új perrendtartás

2019.04.13. 20:00

Regionális képzésen a bírák: az egységet erősítik a polgári perekben

A hatályos új polgári perrendtartás alkalmazása az ítélkezési gyakorlatban volt a fő témaköre annak az egyhetes regionális képzéssorozatnak, amelyet a Debreceni Ítélőtábla illetékességi területén működő törvényszékek és járásbíróságok polgári ügyszakos bíráinak részvételével rendeztek meg április elején. Az ismeretgyarapítás céljáról, hátteréről dr. Tőzsér Lajos, az Egri Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője tájékoztatta a Heolt.

Szalay Zoltán

Dr. Tőzsér Lajos moderálta a foglalkozást Egerben Fotó: beküldött

– Mely terület szakembereinek, milyen főbb témákban tartották meg a ­jogalkalmazási feladatokról szóló oktatás­sorozatot?

– Az Országos Bírósági Hivatal kötelező központi képzéseinek van regionális képzéssorozata is azért, hogy az egyes ítélőtáblák illetékessége alá tartozó törvényszékek bírái a jogalkalmazás során felmerült kérdéseket térségi szinten vitassák meg. A Debreceni Ítélőtábla illetékességi területén működő Egri, Miskolci, Nyíregyházi és Debreceni Törvényszék polgári ügyszakban ítélkező bírái vettek részt a foglalkozásokon.

– Hogyan bonyolították le az öt napon át megrendezett ismeretbővítést?

– Mindennap más és más helyszínen tartottuk meg a képzést, amely döntően a polgári perrendtartás eddigi gyakorlatát dolgozta fel. Az első napon a Debreceni Ítélőtáblán a másodfokú eljárás jogalkalmazási kérdéseit taglalták az előadók, s a fellebbezésekről és a másodfokú határozatokról vitáztak a jelenlévők. Utána Egerben, a törvényszéknek helyet adó törvényházban a tanácskozás főbb témái a gondnokság alá helyezéssel összefüggő gyakorlati problémák voltak. A harmadik napon a Debreceni Törvényszéken a vállalkozási jogviták szabályait ismertették a megjelenteknek. Ezt követően a Miskolci Törvényszéken az új polgári perrendtartáson belül az érdemi tárgyalási szak, a bizonyítási eljárás és az elsőfokú határozatok megtárgyalása került középpontba. A képzési hét utolsó napján a Nyíregyházi Törvényszéken a polgári perrendtartás alkalmazásának keretében a perfelvétel lezárásáig felmerülő kérdésekről esett szó.

– Mi volt az elsődleges célja a képzéssorozatnak?

– A bírák tudásszintjének folyamatos növelése kiemelt célja az Országos Bírósági Hivatalnak és minden ítélőtáblának, törvényszéknek. Rendkívül fontos, hogy a ­központi, a regionális és a helyi képzésekkel segítsük a jogalkalmazás során felmerülő kérdések megválaszolását, az esetleges problémák megoldását. Különösen igaz ez egy olyan jogszabály kapcsán – mint az új polgári perrendtartás is –, amely még igen fiatal, hiszen a joggyakorlat még most alakul. A jogalkalmazás egységesítése is nagyon lényeges feladat. Ennek nagyon jó terepe az ilyen típusú képzéssorozat, hiszen mindenki elmondhatja az álláspontját, a konstruktív viták pedig előrébb viszik a munkát.

Dr. Tőzsér Lajos moderálta a foglalkozást Egerben Fotó: beküldött

– Mi az az aktualitás, amit az állampolgároknak, a leendő ügyfeleknek mindenképpen tudniuk érdemes az új szabályozásban?

– Az új perrendtartás hatályba lépésével nyomtatványokat is bevezettek, ezeken kell a beadványokat a bíróságra benyújtani. Az elmúlt közel másfél év tapasztalatait figyelembe véve idén április 2-től megújultak a nyomtatványok. Ezek lényegesen rövidebbekké, egyszerűbbekké és közérthetőbbekké váltak, s megkönnyítik az ügyfelek jogérvényesítését, a perek időszerű befejezését. Az új szabályozás a 6/2019. (III. 18.) IM rendeletben található meg.

Keresetlevél a gondnoksági perekben; bizonyítás

Mindennap más-más helyszínen tartották a képzést, így mind a négy törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla is kivette a részét a lebonyolításból. Az előadók döntően a helyi bíróságokról kerültek ki, akik ismerik az adott törvényszéken kialakulóban lévő joggyakorlatot. Az Egri Törvényszék által szervezett napon a szakmai felelős dr. Tőzsér Lajos civilisztikai kollégiumvezető volt, aki moderálta is a képzést. Dr. Sallai Tamás, az Egri Járásbíróság elnöke a gondnoksági perekben a keresetlevél tartalmi követelményeiről, az ügygondnok jogállásáról és ezen perek közös szabályairól tartott előadást. Dr. Andrássy Mónika, a Gyöngyösi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája előadásában a bizonyítás speciális követelményeiről és az ítélet tartalmi elemeiről beszélt. Minden ­képzési nap konzultációval zárult, amely a közös gondolkodás által az egységes ítélkezési tevékenység kialakítását segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában