetében a fejlődés töretlen volt, és ez vonatkozik a kamarai kapcsolatokra is. Kiemelte, törekszenek a gazdaság fejlesztésére, a megye északi és déli térségeinek felzárkóztatására. Ezért is hoztak létre Pétervásárán, Hevesen és Poroszlón térségi kamarai központokat, így közelebb kerülve a térség vállalkozóihoz, akiknek szeretnék elősegíteni a felzárkózásukat. A kamarai alapfeladatok közé tartozik a vállalkozások helyzetbe hozása, kiszolgálása, emellett mindig alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!