Didergős

2023.11.22. 19:29

A bükki töbrökben is megkezdődtek a zord éjszakák

A következő napokban gyakrabban lesznek éjszakai fagyok, az első hideg hajnalon a Mohos-töbörben már mínusz 12 Celsius fokot mértek.

Tóth Balázs

A Miskolci Egyetem Földrajz Intézete által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben a hétvégén beköszöntött az első zord éjszaka. Ugyan nem voltak zavartalanok a feltételek ahhoz, hogy kialakuljon a töbör alján a hideg légtó, hiszen változtak a légköri viszonyok, hajnalban pedig a felhősödés beindította a melegedést is, azonban így is mínusz 12,1 Celsius fokot mértek. Míg normál körülmények között a napi minimum hőmérséklet mínusz öt Celsius fok volt az országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Emlékeztettek arra, hogy a tavaly novemberi minimum rekord mínusz 17 Celsius fok volt, amely zavartalanul alakulhatott ki.

Nemrégiben Dobos András, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének munkatársa videóban magyarázta el a Zsidó-réti töbrök titkát. Itt bő egy évvel ezelőtt kezdtek méréseket a legnagyobb Mohos-töbörben, védett területen. Mint mondta, akárcsak máshol a fennsíkon, itt sem térhetnek le a turisták a kijelölt utakról, kipróbálni a nagy mínuszt tehát nem csak életveszélyes ötlet, hanem ritka és értékes, hidegkedvelő fajokat veszélyeztet vele az ember, amelyek ilyen magasságban egyébként nem fordulnak elő.

Mint a kutató elmondta, a töbörökben inverz módon rétegződnek a légrétegek, normál esetben a hegyoldalon fölfelé haladva lesz egyre hűvösebb, a víznyelőkben viszont lefelé haladva hűl a levegő. Ennek oka, hogy a felszíni sugárzás nyomán lehűlő levegő sűrűsége miatt az alacsonyabb pontok felé mozdul el, s végül hideg légtóként megáll a felszíni mélyedésekben. A kutatócsoport több műszerrel vizsgálja ezek kialakulásának okait, feltételeit, ezzel segítenek megérteni a térség klimatikus viszonyait. Szükséges hozzá az, hogy éjszaka legyen, derült és szélcsendes legyen az idő és nagy legyen a felszíni kisugárzás, energiaveszteség. A Mohos töbörben jelentősek a takaratlan, vagy füves terület, vannak szikla kibúvások is. Az optimális a teljesen sziklás felület volna. Hozzátette, a töbörben a lehűlés már akkor megkezdődik, amikor önárnyékba kerül az egyik oldala révén, majd a nap lenyugvásával fokozódik a jelenség. A Zsidó-rét hideg levegője itt koncentrálódik. Elmondta egyébként azt is, hogy a nagy töbör növényvilága is fordítottan rétegzett, fönt bükkössel indul, alatta fenyves, majd borókás, végül füves, sziklás terület következik.

A következő napok előrejelzései szerint országszerte egyre gyakrabban fordulnak elő éjszakai fagyok, így a Zsidó-réten is lehet bízni abban, hogy kialakulnak a környezetnél sokkal alacsonyabb hőmérsékletek. Méréseik kezdete óta a rekord hideg mínusz 28,2 Celsius fok volt.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!