heves megye

2017.08.17. 14:30

Zsiradék kell a csuka készítéséhez

Folytatjuk a sort, hogy mennyi féle halat lenne érdemes még megkóstolni.

SZ. E.

Jó lenne, ha a halat is ennyien szeretnék Fotó: Jakab Tibor

 

Ismét halazunk egy kicsit a Gasztronómia oldalon, ugyanis érdemes tovább foglalkozni a halételek népszerűsítésével, hisz’ a magyarok évente mindössze csak négy és fél kilogramm halat fogyasztanak. Jó lenne ezt a számot felfelé tornázni – erről szólt legutóbb Stiller Tamás séf is.

Az elmúlt alkalommal szó esett a szürke és az afrikai harcsáról, valamint a pisztrángról és a pontyról. Most folytatjuk a sort, hogy mennyi mindent lenne érdemes még megkóstolni.

A keszeg és a kárász ugyancsak jó alapanyaga lehet egy jó halászlének, de egyben kisütve sem nyújt utolsó ízélményt. A kecsege tengeri eredetű, de állandóan édesvízben élő halunk, aminek húsa jól felhasználható levesekhez. A csuka vizeink legtökéletesebb ragadozója. Ebből is adódik, hogy nem egy hízékony fajta, ezért sokan kicsit száraznak érzékelhetik a húsát, ezért mindenképpen igényel egy kis zsiradékot, például vajat, de jól illik hozzá a tejszín is. A busának és az amurnak rendkívül zamatos, és ízes húsa van. A süllő kiváló grillezéshez, de ugyanezt a fajtát a Balatonon fogasnak nevezik. Kifogása kalandos, elfogyasztása pedig egyedi íze miatt ajánlott. A sügér őshonos halunk, a Tisza-tó területén is gyakori. Kevéssé szálkás, ízletes húsa a süllővel vetekszik, de a nagyobb példányok viszonylagos ritkasága miatt a faj horgászati jelentősége csekélyebb.

Jó lenne, ha a halat is ennyien szeretnék Fotó: Jakab Tibor

SZ. E.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!