Lakásárak

2024.02.04. 08:30

Hullámvasúthoz hasonlította a bankintézet a hevesi ingatlanpiacot

Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik az OTP Otthon szerint.

Heol.hu

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Heves vármegye ingatlanpiaca a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben? – erre a kérdésre adja meg a választ közleményében az OTP Otthon:

„Heves vármegyében 2023-ban összesen 7010 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 13. legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Hevest Zala ingatlanpiaca előzi, míg mögé került a rangsorban Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye. 2024-ben viszont már a két utóbbi vármegye megelőzi Hevest az eddig meghirdetett ingatlanok számát tekintve”

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Azt írják, Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Hevesben vármegyében átlagosan 315,6 ezer forintos négyzetméteráron hirdették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 611,6 ezer forint feletti volt az átlagos négyzetméterár. A Heves vármegyei családi házak négyzetméterára az otpotthon.hu adatai szerint csaknem 50 százalékkal elmarad az országos átlagtól, míg a lakásokért átlagosan 11 százalékkal kérnek kevesebbet négyzetméterenként az országos átlaghoz képest.

 

A 2023-as esztendőben a Heves vármegyei családi házak négyzetméterára a januári átlagos 295 ezer forintról december végére 368 ezer forintra nőtt, ami közel 25 százalékos nominális áremelésnek számít. Az eladó lakásoknál erős, de a házaknál visszafogottabb áremelést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 557 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 626 ezer forintra emelkedett, ami nominálisan több mint 12 százalékos emelkedést jelent tavaly januártól decemberig. A 2024-es négyzetméterárakban a házaknál kisebb, a lakásoknál viszont több mint 20 százalékos csökkenést láthatunk a vármegyében az otpotthon.hu-n eddig feladott ingatlanhirdetések alapján.

A többi vármegyéhez képest jobban ragaszkodnak a hirdetési árakhoz

Hevesben az aktív házhirdetések 27 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók a közlemény szerint, miközben a hirdetések 3,2 százalékában tovább emeltek az eredeti áron. A vármegyében a háztulajdonosok közel 70 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 12,8 százalékos, az emelés viszont ennél masszívabb, átlagosan 16,7 százalékos volt.

A lakástulajdonosok is hasonló stratégiával és hasonló arányban változtattak: 26,3 százalék, tehát tulajdonosoknak több mint a negyede csökkentett, ehhez képest 7 százalék emelt: a csökkenés 10 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 10,4 százalékos.

 

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A közlemény szerint a legtöbb lakáshirdetést a vármegyén belül Egerben adták fel, amit Hatvan, Gyöngyös, Poroszló és Lőrinci követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben Eger után Lőrinci, Poroszló, Bükkszék és Hatvan az eddig feladott ingatlanhirdetések száma alapján.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

A jelenlegi kínálatról az írják, összetételét tekintve jelenleg több mint 1700 ház-, 560 lakás- és 440 telekhirdetés közül válogathatnak az ide költözni, vagy itt befektetni vágyók. Új építésű lakásokból az átlaghoz képes kisebb a kínálat Hevesben: jelenleg 11 projektet hirdetnek az otpotthon.hu oldalon, leginkább Egerben és Egerszalókon. A megyében jelenleg egy gyöngyösi ingatlan a legértékesebb, amit 940 millió forintért hirdetnek, és a hirdetői szociális otthon vagy cégközpont kialakítására javasolják. Heréden pedig nemcsak a második legdrágább, hanem a legmagasabb négyzetméteráron hirdetett (2,5 millió forint / négyzetméter) ház található meg, ami nem más, mint egy négyszobás családi ház. Egerben jelenleg 39 darab 40-50 millió forint közti áron hirdetett eladó lakás keresi új tulajdonosát.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shuttertock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!