Turizmus

2024.05.07. 06:55

Többen keltek útra kora tavasszal turistáskodni Hevesbe

Egeren kívül Szilvásvárad, Noszvaj, Mátraszentimre és Parád környéke volt népszerűbb úticél, ezeken a helyeken emelkedett a vendégéjszakák száma. Márciusban többen érkeztek turistáskodni Heves vármegyébe.

Tóth Balázs

A szilvásváradi szálláshelyek forgalma több mint a felével ugrott meg (Szilvásváradi Erdei Vasút, archív)

Forrás: erán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Márciusban 1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el a hazai turisztikai szálláshelyeken. A vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Több volt a belföldi és a külföldi vendég is. A KSH szerint a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. Idén húsvét március utolsó napjaira esett, szemben a tavalyi évvel, amikor áprilisban volt a mozgó ünnep, illetve március 15. is péntek volt, nem pedig szerda.

Heves megyében a vendégek száma csak kis mértékben, három százalékkal emelkedett, 41,8 ezer szállóvendéget regisztráltak. Ugyanakkor az itt töltött idő tizedével növekedett a tavalyi márciushoz viszonyítva, 88,4 ezer éjszakát fizettek ki a turisták. A külföldi vendégforgalom ennél nagyobb ütemben növekedett, igaz, volt is honnan. 3,4 ezer külföldi 8,5 ezer éjszakára szállt meg Heves vármegyében.

Nem volt egyenletes a turisztikai központok népszerűsége. Egeré például nőtt, néhány százzal több vendég érkezett a megyeszékhelyre, de a vendégéjszakák száma 22-ről 24 ezerre emelkedett (egy turista átlagosan két éjszakát töltött itt). A külföldi vendégforgalomból negyven százalékkal részesedett Eger. A második helyért Egerszalók és Gyöngyös versengett márciusban, vendégszámban a mátraaljai, az éjszakákat tekintve a fürdőtelepülés nyert, igaz, egyik település szállásadói sem lehetnek boldogak, hiszen mindkét helyen csökkent a forgalom a tavalyihoz képest. Gyöngyösön 7,4 ezer vendég 14,3 ezer éjre szállt meg, Egerszalókon 6,6 ezer vendég 15,2 ezer éjszakát töltött. Utóbbi településen valamelyest kompenzálta a csökkenést, hogy az oda érkezők közül többen hosszabb időre maradtak.

A kisebb, de népszerű települések közül Demjén forgalma bő tíz százalékkal csökkent márciusban, de a többié nőtt. A szilvásváradi szálláshelyek forgalma több mint a felével ugrott meg, Noszvajé pedig jó negyven százalékkal. Mátraszentimre esetében húsz százalékost meghaladó volt a növekedés, míg Parád és Parádsasvár adatait nem írta a KSH, de a Pétervásárai járás elérhető statisztikája szerint másfélszeresére nőtt a térség turisztikai látogatottsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!