Csillagászat

2023.10.29. 21:28

Hatalmas kék ködöt kapott lencsvégre egy asztrofotós Gyöngyösről

Misi Róbert, gyöngyösi asztrofotós újabb fantasztikus fotót készített az univerzum egyik látványos objektumáról.

Heol.hu

Misi Róbert oda van az asztrofotózásért, rendszeresen készít szemetgyönyörködtető fotókat különféle égi jelenségekről, objektumokról. Most sincs ez másként, legutóbbi művét is megosztotta portálunkkal.

– Az NGC7023 Írisz-köd, amely nevét a kék Nőszirom virágra emlékeztető alakja és színe miatt kapta, egy reflexiós köd amely 1300 fényév távolságból tárul elénk a Cepheus csillagképben, közepén egy több fényévnyi térséget kékes színben megvilágító fényes csillaggal. Ezt az okozza, hogy a központi a nagytömegű, forró csillag fénye visszaverődik a keletkezésekor visszamaradt rengeteg porrészecskéről. 

Kiemelte, a fotón látható sötét porfelhő, amely jóval nagyobb, mint a csillag által megvilágított kék rész, nagyon apró szilárd részecskékből és gázokból áll. A sötét köd sűrűsége nagyon kicsi, hatalmas kiterjedése miatt mégis átlátszatlan a látható fény tartományában, ezért eltakarja mögötte található csillagok és egyéb objektumok fényét. 

Hozzátette, a fotó összesen 30 óra expozíciós idővel készült több napon (hónapon) keresztül!

Írisz-köd
Írisz-köd
Forrás: Beküldött/Misi Róbert

Misi Róbert korábban a Buborék-ködöt mutatta meg közelebbről.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában