Időjárás

2024.01.21. 14:45

Már délután mínusz 12 fokos hideg volt a Mohos-töbörben

A Bükk-fennsíkon a hideg nem viccel. Igazi zimankó.

Heol.hu

A vasárnapra virradó éjszaka hőmérsékleti görbéje T-min -21,5 Celsius fokonon tetőzött a Mohos-töbörben- adta hírül a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet a Facebookon

Mint írják, az inverzió kiépülésének típusa összetett, ugyanis két szakaszra osztható: 1. szakasz: korai összeomlás, 2. szakasz: erősen zavart kiépülés. A töböralj 13 óra 10 perckor már árnyékba került és 15 óráig -12 Celsius fokig hűlt. Ezt követően a szél újból megerősödött és teljesen felszámolta a kiépült inverziót. A második, szél által többszörösen zavart kiépülési görbe 18 óra 20 perctől kezdett esésbe és két komoly zavar figyelhető meg benne, 22 óra 20 perckor és hajnali két óra 20 perckor. Mindkét zavar a teljesen el nem álló szélnek köszönhető. 

Kiemelték, a görbe jól prezentálja a zavarok utáni meredekebb visszahülést. Ennek oka, hogy a hideg légtó előrehaladott állapotban történő összeomlásához folyamatosan erősödő, turbulens áramlatokra van szükség. Az időszakos gyenge zavarok kis mértékben összekeverik a töbörben sűrűség szerint rétegzett légrétegeket, de azok jórészt a töbrön belül maradnak. Így a szélsebesség és a hideg levegő sűrűségének egyensúlyának visszabillenésével azok nagyon hamar újrarendeződnek, sűrűségük szerint, tehát a leghidegebb légrétegek kerülnek a felszínközelbe. A mai görbe érdekessége inkább az összetett kiépülésben, mintsem az abszolút hőmérsékleti értékekben rejlik, bár nem volt meleg, ez kétségtelen, írták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!